dari seorang gadis biasa.. kini ku sudah berkeluarga.. mempunyai seorang suami-kuku yang sentiasa berada disisi.. dan anak2 Haris Safeyullah dan Hana Humaira,permata kami, anugerah dari Allah s.w.t yang menyinari hidup kami berdua setiap hari.. :)

Wednesday, February 1, 2012

i will always protect you..



entry ni nak cite pasal pengalaman pertama aku menghadapi haris demam+batuk+selesema..


mama sentiasa akan memegang tanganmu dan memeluk dirimu nak~



rabu 25/01/12

- dalam tengahari tu aku pergi ke taska haris untuk hantar stok susu sebab susu yang aku hantar pagi tadi 2 botol je, n kat taska ada baki lagi 1 botol.. jumlah 3 botol memang x mencukupi... sampai taska, jenguk haris buatpe.. masuk bilek bayi, 3 bayi tengah tidur didodoi oleh cikgu... sorang cikgu lagi tengah riba haris..

katanya.. pagi ni haris nak dipeluk aje.. tak boleh diletak langsung.. kalau letak, haris menanges.. uik, motip anak mama manja? slalunye haris ok, die manja ngan mak pak dia je.. cikgu test letak haris, memang betul haris nanges.. tapi nanges yang perlahan.. yang mendayu2.. sampai sekarang boleh terngiang2 kat telinga aku ni.. time tu dah syak haris ni ada apa2 ke.. slalunye x macam ni... mesti ada sesuatu yang menyebabkan dia rasa nak dipeluk jek.. aku peluk die sebentar, lepas tu aku pulang semula ke ofis dengan hati yang .. blank..



- petang amik haris, cikgu cakap haris muntah balik susu yang diminum beserta kahak.. badan haris pulak panas.. omg, aku xpernah menghadapi situasi haris demam. camne ni??

patutlaa haris nak dipeluk je tadi, dia x sedap badan rupanya..
sedih :(

terus aku dan kuku laju2 bawak haris pergi poliklinik ukm. tapi masa ni doc fazilah xde. yg ada doc rashid. xkenal ar.
doc cakap haris demam 38c..
pastu doc bagi ubat batuk, ubat kahak, ubat demam dan ubat titik kat hidung tuk hingus dia..

malam tu balik kitorang x bagi haris apa2 ubat langsung kecuali ubat titik kat hidung.. sebab haris baru umur 3 bulan kan, memang rasa takut sangat nak bagi,, terus decide esok pagi pergi klinik kerajaan, mungkin mereka ada solution yang lain..



khamis 26/01/12

- EL hari ni. pagi2 sebelum pukul 8 kitorang pergi klinik kesihatan presint 9. ok je, ramai org tp nombor awal2 jek. sebelum kul 10 dah setel. doc check haris katanya dah x demam. kitorang bawak ubat2 yang klinik bagi semalam nak tanya pendapat doktor leh bg x kat bayi? seperti yg dijangka, doktor kerajaan memang x galakkan bagi ubat kat bayi, sebab kecil lagi kan. cume die kata klu nak bg gak, bagi ubat demam je. ubat batuk ngan kahak jangan bagi, biar je nanti bayi baik sendiri.

huhu

lepas tu aku memang x bagi ar ubat kat haris, termasuk ubat demam. lagipun doc kata haris x demam kan.
so hari tu kitorang cuti, jaga haris. tapi masa ni haris ok je, ceria je, leh agah2.



jumaat 27/01/12

- alamak. haris macam kurang ceria siket la pagi ni. hantar haris ke taska dengan berat hati. pesan kat cikgu taska kalau ada apa2 terus bgtau.

kul 12 tghari kot aku tengah kerja, cikgu taska sms kata badan haris panas. alamakk... aku xfikir apa dahhh.. terus ke taskaaa... tapi login laa sistem dulu report aku keluar waktu bekerja kejap..
sampai taska, peluk haris, ya Allah panasnye. terus masukkan haris dalam keta, pata balik ke Bangi ;P sebab nak gi poliklinik ukm. nak cek dengan dr. fazilah yang aku dah biasa tu. tetibe rasa diri sangat hebat boleh bawak haris sengsorang ke klinik. yelah, masa tu kuku tengah solat jumaat. huhuhu aku kene bertindak cepat, buat laa sume sorang2. wahh mmg rasa kagum kejap pada diri sendiri, ekekeke hee hee

dalam kereta, haris senyap je. macam melayan perasaan. xlama kemudian dia tertidur sendiri crying

doc fazillah chek haris, memang demam 38.5. wuuuu T_T
doc cakap nape x bagi haris ubat, kalau tinggi demam nanti bahaya takut kene sawan nanti.
huhu sy xtau doc. sebab smlm demam haris dah xde T_T

kire haris ni on off la demam die.
panjanglaa doc terangkan itu ini itu ini, sebab tu aku selesa dengan doc ni. aku akan dpt jawapan apa yang aku nak tahu.

haris yang aku letakkan kat riba sengih2 lak kat doc fazilah. die macam agah2 doc fazilah tu. hahaaa motip. die kenal agaknye doc yang selalu duk scan die masa mama pregnant dulu hee hee

again, doc bg ubat batuk+selsema(ubat x sama ngan yang doc rashid bagi dulu) ngan ubat demam. tapi doc kata paru2 haris clear, xde kahak lg.

selesai kat klinik pukul 1. x banyak fikir, terus bawak haris broooooooooooooom ke gombak. ma dah standby kat sana tunggu haris. orang yang aku percaya tuk jaga haris waktu haris xsehat adalah ma.

huhu.

cian my haris. badan xsedap sebab demam, pastu batuk batuk. pastu comot hidung asyik kuar hingus jek.

apa je lah yang baby reti buat :( kesian baby kan :(


aku balik putrajaya semula lepas tu untuk packing beg dan balik semula ke gombak bersama kuku. tapi kitorang singgah klinik Annisa kat equine dulu nak beli Nasal Aspirator. tq lisa yg bgtau mende alah ni ada jual kat klinik ni.


malam haris menanges. first time dalam 3 bulan ni haris macam ni. nanges mendayu2 nak kite peluk. tidonye pun xlena sebab batuk, hingus, xselesa demam.. huhuuu last2 aku bg gak ar ubat batuk..

dan Abi nye tugas pulak menyedut2 hingus haris gune NA atas ni.. memang berkesan, cume yg kat dalam2 pangkal hidung tu kite tau ada lagi yang x kuar.


sabtu 28/01/2012

- aku gugel2 pasal bayi 3 bulan batuk. mmg ramai x bagi bayi makan ubat batuk. terjumpe beberapa website yang cakap pasal Dr. Nadir kat klinik wangsa, dia rawat batuk bayi gune teknik wap panas n boleh apply kat rumah. nak jugak cube buat kat Haris tapi takut pulak sebab wap panas kan, takut salah buat, dan salah cara tepuk haris.

nway aku dah hentikan ubat batuk haris. sbb ramai sangat kata jangan.


isnin 30/01/2012

- sebenarnye hari ni tarikh appoinment haris cucuk 3 bulan. kitorang still pergi gak klinik walaupun dah tau klu demam xleh cucuk. kitorang mai untuk jumpe doctor. doc check haris, masih demam. suruh amik darah sebab saspek denggi. pastu doc kata paru2 haris dah ada kahak byk :(

check darah.
ok, bukan denggi. *Naluri aku pun cakap haris bukan denggi ar
tapi haris kene demam virus. kemungkinan besar jangkit dari taska. huhu


untuk clearkan kahak dari paru2 haris, doc suruh gi bilik 22, gune gas untuk cairkan kahak. Nebulizer kot nama dia.


mula2 haris xnanges, lama2 haris nanges, xselesa kot letak mende alah kat mulut dia cam yang sedut oksigen tu.


tapi lepas siap, dukung dia peluk dia, terus senyap nanges. dan hingus yang cair punn nampak keluar dari hidung :)


doc bg ubat demam dan ubat titis dalam hidung.

so, sehingga ke hari ni, kitorang cume bagi haris ubat demam dan ubat titis tu je lah. dan syukur, selepas nebulizer hari tu, nafas haris macam makin ok. malam selepas nebulizer tu sampai hari ni, haris tido lena sangat ;)


sekarang haris beransur pulih. cume xsepenuhnya lagi. kahak pun ada lagi. tapi haris dah ceria2 dah. susu walaupun x sebanyak dulu dia minum, tapi ok laa dari hari yg die xde selera langsung tu. patah hati aku tengok. dah laaa minggu lepas berat die 6.2 kg, tetibe minggu ni menurun 5.8 kg. frust. huhu



kesimpulannye, sepanjang 6 hari haris demam, dah 4x kitorang jumpe doc ;P saje nak tau jawapan doc yang berbeza2.
ada niat nak jumpe Dr. Nadir tu, nak belajar teknik pengewapan dia tu, tapi tunggu masa jap.


haris, mama dan abi sayang sangat kat haris.
get well soon sayang.



note : xleh cucuk hari tu, so forward ke 13 februari. harap2 masa tu haris dah baik demam :)



8 comments on "i will always protect you.."

Cik Seni on February 1, 2012 at 1:33 PM said...

dd...sedih plak baca kisah haris demam ni...

sebab masa kenduri kawen adik aku baru2 ni, anak sdara aku yang umur 10 bulan tu demam jugak. dia taknak baring, dia nak aku peluk je dia sampai dia tertido...pastu asyik merengek2 je sebab demam, tapi dia tak nangis...kesian sangat tengok dia sebab badan dia panas. tapi mak dia rilek je tak bawak pegi klinik sebab dia kata dah pergi 4 hari lepas...ubat ada lagi. aku pun macam risau takut suhu badan dia naik...wuwuwu...hopefully dia ok.

anak sdara aku baru duduk nursery 2 minggu lepas,maybe berjangkit dengan baby lain kat nursery kot...macam anak ko jugak kot.

kucincomey on February 1, 2012 at 4:41 PM said...

kesiannye haris.. get well soon ye haris.. ^_^

aYenZ JamiL (^0^)/ on February 1, 2012 at 10:49 PM said...

huu~ demam~ ("~)
dd, mmg dia xkan selesa lama2 dgn nebulizer tu sbb bila da dekat 2min, ubat akan mula meresap & rasa pahit kat lidah.lagi2 kena stay 5min dgn nebulizer kan?
tekak pun rasa kering je tp mmg bkesan sgt sbb kahak & lendir semua akan clear..

take care dD, so boleh jg haris..
kirim salam dgn ma dD..

dd dudu on February 2, 2012 at 7:53 AM said...

{seni}

erm doc cakap kalu duk nursery, xdpt demam+batuk+selsema x sahhh

ahuk ahuk

nanti seni dtg jenguk haris, seni tolong pujuk ekkk.. ekkekkekekee


{kucincomey}
makasih auntie kucincomey ^^

hik


{kakyen}

laa yeeekeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

patutlaa 2 minit pertama haris rilek jek.
pastu nangessssss

rupe2nyee die rasa pahit yeee

alaaaaa uwaaaaaaaaaa

nak peluk skgggg

ameris on February 2, 2012 at 8:15 AM said...

alamak dd... mmg sedey tau kalu bby demam & batuk. tak sanggup tgk. rasa nk pindahkan batuk & demam dia kt kita je kann...

Anonymous said...

dd, bb a'isyah dlu pn pegi klinik wangsa tu jmpe doktor nadir...mmg pakar batuk2 ni laa...kalo dd pegi, mmg byk sgt bdk2 (xkire la kecik ke besar) yg btuk dtg ctu...

ms bb a'isyah pegi, dalam pantang lg sbb nk buang kotoran2 yg xabis kuar ms die mula2 lahir dlu...name teknik tu pn nubelizer gak...tp pas msuk gas, bb a'isyah kne sedut plak...so msuk la paip kcik(cm gbr dlm post dd tu) dlm hidung n mulut die...sedih sgt...huhu...pas tu alhamdulillah ok dgn izin Allah...

hmm, dd tau x, bb a'isyah ms umur 2mnggu dh mkn ubat selsema n batuk (0.5ml je laa)...mmg cian giler laa...cm xsnggup je nk bg...tp nk buat cmne...huhuhu

- umi bb a'isyah humaira

Anonymous said...

haaa, lupe...teknik pengewapan yg doktor nadir ajar kan, die suh amik air panas, letak dlm bekas yg kecik, cmpur ngn vicks ckit...vicks kn cm berangin2 je, so air tu akan jd mint2 gitew...

cube laaa, spupu bb a'isyah (ank nurul) dh cube dh...bkesan jugak :)

slamat mncuba...

-umi bb a'isyah humaira yg tlupe nk gtau teknik kt komen sblm td ;p

dd dudu on February 7, 2012 at 4:48 PM said...

{kak ameris}

sedey sangat, uwaaaaa

xmo die sakit. biar dd yg sakit xpe, wuwuuw


{umu}
wahhh umu penah gi klinik doktor nadir tuu

klu tauu, dd sms umu tanye2 kan!!

wahh cane umu tau ada kotoran x abes dlm maira,wahh

yekee.. sob2 dd paham. skg usia haris, kenee bg 2ml da, tersiksa hati daku


ohh yg teknik pengewapan tu dd nak tgk demo dulu. eee takut salah pegang, hek hek

nanti sabtu ni dtg umu demo ngn maira ;P haha memain jek

 

Our Secret Garden Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez