dari seorang gadis biasa.. kini ku sudah berkeluarga.. mempunyai seorang suami-kuku yang sentiasa berada disisi.. dan anak2 Haris Safeyullah dan Hana Humaira,permata kami, anugerah dari Allah s.w.t yang menyinari hidup kami berdua setiap hari.. :)

Friday, December 23, 2016

Cameron Highland 2016

2 comments
Hai korang. macam biasa bila lunch yang panjang hari jumaat, masa ni la aku suka browsing dan tulis blog hehe x suke keluar shopping, ramai. 

ok nak cerita bulan Ogos yang lepas, aku sekeluarga pergi Cameron Highland dengan keluarga mertua. pergi 2 hari 1 malam je pun tapi masa yang ada digunakan dengan sebaiknya. bila balik rasa nak repeat je, xpuas hehehehe.

ok aku xde lah nak buat itinerary gi Cameron ni, sebab rasanya korang pun selalu dah kan pergi Cameron ; p aku just nak share gambar kat tempat2 yang menarik je. kot yang belum pernah pergi tempat tu bole lah pergi kalau pergi Cameron ;)



Abang Strawberry Farm

actually, kat mana2 Strawberry Farm pun ada jek benarkan petik Strawberry sendiri. saya pun x de nak suggest mana2, sume ok je hehehhe. kebetulan kitoroang gi sini sebab baru lepas makan kat Cafe dia ;p
Haris seronok petik Strawberry sendiri


Abang petik Strawberry, adik duk berlari2 sana sini. mama tukang kejar 
me n my daughter, Hana Humaira . gemss la hana ;p
me, Mak, Kak Lina (sister in law) n Hana ;)

200 Seeds Cafe by Abang Strawberry

kat cafe ni signature dish dia Nasi lemak Sambal Strawberry. cafe ni besar, banyak tempat duduk. deco2 dia pun flora sangat heee


Nasi lemak Sambal Strawberry. ramai kata sedap, tapi aku makan je dengan sambal nasi lemak yang betul, dia ada bagi juga hihihi. 


penuh dengan flora


taraaaaa~ baju pink tu pika, my lil sister in law ;)

Jalan-jalan di Kampung Taman Sedia

Kampung Taman Sedia ni perkampungan Melayu di Cameron Highland. kat kampung ni memang banyak sangat homestay / chalet melayu kalau korang nak duduk. search je homestay kampung Taman Sedia. pastu kiri kanan memang banyak Strawberry Farm. 

masa ni kitorang jalan2 petang je di kampung ni, baru lepas makan n solat, jalan2 jap sambil cari KHM Strawberry. 


Haris, hana with Wak Lina n Bik Pika


"Abang, jom la kita jalan dulu" -Hana

Abang Steamboat & Grill, Tanah Rata

malam2 sejuk2 makan steamboat memang pehh~~~ sesuai sangat. kat Cameron ni banyak je kedai steamboat yang ada yang sedap2, tapi kitorang cuba dulu di Abang Steamboat & Grill. tak silap iols. RM25 kot per person untuk dewasa. kanak2 x ingat ;p dah 4 bulan berlalu ;p 


grill~
nyum2 steamboat tomyam~


comel deco2 dia hehe


Mama Mountain Cottage

kitorang sekeluarga menginap di Mama Mountain Cottage. sejuk gile rumah ni sebab di kaki gunung Brincang. Owner dia sepasang suami isteri yang baik sangat dan peramah sangat. kitorang check in malam, dihidangnye teh o panas dan kopok goreng. pehhh sejuk2 dapat teh o panas. pagi2 besok dihidangnya apam balik ^_^ .. tghari sebelum balik pun owner hidangkan lunch nasi dan lauk2 T_T baik sangat2... dah la kitorang ramai... dan xde dalam pakej pun.  semoga rezeki pakcik makcik terbuka dengan seluas2nya :)


ambil gambar dari google je ni. ni rumah utama, kitorang menginap kat blok sebelah.


sempat iols buat surprise untuk kuku hehe. iols tempah siap2 kek dengan kawan Ayu (cousinku) di Cameron, pastu pakat dengan pika suruh amikkan. malam tu kami sekeluarga makan la kek, dengan pakcik makcik owner skali hehehehe.

sedap gile kek ni
Happy Birthday to you abi~~  ^_^



Ladang Teh Boh Sungai Palas

kalau nak pergi sini tolonglah pergi pagi2 pukul 9am. nyaman sangatttt. kitorang kan menginap di Brincang, so agak dekat la dengan Sungai Palas ni. lepas sarapan terus keluar ke ladang teh sini dulu. minum teh siket pastu lepak2 ambil gambar.


My Haris n Hana ;)


pagi2 pergi memang sejuk lagi. bile dah naik matahari x sejuk sgt dah.

haaa ini lah biras i~ kak yati namanya. ;)
oh sedikit info tentang ladang teh ni. parking dia jauh ke bawah, pastu kena jalan kaki naik bukit sampai ke atas ni. tapi kalau dalam kereta tu ada warga emas, dia lepaskan kereta tu tuk naik. and kitorang masa tu mak dalam kereta kitorang ;p so iols terselamat la dari berjalan jauh gitu ;p tp ok je klu dpt jalan, boleh menikmati pemandangan kan ;)


Taman AgroTeknologi MARDI

bila dah ramai orang kat Ladang Teh Boh tu, kitorang pun turun laa. next destination is Taman AgroTeknologi MARDI. dulu masa berdua dengan kuku, ada pernah datang sini. kali  ni datang lagi sebab tau mak mesti suke punye nak membeli pokok2. kak ipar pun sume duk membeli pokok2 n bunga2 ;)

lepas tu kat sini banyak port ambil gambar bes2  ;p


seronok hana dpt jalan sana jln sini
Abi n Hana ;)


;)

our little family ;)


KHM Strawberries & Jam


kalau datang Cameron, jangan lupa singgah KHM Strawberry makan Scones dia yang sangat sedap dan lembut. antara yang sedap la di Cameron, selain di SmokeHouse, Bala Cafe dan yang lain2 x pasti. hehe. kat KHM ni ada aiskem strawberry, Strawberry celup coklat, dan dessert lain.

uhhh uhh sedap dan lembut~~ 
cak~

ok dah tu je. bile2 pun rasa nak repeat je gi Cameron ni ;) nak makan dessert sedap2 macam scones, Strawberry Coklat, aiskrim strawberry, pancake aiskrim, eh semua2 la. hehe

oh taman bunga, taman lavender, bee farm ke apa ke x pergi pun kan ;p haha  xpe banyak dah pernah pergi masa berdua dulu. 

Friday, June 24, 2016

Padang dan Bukit Tinggi, Indonesia - part 4

0 comments
ok selepas habis menjamu mata dengan pemandangan semulajadi di Lembah Harau, Zainal bawa kami ke Hj Rosma tempat pendidikan sulam2. xde dalam itinerary kitorang pun, tapi dah di bawa, kitorang tengok2 juga la diorang belajar sulam. kat sana jual juga kain2 sulam, cover kotak tisu sulam, erm apa lagi ye, alas meja kot, dan lain2.

lepas tu, kitorang pergi ke Tabek Patah. perjalanan ke sini rasa sangat jauh. sebab dah jauh dari Bukit Tinggi kot. Kat Tabek Patah ni, kitorang makan pisang cheese, waffle cheese, murtabak megi dan cucur sayur. biasa2 je tempat dia, cuma pelancong je kot yang datang. kat situ boleh minum coffee n teh juga, cedok sendiri gitu.


pisang goreng cheese n waffle cheese & icecream. yang cendol labu tu makan masa day 2, udang goreng tepung ni pula makan kat Padang nanti. gambar grid ni ambil kat ig, ekeke malas pula upload satu2 kan.

lepas makan2 di Tabek Patah ni, kitorang pergi lunch di Pondok Flora. ingatkan jauh perjalanan dia, sekali sekejap pula hahahahah perut pun kenyang lagi hahahahha. xpe makan je.

Pondok Flora ni kira macam restoran atas sawah padi gitu.
Pemandangan dari Pondok Flora. tenang.


tepi Pondok Flora :) nice.
Makanan Padang lagi~



Perjalanan diteruskan ke Tasik Singkarak. perjalanan agak jauh, x ingat dah berapa jam, 1 jam ke 2 jam tah. sampai2 Tasik Singkarak, singgah surau dulu solat Zohor dan Asar. lepas solat barulah kitorang duduk tepi Tasik Singkarak melihat ciptaan Allah yang maha Esa.

Tasik Singkarak adalah Tasik kedua terbesar di Sumatera selepas Danau Toba di Medan. memang besarrrr. ni iols ada rakam video ni.


besar kan?

Ilyas siap mandi2 kat tepi tasik ni. hehe. kitorang duduk2 amik2 gambar layan angin kuat. 


hana tengok mama ^_^

btff at Danau Singkarak :) btff means best travel friends forever ;)

nak senja dah masa ni. sempat la layan sunset. 


sunset di Danau Singkarak :)

Dah senja kan, moh la kita gerak ke Padang. sempat la tidur jap dalam kereta ni masa on the way ke Padang. dalam itinerary patut ada Padang City Tour kalau sampai petang. x sempat dah pun nak bertour2 hehe, dah malam. 

sampai2 je Padang kitorang dinner dulu sebelum check in hotel. nanti boleh la terus berehat, xpayah keluar2 dah. kitorang dinner di Restoran Ikan Bakar tepi2 pantai, nama kedai x tahu hahaha dah penat dah.

lepas tu check in hotel yahooooo. 

keesokkannya bangun, sarapan pagi, terus checkout. 

belanja gambar hana siket kat hotel
abang haris kalau tak kacau adik hana x sah

Flight pukul 1++ tghari. so sebelum pergi airport, kitorang jalan2 tepi pantai dulu. so inilah dia Hindi Ocean :) biasa nampak selat Melaka dan Laut China Selatan je, kekekkekee. ombak lautan India ni agak ganas jugak la. 
nun jauhhh di sana negara India, tapi dunia Allah ni besar, memang tak la nampak dari sini kan ;) kene naik kapal terbang baru jumpe. hehe.

Abi dan Haris, my precious :)
lepas jln2 tepi pantai, kitorang pun terus ke airport. eh tak tak, ada jugala singgah kedai souvenir untuk habeskan duit2 rupiah hehe. kat airport lepas check in bag sempat jugala lunch makan kfc laju2. naseb baik x tercekik hehe. ok dah tu je. Percutian  di Bukit Tinggi dan Padang meninggalkan memori yang indah2 belaka. walaupun jalan dia ya ampunnn ala2 macam Cameron, tapi iols ok je~~  yang paling tak boleh dilupakan ialah alam2 semulajadi yang masih terpelihara. x puas tengok gambar2 yang ada dalam koleksi especially Danau Maninjau dan Lembah Harau. paling x bole lupa adalah kebiruan Danau Maninjau yang sangat menenangkan mata ini. 


dalam erl back to Putrajaya. special thanks to tizan sebab banyak tengok2kan haris dan hana :)
Haris tu tizan nak balik bilik hotel pun dia nak ikut haha.

The end-

Friday, June 17, 2016

Padang dan Bukit Tinggi Indonesia - part 3

0 comments
ok sambung dari Part 2 pada hari kedua. Hari tu lunch kat Restoran Simpang Raya. recommended sangat siapa nak makan masakan Padang. sedap2. ni antaranya la, gambar full semua lauk2 xde. rasanya Idzuan nak snap gambar Sate minang ni je kot hehe. terharu tau kat sini sebab akhirnya jumpe sup2. sebelum ni makanan padang semua kering2, adeh, dah la nak bg hana makan. aku sendiri pun sebenanye jenis yang nak sup2 walaupun dah makan yang lauk kering2 :D





ok petangnya pula selepas solat dan tukar pampers anak2, kitorang pergi ke Taman Panaroma. dekat je dengan hotel.




taraaa~~ belakang kitorang ni adalah Lembah/Ngarai Sianok. Lembah Sianok ni boleh view dari Taman Panorama ni lah.


Ngarai Sianok merupakan sebuah lembah sempit yang dikelilingi oleh bukit-bukit bertebing curam yang dihiasi dengan aliran sungai kecil di tengahnya. Kontur Lembah Sianok terbentuk karena proses turunnya sebagian lempengan bumi, sehingga menimbulkan patahan berwujud jurang yang curam. 


hehe copy bulat2 dari page Indonesia.


kalau jenguk ke bawah macam ada desa juga~


kat Taman Panorama ada Lubang Jepang juga, tapi ntahh x minat nak gi, x sesuai pun dengan bawak anak2 kecil.


kitorang just jalan2 je tengok jual2 n terbehenti lama siket kat Kedai Lukisan. hehe. rasa nak bawak balik lukisan tapi last2 x beli pun. kuikui.



me n Hana at Painting shop ;)

okay lepas jalan2 di Taman Panorama, Zainal bawak kitorang pergi Pasar Atas. It's shopping time! ngeee tapi silap siket itirineray kitorang ni buat aktiviti shopping petang2. anak2 dah penat :'D so encik2 suami la kene kerja keras siket tengokkan anak2 sementara wifey pilih2 kain sulam hehe. masing2 pun bukan beli untuk diri sendiri je, beli untuk 1 family hahaha.



Hana yang baru bangun tidur bersama tiros~~ mama tengah pilih kain jap. heheheheh. masa ni Haris pun dah mula start suh abi dia dukung :'D

takde gambar lain k kat Pasar Atas. semua dah penat kikiki. Pasar Atas ada 2 tingkat je. tapi kitorang sempat shopping 1 tingkat je. sebelum  Maghrib moh le kite keluar. kat luar Pasar Atas tu adalah Jam Gadang tau, macam tempat lepak2 kot sebab ramai gileeee yang lepak situ. memang duduk2 aja la. borak2. aku merungut juga sebab entah pening tengok ramai2 orang, tapi kuku cakap maybe itu je kot tempat lepak yg ada di Bukit Tinggi ni. kitorang tunggu Zainal sampai kat situ la, so sambil tunggu sambil memerhati n melihat :) sambil2 tu ada plak yang goda anak i beli mainan la belon la, adeh. tapi Haris Hana mmg da biasa mak pak dia x beli :'D


malam tu kitorang request nak makan kat tempat yg lebih santai. No Nasi Padang. hahaha. tak ingat dah apa nama kedai tu, tapi macam hipster Cafe la, ada pilihan western, makanan santai2.


ok tamat Hari Kedua.



Day 3


Hari ni checkout sebab nak terus pulang semula ke Padang. lepas breakfast di hotel, kitorang terus menuju ke Lembah Harau. Lembah Harau ni aku yang request nak gi. biasalah sebelum travel memang ada study2 dulu, cari tempat2 ceruk yang boleh gi, ekekeke. so taraaaa~~~ inilah dia~~ puas jumpe banyak air terjun, sana siket sini siket. dan lebih penting, canteknye kehijauan di sana. i really love nature~~~



Air terjun di Lembah Harau. kalau tengok Destinasi Bajet masa Qi pergi sana, dia siap mandi kat sini hehe. sambil2 kene tepisan air terjun, kitorang layan sweet corn yang ada cheese. nyum nyum.

ok gambar2 kat bawah ni gambar2 di Abdi Homestay. jauh ke dalam rupe2nye Abdi Homestay ni. ceruk sana, kereta tak  boleh masuk. naseb baik kawan2 dan anak2 sporting melayan gile aku ni, ekekekkeke. tapi canteknyeeeee~~~



Lembah Harau~


dah berjalan ke dalam, haris ni nak buang air pulak, wakakaka kesian sungguh sampai ambik gambar pun die terbongkok2 xtahan ;p last2 tumpang membuang di Abdi Homestay, owner dia baik bagi tumpang salah satu chalet kat situ hehe tq tq
ishh mama sayang awak sangat2 hana. terima kasih kerana dilahirkan dan mengajar mama bahawa kasih sayang terhadap anak2 sama bahagiannya, tiada belah bahagi, cukup sama rata semua. mama love you and abg haris soo much~
inilah dia Abdi Homestay! siapa2 yang jenis nak lepak satu tempat je menenangkan perasaan dan melihat keindahan alam tanpa keluar2 jalan2, sini recommended sangat k! kitorang just singgah je tengok2, x menginap pun, mungkin satu hari hanti kalau ada rezeki k ;)


oh sungguh mendamaikan kehijauan ini~~
dan menyejukkan hati ~~


The end of part 3. nanti sambung lagi ye part akhir. daaaa~~


Padang dan Bukit Tinggi Indonesia - Part 1

Padang dan Bukit Tinggi Indonesia - Part 2

Padang dan Bukit Tinggi Indonesia - Part 4

 

Our Secret Garden Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez