dari seorang gadis biasa.. kini ku sudah berkeluarga.. mempunyai seorang suami-kuku yang sentiasa berada disisi.. dan anak2 Haris Safeyullah dan Hana Humaira,permata kami, anugerah dari Allah s.w.t yang menyinari hidup kami berdua setiap hari.. :)

Wednesday, March 28, 2012

penghujung

4 comments


aku... xtau nak cakap apa..

lidah ku kelu, tangan ku pun kebekuan..

cuma.. setelah 4 tahun berlalu..

*gambar lama, 2007 ke 2008 ntah









akhirnya... ku sudah tiba di penghujung..

wish me luck ye.. 30/03/12 jumaat 9am. sok aku cuti


Monday, March 26, 2012

haha pagi2 dah buat aku gelak

2 comments


ni review pasal JJCM dari besfren ku, lina.

Kalau dulu tengahari ahad kalau tak ke mana-mana mesti wajib tengok Jalan-Jalan Cari Makan (JJCM) kat tv3. Baru- baru ni kecoh kat blog2 dan surat khabar pasal pengacara JJCM yang baru tak best.

Aku sempat tengok 2-3 episod je. Aku rase macam kurang kick la. Dulu tengok pengacara tu makan, kita terus teringin nak terjah tempat-tempat makan yang di review tu. Sekarang, rase macam angin lalu je. Sebab focus kat makanan tu aku rase macam kureng sangat-sangat. Yang lekat dalam kepale aku, lipstick shiha si pengacara pompuan tu terlalu menyerlah. Siap glossy2 gitu.

Lagi 1, the way diorang makan tu terlalu lalu lalu sopan and berjaga-jaga. Macam takut comot kaedahnye. Tak best ok rancangan review makanan, tak makan bersungguh-sungguh. Even, Rasa Halal Orient kat astro yang pengacaranya farah AF yang bertudung sopan pun lagi best tengok dia makan. Sopan tapi bersungguh-sungguh bukan control-control macam pengacara JJCM yang baru ni.

Aku rasa sepatutnya masa ujibakat, letak banyak2 food pastu suh diorang review foods tu. Tengok cara makan yang paling best dan nampak berselera bukan rupa pengacara je. Aku rase, my bff dd dudu lagi best kot jadi pengacara JJCM. She antara orang yang ada passion for foods. Lagipun dia pernah berangan nak jadi pengacara JJCM. Kan dd?

Harapnya penerbit JJCM cepat-cepat la buat sesuatu. Kalau berterusan gaya gini, mau aku boikot JJCM.


hahaha kerlaassss aku jadi pengacara jjcm.
hee hee aku nak jek sebenanye heww heww hewww mcm laa jjcm nak



note: teringat penah kene tegur ngn muni pasal aku tenung lama2 kuih yang aku makan dengan penuh keasyikan







Friday, March 23, 2012

Selamat berhujung minggu uncle dan auntie

8 comments


Selamat berhujung minggu uncle uncle dan auntie auntie sekalian \(^,^)/


hujung minggu ni sampai jumaat depan merupakan hari yang sangat busy dan penting buat mama saya. doakan mama saya yaaaa (^^.)/



Thursday, March 22, 2012

haris 5 bulan

11 comments

aduhhh tengah serba xkena ni selepas dapat panggilan tepon dari upm.

rasa terganggu sampaikan aku jalan kaki pun terlanggar cermin besar sampai cermin tu bergegar nak jatuh, ekekeek.

nak wat keje x leh ni, fikiran terganggu giteww.

so apakata aku update blog pasal perkembangan haris. bole menenangkan diri siket, hew hew hew.


1) semalam adalah genap umur haris 5 bulan. wah lagi sebulan aku dah leh kasi haris mamam, yeyyy, berdebar2 pun ada.

oh berat haris dah 6.8kg.


2) menjelang umur haris 5 bulan, haris dah menunjukkan ciri2 lasak. kalau aku dukung die, dia gi panjat dada aku naik ke bahu, bole? mak x biasa lg nak, terpanjat mak nak anakanda wat macamtu.

ni Abi dia pegang. tengoklah betapa x duk diam dia.
aksi helikopter sume ada.



duk diam2 siket sayang. haa rupe mama la haris ni kan kan kan. ekekeke abi jangan jeles.



3) suke hisap jari. asyik hisap jek. comot lah. bawah jari dia kuar, die masukkan balik. amboi

dah laaa peha syg besar ;P cam mama :'o hehe


4) cepat bosan. kalau kite agah2 dia, dia layan laa suke sengih2 gelak2. tapi ada waktu2, die malas nak layan kite, bole? crying dia pandang kite dengan muke xde perasaan pastu pandang tempat lain. motip anakku? *cam tau je ikut perangai siapa ni ;p korang tau?

hee hee
main pun cepat bosan.

gigih main



pastu..

dah herot2 mulut dah menandakan bosan dah main


x lama kemudian..

teng teng tenggggg




dah bosan crying


ok2 kite main lain pulak. haris ada motor, tapi awal lagi kot nak bg haris moto laughing


5) yang paling ketara sekarang adalah, haris dah bosan baring dan meniarap. die suka didirikan dan tatih tatih dia jalan.


suke sangatttt


tengok tu. suka sampai kenyit mata

baiklah, mama beli walker ye. mama lupe nak beli, asyik ingat haris ni newborn jek. hehe


note : tangan tu tangan ezan. die tido umah kitorang 2 malam sebab kuku gi melaka (aku ingtkan kuku sampai umah lewat malam tapi awal je dia sampai hahaha), hehehe sukeeeee. selamat menjadi babysitter, heww heww


6) haris suke angkat2 punggung. siket2 angkat punggung, siket2 angkat punggung

ni nak merangkak ke apaa


7) dan sekarang niii, haris suke masukkan bibir dalam mulut dia, macam nii

nape yang~ gatal gusi ke hee hee


tengok tu hee hee

8) kalau makan depan dia, dia suka capai apa yang kite makan dengan tangan dia. hari tu sambil riba die sambil makan jambu, macam berebut plastik plak kitorang sebab die suke capai2 dan tarik plastik jambu tu hee hee



oklah, tu je buat masa ni.

macam mana pun, haris kene ingat selalu yang mama sangat sayang kan haris tau, hingga ke hujung nyawa.



benci mama x sebab upload gamba haris yang ni. ekeke


Monday, March 19, 2012

2 darjat

6 comments


masa nak makan xkira la sarapan atau lunch suke amik gamba makanan. pastu nanti org tegur "nak update blog ke".

hehe xlah, sebenanye nak mms ke kuku hee hee

ni yang aku mms ke kuku

biasa je lunch kat cafe biasa2
pinggan pun xmuat nak tampung nasiku



sekali kuku reply

oh besarnye pinggan makan kat hotel.


kuku ada event kat hotel malam ni. so siang tadi dia hantar haris balik gombak. jap gi aku pun balik gombak la. xberani duk umah putrajaya malam2 xde kuku hehe.

ma dah msj cakap ma masak lauk sedap2.

yeyy


biasa je entry ni.


bye


Friday, March 16, 2012

tadi lunch saya makan..

6 comments


bermulalah kehidupanku tanpa wewe disisi..
selama 3 bulan la kot..

selalunye wewe yang makan dengan aku atau kemana2 bersama2 pada hari jumaat, waktu lunch yang panjang.

wewe amik cuti awal sebelum bersalin.

so, hari ni, first day sorang2 aku makan apa je? ;P *padahal pernah je sorang2 kalau wewe miting, hak2 over je aku ni.



1) all time favvy, bubur letak mushroum soupppp, sedapp gilerrrrr

pastu style aku, suke letak daun sup byk2, kacang byk2, ikan bilis byk2, cili padi siket ngan kicap masin siket. uhhh sedapp sangatt



yang ni dah kacau2


rina yang perkenalkan makanan ni, beli kat Pusanika UKM. semput gak banyak tangga situ, tapi demi bubur ni, i rela je sorang2~ hehe



2) kopok lekor untuk 2nd menu, beli tepi jalan je, tapi keras. nyampah



3) air kelapa sedap gak


alaaa lupe beli buah jambu. haishhh


4) pastu beli peanut bun, untuk kudap2 pukul 4 petang. mesti lapar bile pukul 4 petang



eh eh dah pukul 4 petang la. patutlaa mulut ni macam x tentu arah, hew hew


ok nak makan peanut bun sekarang.
byee


note : ciare yang keje kat bangi, nex week jom makan ayam penyek wong solo ngan teman aku beli rainbow cake. hew hew



kuku oppa

5 comments


Malam tadi, macam biasa kuku tanya..

kuku : "malam ni awk nak makan apa"
dudu : "alaaa, asyik tanya kite jee nak makan apa" *muka merungut sebab x tau nak makan apa

kuku : awk call ros sekarang tanya dia nak makan apa *spontan dan muka xde perasaan


rolling on the floor

motip kan tetibe ros.


hehe.

dah laa hari tu masa aku cite kat dia, ayat macam ni.. "kite pernah pergi klinik tu dengan ma"

pastu kuku jawab. "pergi ngan ma ke malik?"



sesuke hatiii diee jekk speku cenggitu hee hee


malam tadi kitorang makan hotdog homemade.. sedap giler,teringat2 sampai pagi tadi masa lapar. sosej yang dimasak sempurna, dilimpahi sos dan mayonaise, roti yg lembut, arhhhgghh!!!!! lepas tu sosej dibalut dengan telur pula. urghhh.
nak snap gambar nak letak dalam blog, kuku x bagi pulak, tetibe?
ingat nak request lagi malam ni, tapi malam ni balik kampung banting, xsempat laa nak buat dan makan,hihi

gambar dompetku


Thursday, March 15, 2012

tinggi

2 comments


Salam.

my friend wewe yang sedang mengandung ujung2 bulan kene warded kat Hospital Ampang sebab ada ada albumin/protein dalam urine.

tapi punca dia pergi hospital semalam sebab doctor suruh die refer to hospital bile doktor tgk BP dia tinggi.

wewe, aku doakan agar cepat baik ye.

nway, tadi ada kak Y tegur tanya pasal wewe.

kak Y : "wawa masuk hospital ke?"
dd : "ha'ah, doktor suruh dia refer hosiptal semalam sebab BP dia tinggi"
kak Y : "apa? baby dia tinggi?"

laughing
hahaha motip baby tinggi kene masuk hospital? hee hee

"tolongg tolongg~ jangan tarik belalai saya" *suara cik gajah

haris pun tinggi gak. ikut abi dia. hew



Wednesday, March 14, 2012

kita satu

9 comments


hari tu baca blog kak Vp. kak vp cakap pasal umah bersepah xpe, janji kita bahagia. masa aku baca tu tersengih2 jugaklaa, sebab terkena batang hidung sendiri. umah kitorang skg ni tersangatlah bersepah okayyy ya ampunn, dengan bakul2 baju lagi, mainan2 haris, diapers haris sini siket sana siket, dengan keguguran rambut yang berleluasa diatas lantainye lagi~ *aku gugur rambut masa umur haris masuk 3 bulan, sob2.. dengan tisu2 bersepah atas meja buat lap botol2 yang dah sterilize..
perghh memang terbaik punye bersepah.

selalu jugak merungut kat kuku, umah bersepah, x sempat vakum lantai.. x sempat tu xsempat ni.. tapi kuku kool jek. pastu bile ada orang nak datang rumah baru nampak kuku macam bertukaarrrrrr!!!!! hak hak

tapi bila baca statement kak vp tu, hak hak.. ok ok setuju, positif positif..



walaupun rumah bersepah,

tapi aku sentiasa rasa gembira, sentiasa happy macam lizzy.. eh tetibe lizzy running man?



pagi2 bukak mata tengok si kecil disebelah sedang tidur dengan tenangnye walaupun mulut senget2 siket sebab tido meniarap, mulut terlepek ngan tilam.. indah sangat perasaan tu bila membayangkan anak kite selamat dalam jagaan kite, sentiasa rasa selesa..


lepas tu..disebelah kite yang lagi satu, *&T^%#*()@*)&* (ok, ni aku cakap bahasa rahsia, x perlu kot beritahu kat blog, kekeke)



ok laa kan rumah bersepah.. x dpt aku bayangkan kalu rumah aku kemas, tersusun teratur tetapi tiada orang2 tersayang disampingku, hanya aku seorang. ok bayangkan pun bole nak buat aku nanges :'(



lepas tu, walaupun sibuk sangat, sampai rasa x cukup tangan kaki sume..
tapi kitorang hepi..

melihat keletah haris.



tengok haris menangis, alolololo. yang penting die menanges dengan kita, dalam jagaan kita, bukan diluar :'( *Alfatihah untuk arwah Dirang

tengok haris bersin, aku gelak. sebab sumpah comel kalau haris nak bersin tapi x jadi.
laughing

dan syukur, dalam kesibukan, kuku membantu. aku perasan kuku selalu risau aku nak makan apa. aku ok je malam2 xmakan atau makan ringan2. uhuk, sepatutnye aku yang risau makan minum suami, tapi la ni terbalik pulak crying



hehe. honestly, aku kene ambil masa untuk adjust masa dengan kehidupan baru ni. baru2 ni memang rasa xsempat masak. tapi lama2 nanti, mungkin dah pandai adjust, dan boleh buat rainbow cake cam ciare crying nyampah sangat tauu ciare, supermak betul dia. sume bende die sempat buat. siap sempat buat nasi minyak, sempat jahit, arghhhh tekanan sebab jeles nape aku xsempat. nak basuh kain buruk pun aku x sempat taww


tapi yang kelakarnye kalau
kuku nak masak kat dapur, aku ngan haris kene ikut. xleh duk hall, bole??

so terduduklaa aku ngn haris kat dapur mengadap kuku yang kupas bawang, goreng tu goreng ni, basuh tu basuh ni. hik2 comel nak berteman
hee hee



hehe kecik2 lagi haris dah kene duk dapur tengok abi dia masak, kekeke.

hari yang busy akan hilang rasa semua2 apabila haris dah selamat tido dengan tenangnye. tamatlaa hari ini, dan mula laa hari esok yang kite xtau apa lagi cabarannye.



kalau haris duduk gombak sebab x sehat, nek ma jaga, kitorang akn berulang alik dari bangi/pjaya ke gombak. x kan ditinggalkan haris walau sehari pun.



walaupun jem camane masuk KL pun... tension2 keta stuck x gerak..
tapi bila sampai rumah tengok haris..

alahai..

aku suka kehidupan ini (^_^)


tak kesahla, walapun rumah bersepah. walaupun busy kene buat keje macam

lipas kudung, walupun kene ulang alik jauh2, yang penting, kite akan hargai setiap saat yang kite lalui bersama2 ;)

Abi dan Haris, i love both of u soo much
love struck



dah macam kipas sate pulak Abi ni hee hee

 

Our Secret Garden Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez