dari seorang gadis biasa.. kini ku sudah berkeluarga.. mempunyai seorang suami-kuku yang sentiasa berada disisi.. dan Haris Safeyullah,permataku, anugerah dari Allah s.w.t yang menyinari hidup kami berdua setiap hari.. :)

Tuesday, February 28, 2012

Dilema omma dd yang takut2



mule2 nak tanya, korang yang dah bersalin lepas bersalin makan set bersalin apa ey??

aku?
aku xmakan apa2, bole??

dan itu lah yang merisaukan aku sekarang. xpe ke aku xmakan apa2 langsung jamu/pil atau apa2 herba? xpe keeee??

kenapa aku xmakan apa2 set dari masa berpantang lagi?
sebab aku takut. macam2 yang aku takut.
bermula di saat haris kena kuning masa new born dulu, macam2 yang aku negatifkan, tu xberani nak makan ni xberani makan, takut nak makan pil tu takut nak makan jamu ni. takut haris kuning balik. sebab apa yg aku makan effect dia pada babyku sayang. sebab haris minum susu aku.

time tu aku cuma fokus jangan haris kene kuning lagi jangan haris kene kuning lagi, tu je. huk huk


bila haris dah membesar siket,umur 2 bulan 3 bulan sampai lah sekarang 4 bulan, lain pulak yang aku risau. aku paling takut apa2 pil yang aku makan akan menjejaskan production susu.

so, bila aku nak mula makan pil2 ni? ;p badan i dah xkuat dah ni macam dulu~~ need supplement~


kenapa aku nak makan? sebab aku dah rasa badan aku xkuat macam dulu. aku nak makan sesuatu yang bole freshkan diri aku hari2. ini tidakkk, hari2 pun aku mengantuk. buat keje kat ofis mengantuk, drive mengantuk, tengah pam pun bole tertidur 2 jam secara duduk ok. panas terus mesin spectra 3 aku tu, ho ho.

gile dasat aku punye mengantuk+letih sekarang. padahal haris bukan jenis kejut mama die bangun malam2. kalau bangun pun tuk menyusu aje. motip aku letih+ngantuk macam anak ramai?



aku nak makan, tapi aku takut pil yang aku makan akan kaco mana2 hormon dan susu berkurang. tu je. hari tu susu pernah merundum jatuh kejap masa awal2 masuk keje. tapi sekarang macam ok balik. dapat 5oz klu kite delay 3 jam x pam. kat ofis aku pam 3x, total dapatlaa 15oz untuk 3x pam di waktu bekerja. aku perasan kalau siang 5oz, kalau malam atau pagi kul 5pagi tu leh dapat byk, 7oz. itu sekarang laa, sok lusa x tau. tu yang takut nak cuba makan something luar dari kebiasaan. tp at the same time aku nak badan aku cergas balik, x mengantuk wuwuwuwu

sebagai contoh, aku berminat ngan jamu mak dara, elok untuk dalaman etc2. aku nak beli. tapi aku takut, pil tu kaco susu ku.huhu memanglaa ada byk testimonial, tapi entahh ....x kenall kan testi2 tu hehehe.

and for your information, kadang2 kat taska haris terpaksa minum susu formula 1 botol kalau bekalan yg aku bg x cukup. (aku memang ada standby susu formula dalam beg taska haris) sedih ok. tapi nak wat camana. susu ni dia ada upside down. sekarang ni Alhamdulillah ada, tapi aku jangan skip waktu la. kalau aku skip tu yg bole jadi kurang 1 botol etc etc. macam hari sabtu hari tu aku keluar gi klcc, pastu melawat kawan, ummu athiah denggi kat Ampang Putri specialsit hospital. dah x pam, tu yg xcukup bekalan. bekalan haris memang cukup2 je, wuwuuw. tu yang xberani nak makan apa2 yang meragukan aku yg bole sebabkan susu berkurang.



so soalan aku skarang, korang makan supplement apa untuk kecergasan luaran dan dalaman dan xnak kasi mengantuk lembik2? ada org makan jamu mak dara x? ada kaco production susu x ek ikut pengalaman? ;)


note : tapi aku makan pil vitamin untuk saraf dan kalsium, sebab lepas bersalin, tangan aku dah x kuat. dah xboleh nak pulas penutup botol pun.







9 comments on "Dilema omma dd yang takut2"

Umi MediNa on February 28, 2012 at 2:28 PM said...

DD..
Akak stakat nie, xder amik per2 pil or supplement..cuma akak der amik habbatus sauda..setakat nie alhamdulillah..susu ok jer n xlar letey cam selalu..cuma lar..banyak khasiatnya..

dd dudu on February 28, 2012 at 2:59 PM said...

{umi medina}

hah yeke, dd penah lg amalkan habbatus sauda. nak try jugakla camtu

tq kakk

Queen on February 28, 2012 at 4:09 PM said...

bab bertenaga tu..mmg..mmg takde tenaga..tapi takdela samapi tertido sambil pump..haha

kalau ada dd bg tau di blogye..sharing2..boleh cuba

Salbiah bt Karim on February 28, 2012 at 5:40 PM said...

amek la shaklee nye produk, utk banyakkan susu ade, utk ibu bg tenaga, cergas, x ngantok , kalsium. sy x pernah makan, tapi member2 yg makan sume ckp ok. try la, harga pon x mahal rasanya. cuba la google testimonial.

lina on February 29, 2012 at 9:42 AM said...

dd.. jamu2 tu same je mcm suppliment lain. tapi jamu tradisional. aku kan jual jamu skrg. kalo ko amik vitamin2 pun ok kot. tapi jamu sifatnye panas ey. elok tu memang elok. ikut la mana nak try.

beli je blackmores atau apa2 brand pun sama je. tapi konsepnya kena minum air banyak baik jamu atau vitamin.ade setengah jamu tak sesuai utk ibu yg menyusukan.

dd dudu on February 29, 2012 at 10:57 AM said...

{queen}
ahahah sama2 x bertenaga ke kite ;p

{salbiah}
shaklee, slalu dgr, tp nak beli katne eyy ;)

{lina}
hehe contoh yg x sesuai apa eyy linaa

customer ko slalu beli yg manaa ;)

Mama Tuah Melaty on February 29, 2012 at 11:30 AM said...

Assalamualaikum dd..

First time kott rasanya saya comment sini. Tapi selalu je baca blog dd. Just silent reader.

dd cuba tgk blog CPM ni. Banyak info utk breasfeed baby n skincare. After kita deliver baby ni.

Saya pun baruuuuu je order ESP (Energizing Soy Protein) utk milkbooster. Tengah tunggu dgn sabar ESP ni sampai kat tgn. And tak sabar nak minum, and susukan baby..

http://www.qasehkuhoney.com/

dd dudu on February 29, 2012 at 11:36 AM said...

{mama tuah melaty}

ok lepas baca comment mama, terus laju2 bukak blog cpm tu.

wahh eksaited gak nak beli, bole??

hehehee tp berdebar2nye nak email tanye harga, no idea langsung berapa harga esp tu

lina on February 29, 2012 at 3:58 PM said...

customer aku ade mcm2. ade yg nak jenis murah2. ade yg sanggup berhabis.

kalo ko nak amik jamu atau yg tradisional punya , mak dara may be tak seswai sbb tgh susukan haris. customer aku biasa amik botanical herba sendayu tinggi. gorgeous mom ke apa spesifik sket. tapi jamu ni pahit sbb dlm bentuk air.

kalo xnk jamu, vit b complex pun boleh. habbatus sauda' dan madu pun leh amalkan sbb this 2 mmg mcm2 khasiat. pastu murah pun. senang dapat pun ye jugak.

aku pun kedai jamu online tgh on the way :)

 

Our Secret Garden Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez