dari seorang gadis biasa.. kini ku sudah berkeluarga.. mempunyai seorang suami-kuku yang sentiasa berada disisi.. dan Haris Safeyullah,permataku, anugerah dari Allah s.w.t yang menyinari hidup kami berdua setiap hari.. :)

Friday, June 24, 2016

Padang dan Bukit Tinggi, Indonesia - part 4

0 comments
ok selepas habis menjamu mata dengan pemandangan semulajadi di Lembah Harau, Zainal bawa kami ke Hj Rosma tempat pendidikan sulam2. xde dalam itinerary kitorang pun, tapi dah di bawa, kitorang tengok2 juga la diorang belajar sulam. kat sana jual juga kain2 sulam, cover kotak tisu sulam, erm apa lagi ye, alas meja kot, dan lain2.

lepas tu, kitorang pergi ke Tabek Patah. perjalanan ke sini rasa sangat jauh. sebab dah jauh dari Bukit Tinggi kot. Kat Tabek Patah ni, kitorang makan pisang cheese, waffle cheese, murtabak megi dan cucur sayur. biasa2 je tempat dia, cuma pelancong je kot yang datang. kat situ boleh minum coffee n teh juga, cedok sendiri gitu.


pisang goreng cheese n waffle cheese & icecream. yang cendol labu tu makan masa day 2, udang goreng tepung ni pula makan kat Padang nanti. gambar grid ni ambil kat ig, ekeke malas pula upload satu2 kan.

lepas makan2 di Tabek Patah ni, kitorang pergi lunch di Pondok Flora. ingatkan jauh perjalanan dia, sekali sekejap pula hahahahah perut pun kenyang lagi hahahahha. xpe makan je.

Pondok Flora ni kira macam restoran atas sawah padi gitu.
Pemandangan dari Pondok Flora. tenang.


tepi Pondok Flora :) nice.
Makanan Padang lagi~



Perjalanan diteruskan ke Tasik Singkarak. perjalanan agak jauh, x ingat dah berapa jam, 1 jam ke 2 jam tah. sampai2 Tasik Singkarak, singgah surau dulu solat Zohor dan Asar. lepas solat barulah kitorang duduk tepi Tasik Singkarak melihat ciptaan Allah yang maha Esa.

Tasik Singkarak adalah Tasik kedua terbesar di Sumatera selepas Danau Toba di Medan. memang besarrrr. ni iols ada rakam video ni.

video

besar kan?

Ilyas siap mandi2 kat tepi tasik ni. hehe. kitorang duduk2 amik2 gambar layan angin kuat. 


hana tengok mama ^_^

btff at Danau Singkarak :) btff means best travel friends forever ;)

nak senja dah masa ni. sempat la layan sunset. 


sunset di Danau Singkarak :)

Dah senja kan, moh la kita gerak ke Padang. sempat la tidur jap dalam kereta ni masa on the way ke Padang. dalam itinerary patut ada Padang City Tour kalau sampai petang. x sempat dah pun nak bertour2 hehe, dah malam. 

sampai2 je Padang kitorang dinner dulu sebelum check in hotel. nanti boleh la terus berehat, xpayah keluar2 dah. kitorang dinner di Restoran Ikan Bakar tepi2 pantai, nama kedai x tahu hahaha dah penat dah.

lepas tu check in hotel yahooooo. 

keesokkannya bangun, sarapan pagi, terus checkout. 

belanja gambar hana siket kat hotel
abang haris kalau tak kacau adik hana x sah

Flight pukul 1++ tghari. so sebelum pergi airport, kitorang jalan2 tepi pantai dulu. so inilah dia Hindi Ocean :) biasa nampak selat Melaka dan Laut China Selatan je, kekekkekee. ombak lautan India ni agak ganas jugak la. 
nun jauhhh di sana negara India, tapi dunia Allah ni besar, memang tak la nampak dari sini kan ;) kene naik kapal terbang baru jumpe. hehe.

Abi dan Haris, my precious :)
lepas jln2 tepi pantai, kitorang pun terus ke airport. eh tak tak, ada jugala singgah kedai souvenir untuk habeskan duit2 rupiah hehe. kat airport lepas check in bag sempat jugala lunch makan kfc laju2. naseb baik x tercekik hehe. ok dah tu je. Percutian  di Bukit Tinggi dan Padang meninggalkan memori yang indah2 belaka. walaupun jalan dia ya ampunnn ala2 macam Cameron, tapi iols ok je~~  yang paling tak boleh dilupakan ialah alam2 semulajadi yang masih terpelihara. x puas tengok gambar2 yang ada dalam koleksi especially Danau Maninjau dan Lembah Harau. paling x bole lupa adalah kebiruan Danau Maninjau yang sangat menenangkan mata ini. 


dalam erl back to Putrajaya. special thanks to tizan sebab banyak tengok2kan haris dan hana :)
Haris tu tizan nak balik bilik hotel pun dia nak ikut haha.

The end-

Friday, June 17, 2016

Padang dan Bukit Tinggi Indonesia - part 3

0 comments
ok sambung dari Part 2 pada hari kedua. Hari tu lunch kat Restoran Simpang Raya. recommended sangat siapa nak makan masakan Padang. sedap2. ni antaranya la, gambar full semua lauk2 xde. rasanya Idzuan nak snap gambar Sate minang ni je kot hehe. terharu tau kat sini sebab akhirnya jumpe sup2. sebelum ni makanan padang semua kering2, adeh, dah la nak bg hana makan. aku sendiri pun sebenanye jenis yang nak sup2 walaupun dah makan yang lauk kering2 :D





ok petangnya pula selepas solat dan tukar pampers anak2, kitorang pergi ke Taman Panaroma. dekat je dengan hotel.




taraaa~~ belakang kitorang ni adalah Lembah/Ngarai Sianok. Lembah Sianok ni boleh view dari Taman Panorama ni lah.


Ngarai Sianok merupakan sebuah lembah sempit yang dikelilingi oleh bukit-bukit bertebing curam yang dihiasi dengan aliran sungai kecil di tengahnya. Kontur Lembah Sianok terbentuk karena proses turunnya sebagian lempengan bumi, sehingga menimbulkan patahan berwujud jurang yang curam. 


hehe copy bulat2 dari page Indonesia.


kalau jenguk ke bawah macam ada desa juga~


kat Taman Panorama ada Lubang Jepang juga, tapi ntahh x minat nak gi, x sesuai pun dengan bawak anak2 kecil.


kitorang just jalan2 je tengok jual2 n terbehenti lama siket kat Kedai Lukisan. hehe. rasa nak bawak balik lukisan tapi last2 x beli pun. kuikui.



me n Hana at Painting shop ;)

okay lepas jalan2 di Taman Panorama, Zainal bawak kitorang pergi Pasar Atas. It's shopping time! ngeee tapi silap siket itirineray kitorang ni buat aktiviti shopping petang2. anak2 dah penat :'D so encik2 suami la kene kerja keras siket tengokkan anak2 sementara wifey pilih2 kain sulam hehe. masing2 pun bukan beli untuk diri sendiri je, beli untuk 1 family hahaha.



Hana yang baru bangun tidur bersama tiros~~ mama tengah pilih kain jap. heheheheh. masa ni Haris pun dah mula start suh abi dia dukung :'D

takde gambar lain k kat Pasar Atas. semua dah penat kikiki. Pasar Atas ada 2 tingkat je. tapi kitorang sempat shopping 1 tingkat je. sebelum  Maghrib moh le kite keluar. kat luar Pasar Atas tu adalah Jam Gadang tau, macam tempat lepak2 kot sebab ramai gileeee yang lepak situ. memang duduk2 aja la. borak2. aku merungut juga sebab entah pening tengok ramai2 orang, tapi kuku cakap maybe itu je kot tempat lepak yg ada di Bukit Tinggi ni. kitorang tunggu Zainal sampai kat situ la, so sambil tunggu sambil memerhati n melihat :) sambil2 tu ada plak yang goda anak i beli mainan la belon la, adeh. tapi Haris Hana mmg da biasa mak pak dia x beli :'D


malam tu kitorang request nak makan kat tempat yg lebih santai. No Nasi Padang. hahaha. tak ingat dah apa nama kedai tu, tapi macam hipster Cafe la, ada pilihan western, makanan santai2.


ok tamat Hari Kedua.



Day 3


Hari ni checkout sebab nak terus pulang semula ke Padang. lepas breakfast di hotel, kitorang terus menuju ke Lembah Harau. Lembah Harau ni aku yang request nak gi. biasalah sebelum travel memang ada study2 dulu, cari tempat2 ceruk yang boleh gi, ekekeke. so taraaaa~~~ inilah dia~~ puas jumpe banyak air terjun, sana siket sini siket. dan lebih penting, canteknye kehijauan di sana. i really love nature~~~



Air terjun di Lembah Harau. kalau tengok Destinasi Bajet masa Qi pergi sana, dia siap mandi kat sini hehe. sambil2 kene tepisan air terjun, kitorang layan sweet corn yang ada cheese. nyum nyum.

ok gambar2 kat bawah ni gambar2 di Abdi Homestay. jauh ke dalam rupe2nye Abdi Homestay ni. ceruk sana, kereta tak  boleh masuk. naseb baik kawan2 dan anak2 sporting melayan gile aku ni, ekekekkeke. tapi canteknyeeeee~~~



Lembah Harau~


dah berjalan ke dalam, haris ni nak buang air pulak, wakakaka kesian sungguh sampai ambik gambar pun die terbongkok2 xtahan ;p last2 tumpang membuang di Abdi Homestay, owner dia baik bagi tumpang salah satu chalet kat situ hehe tq tq
ishh mama sayang awak sangat2 hana. terima kasih kerana dilahirkan dan mengajar mama bahawa kasih sayang terhadap anak2 sama bahagiannya, tiada belah bahagi, cukup sama rata semua. mama love you and abg haris soo much~
inilah dia Abdi Homestay! siapa2 yang jenis nak lepak satu tempat je menenangkan perasaan dan melihat keindahan alam tanpa keluar2 jalan2, sini recommended sangat k! kitorang just singgah je tengok2, x menginap pun, mungkin satu hari hanti kalau ada rezeki k ;)


oh sungguh mendamaikan kehijauan ini~~
dan menyejukkan hati ~~


The end of part 3. nanti sambung lagi ye part akhir. daaaa~~


Padang dan Bukit Tinggi Indonesia - Part 1

Padang dan Bukit Tinggi Indonesia - Part 2

Padang dan Bukit Tinggi Indonesia - Part 4

Friday, June 3, 2016

Padang dan Bukit Tinggi Indonesia - part 2

0 comments
ok sambung cerita minggu lepas.

Day 1
lepas lunch di Restoran Lamun Ombak, kitorang terus bergerak ke Bukit Tinggi. perjalanan ambil masa dalam 3 jam patutnya. tapi kitorang ada singgah di Puncak Kiambang. minum air kelapa (padahal baru lepas makan) sambil tengok sawah padi. macam lah kat Malaysia xde sawah padi kan? agagagaga.


Puncak Kiambang. panas giler kat sini, angin siket pun xdek. 

ok teruskan perjalanan. kalau ikut itinerary asal, kitorang kena singgah Muzeum Rumah Gadang dan Lembah Anai Waterfall. tapi dengan selamba nya kitorang tak singgah, wakakaka. kitorang semua bukan kaki sejarah, so macam x minat nak pergi muzeum rumah2 ni. bole? ;p ok laa dalam group ni aku laa yang agak suke sejarah sebenarnya, tapi erm sejarah pasal minang x pe kot, kat Malaysia kan dah ada hehhehehe. Lembah Anai x singgah sebab hujan. konon2 balik nak singgah, tapi nan ado.

dah sampai Bukit Tinggi. ceh x sejuk pun ;p ingatkan sejuk macam Cameron ;p petang jugak ar sampai. sebab masa nak naik bukit Tinggi. diorang tengah public holiday masa tu.  kitorang check in di Hotel Bunda. ok hotel ni, overall ok. gambar xdek.

lepas solat n tukar pampers anak2, erm kitorang cuci mata untuk shopping kain sulam dulu. Pergi Putri Minang, Kedai Linduang Bulan dan ada la kedai lain x ingat nama.


pilih pilih!


me n hana, ezan, ros


abi dan Haris


ye ezan, kenapa? ;p


Ros beli banyak ;p sume pun lawa2 hehe


aku masa ni tak start engine sangat lagi. tapi nanti kat Pasar Baru aku macam huwarghhhhh semua nak beli hehe.

dah shopping, kitorang dinner di Ayam Penyet Wong Semarang. sambal dia sedap ok, tp portion siket sangat ar untuk orang kuat makan mcm aku ni hehe.


Day 2
hari ni nak pergi Danau Maninjau yey!! tapi pagi2 lepas sarapan, kitorang ajak Zainal pergi ke Sungai Landia Village dulu. macam Cameron jugak, cuma bezanya kat Cameron tanaman teh, kat sini sawah padi bukit2. 

on the way ke Sungai Landia Village, ada singgah kampung2 jugak.

berlatar belakangkan sawah padi

me n ezan. masa ni Zainal bawak kitorang singgah kedai yang buat barangan dari perak. x tengok sangat pun, kuku je yang tengok. hehe

ini kat Sungai Landia Village.

kat sana jalan2 rasa macam penat dan jauh sangat sebab dari tempat ke satu tempat agak jauh la. Sungai Landia Village ni pun jauh la ke atas jalan pusing2. tapi ok je iols xde la muntah pening pun. ok je.

so masa turun dari Sungai Landia Village ni kan.... tetibe terpukau nampak pemandangan yg sangat indah!! aku macam menjerit kecil juga laa... cantik gilerrrr... rupe2nye itulah dia Danau Maninjau. kene tengok live, memang cantik dan tenang sangatttttttt

huwaaa memang cantik dan mendamaikan sangat

tenang


hana ni pi tido pulak. hehe

Singgah juga di Kelok 44 untuk dapatkan sudut gambar yang lebih cantik

pemandangan Danau Maninjau dari  Kelok 44. cantik
balik dari Danau Maninjau, kitorang singgah makan cendol labu. sedap gak. lepas tu makan tengahari di Restoran Simpang Raya. kat sini sedap2 makanan Padang dia.

lepas lunch, balik hotel jap solat n itu ini itu ini. kitorang keluar balik untuk pergi ke Taman Panorama.

yang tu nak sambung minggu depan eh cerita. nak gi makan jap. nantikan part 3 eh, k byeeeee


Padang dan Bukit Tinggi Indonesia - Part 1


Padang dan Bukit Tinggi Indonesia - Part 3

Padang dan Bukit Tinggi Indonesia - Part 4

Friday, May 27, 2016

Padang dan Bukit Tinggi Indonesia - part 1

2 comments


Assalammualaikum semua, cak ;) bagi siket gambar teaser dulu hehe. so motip muncul di blog bila nak update pergi berjalan jek? ;p haha x la, aku memang suka update blog bila ada gambar lawa2 nak share, kalau kesah kehidupan hari2 tu aku update kat instagram jek ;) ig omma_dudu ;)

ok kesahnya pada 7 Mei hingga 10 Mei yang lepas, aku kuku haris hana dan geng travel ku pergi bercuti di Padang dan Bukit Tinggi Indonesia. 4 hari 3 malam, InsyaAllah puas la jugak kecuali part shopping jek x puas ;p macam x cukup hari pulak ekekkeke

kitorang naik Air Asia. pergi balik total sorang dalam RM200++, x ingat berapa haha boleh? sebab dah beli lama dah dari tahun lepas. harga rm100++ je tapi bila campur itu ini jadi la RM200++. giteww. yang tukang2 beli ni Ros, mesti dia yang ingat details. hehe.

Flight pukul 7:50 am at KLIA2. first time sampai KLIA2. ok la not bad.


Abi and Hana.
Hana's first flight


mana haris? ada, tengah berlari2 dengan Ilyas.
Ilyas tu anak nye Ros. Last travel ngan gang travel ni 3 tahun lepas, Masa gi Kundasang Sabah. masa tu Ros tengah mengandungkan Ilyas 5 bulan. Haris pula masa tu baru umur 2 tahun macam tu. jap korek gambar lama.

-
-
-
taraaaa jumpa~
3 tahun lepas di Kundasang Sabah :) Ilyas masih dalam perut Ros ;D
3 tahun kemudian...


taraa~ Ahmad Ilyas sangat comel ok. sebijik muka Ros. berkawan la dengan Hyung Haris ni hehe, pakai baju pun sama2 baju nye, warna hitam from London ;D lepas tu berkepit je main sama2 ;) suka tengok. Hana pun tengok aje diorang main sambil sengih2, membayangkan satu masa nanti dia dapat join main jugak ;p

ok sambung cerita, KL ke Padang tersangatlah cepatnye sampai. tak sampai sejam pun. Sabah lagi jauh haha. x sempat nak tido ke nak apa. tiba2 da sampai. Haris pun baru nak start engine buat perangai, belum betul2 buat lagi tetiba da sampai ;p oh ye, Padang ni terletak dekat Kepulauan Sumatera . kalau tengok peta tu, memang dekat je la, kepulauan Sumatera ni kat Selat Melaka je, tapi Padang dekat belah barat, so kat belah2 Lautan Hindi sana. gitu. Medan pun kat Kepulauan Sumatera gak, silap tak plan awal2 betul2 kan, kalau terfikir dari awal, boleh stay lama siket kat sana dan plan dari Padang naik bas ke Medan. dalam 8-12 jam macam tu perjalanannye. dapat la tengok Danau Toba juga kan ;D haha xpe laa dah lepas, tapi kalau fikir2 kesian pula kat budak2 kalau buat macam tu. penat diorang nanti road trip lama2 macam tu kan :)

ok sambung cerita. bila sampai Padang, nampak laa airport dia rupa minangkabau sangat. tapi x ambil gambar pun.
ni amik kat wikipedia ;) Bandar Udara Internasional Minangkabau

kat sana kan lewat 1 jam. so bertolak pukul 7:50 am, sampai sana pukul 8:00 am waktu sana :'D sampa2, driver yang dah booked awal2 dah tunggu kitorang dah. kitorang asalnya book Aldi tapi Aldi sub kat kawan dia nama Zainal. pun bole~
kitorang lapar, so Zainal bawak kitorang gi sarapan dulu dekat Restoran Lamun Ombak. makan nasi goreng aje. 


motip datang Indonesia makan nasi goreng? hehe sebab kedai ni kedai masakan padang, awal lagi ni nak makan lauk lunch. hik2.



murtabak mesir. i cannot go. diorang suka je. aku ni suka je murtabak tapi murtabak ni rasa dia lain sangat, kuku kata banyak daun sup.

hehe lapar gila, padahal pagi tadi dah alas perut macam2 da ekekkekeke.

alamak dah pukul 2:45 pm. dah nak start office hour. ok sambung part 2 minggu depan la eh ;p tata

Padang dan Bukit Tinggi Indonesia - Part 2

Padang dan Bukit Tinggi Indonesia - Part 3

Padang dan Bukit Tinggi Indonesia - Part 4



Friday, February 12, 2016

dudu kuku 5th Anniversary & Bukit Tinggi Pahang

0 comments

 Salam semua. 

dah lama peram juga cerita ni. hehe. 20 November tahun lepas adalah anniversary aku ngan kuku yang ke 5 tahun. Alhamdulillah. 
dan masa tu aku pilih untuk spend time dengan family. kitorang pergi Bukit Tinggi dengan ma dan abang sekeluarga^^ tak gi jauh2 pun. memang plan nak short getaway ajek. walaupun nak muntah hijau dah pergi Bukit Tinggi 2x dah sebelum tu. boring dah haha.

kalau perasan, kat blog aku ni sebelum post pasal Hana dan pasal arwah ayah, last post aku pasal percutian di Bukit Fraser. masa tu arwah ayah masih ada lagi, tarikh 24 Mac 2014. 2 bulan sebelum arwah meninggalkan kami semua :( Arwah pegi 14 Jun 2014. Ya Allah, tak pernah sangka dalam tempoh 2 bulan macam2 boleh jadi ye :'( Allah lebih mengetahui. aku rindu pada arwah ayah. dah tak dapat nak coret cite comel2 pasal ayah dulu. huhu. kitorang sekeluarga pun amik masa setahun juga laa tak pergi mana2, sepi je. rasa pelik pula baru2 ni gi Bukit Tinggi tanpa ayah/kongkong. huhu. Alfatihah untuk ayah kesayangan.


hujan di Bukit Tinggi masa kitoang pergi

ok kitorang pergi Bukit Tinggi hari Jumaat , tapi kitorang gi petang, lambat siket sebab kuku ada kursus yang tak boleh skip sebab dia baru masuk keja situ hehe. so abg dan ma pergi dulu n jalan2 dulu kat sana kat Japanese Park and Botanical Garden. aku ok je x ikut pagi tu sebab mmg dah nak muntah ijo gi sana x nak tengok dah ;p 

iols ok jeww xde dalam gambar haha. kimono ni aku penah pakai zaman muda2 dulu. jap aku korek gambar
taraaaa~~~ tahun bile pakai ni tak ingat pulak. 2009 kot?

gedik gak nak upload gambar lama semata2 nak tunjuk penah pakai kimono kan.
lepas balik kerja, kitorang pun berdesupp ke Bukit Tinggi, bertemu sama ma dan abang sekeluarga.


ok gi Bukit Tinggi tu kitorang tidur semalam. ambil Suite 3 bilik. cukupla tuk aku sekeluarga, abg sekeluarga dan ma.

dah check in sume, malam tu kitorang makan2. Such a sweet moment. spend time together with beloved family.borak2 gosip di kala kesejukan. ewah.



dah kenyang, kitorang balik la bilik. hujan kan.
bilik kitorang 4 beranak heehee 

ni kakak ipar kita, syira nama dia. syira bergambar dengan Hana kat tangga suite kitorang. kitorang sume tido bilik atas, ada 2 bilik kat atas. ma sorang2 tido bilik bawah hehehe. 
malam tu aku bukak Brownies and Congo Bars sempena Anniversary kitorang. bes makan malam2.
Khairi & Diana 5th Wedding Anniversary ^^


dap nyeee makan tengah2 malam

order ngan adik ata. sedapp.

malam tu borak2 sambil tengok tv kat hall. Haris ngan Danish seronok bermain sama2, lari sana lari sini lompat sana lompat sini. ok la keluasan suite tu sampai boleh berguling2 diorang dua tu.

bangun pagi nampak view ni. besnye ^^

pagi bangun gi sarapan hotel. lepas tu jalan2 sebelum check out. alaa tido semalam cukup, kat sana tak banyak tempat yang nak jalan pun. kitorang dah puas dah 1 malam je. hihi.

bergambar kat beranda sambil menikmati pemandangan pagi di Bukit Tinggi

 
alolololo budak kecik ni nangesss ekekeeke

kat sana haris memang berkepit je dengan mummylong dia. senang keje mama ekekekke.



hana berkepit dengan mama aje lah. hhihi

gigih naik tangga sampai atas. penat ok. lif rosak masa tu
layan Haris dan Danis main lari2 dengan angsa


kaco je lori belakang tu kite gambar dengan ma kita.


dah puas jalan, kitorang pun balik. eh bukan balik, tapi pergi ke Janda Baik. niat hati nak mandi sungai, sekali hujan daaa. so lepak kejap aje. xde rezeki, nex time je lah.

tenangnyee dengar bunyi air sungai

tak tau lagi apa destinasi percutian family seterusnya. hehe ok lah bye, terima kasih pada yang membaca!
 

Our Secret Garden Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez