dari seorang gadis biasa.. kini ku sudah berkeluarga.. mempunyai seorang suami-kuku yang sentiasa berada disisi.. dan anak2 Haris Safeyullah dan Hana Humaira,permata kami, anugerah dari Allah s.w.t yang menyinari hidup kami berdua setiap hari.. :)

Thursday, November 22, 2012

5s lah kiteww


biasa kan dengan 5s? kalau yang keje sektor government rasanya biasa dah dengan term 5s ni, cume ada yang apply ada yang x je hihi.

cam tempat aku keje ni, memang apply sesangat, ada audit sume2. macam hari ni, ada audit dalaman 5s, so gigihlaa kitorang kemas2 partition masing2 supaya xdapat markah rendah dan xdapat sticker ala2 sticker warning gitu.

ok untuk yang xtau 5s tu apa, erm jap epe ekk. malas pulak nak gugel hahahaha 5s tu sisih, susun, sapu, seragam dan sentiasa amal.

die macam nak kite jadikan tempat keje kite ni persekitaran yang berkualiti la. macam xde barang2 yg x penting, barang2 diletakkan tempat yang betul, x bersepah. jadikan dia berkualiti sangat macam contoh ada kawan kite nak pinjam selotep la kan. "dd, nak pinjam selotep." dalam masa 1 saat aku dah bagi dah selotep tu kat dia. pantas x ;p sebab selotep diletakkan di tempat yang berlabel. so xde laa kite nak bukak laci tu bukak laci ni cari selotep, terus jadi 5 minit. gitu


"dd, nak pinjam fail sistem dot dot"

zappp zapppp "nahh ini failnya".. sekelip mata fail tu dapat diberi sebab fail tu senang kite nak cari, ada label, nombor dan reference. so xdela nak terbongkok2 dan angkat2 kertas tu kertas ni cari fail berkenaan ;p

haa berkualiti x ;p


ok so sempena ada audit hari ni dan aku pun dah kemas2 meja dan laci aku ni, so nak share gambar.

tp seriusly klu dibandingkan dengan kawan2 yang lain, laci aku biasa sangat. x secantik dan sekreatif diorang.

ini adalah laci, labelkan yg mana letak alat tulis, recycle paper dan peralatan





laci alat tulis saya
kitorang diwajibkan untuk buat partition dalam laci. tujuannye untuk elak barang2 tu bergerak sana sini, tapi walaupun aku dah buat partition, alat2 tulis aku still bole bergerak jugak sebab alat tulis aku sikit rolling on the floor

motip sangat alat tulis aku sikit kan, kui kui. nak tengok contoh opismet, kak hasnah punye?


haaa cunnn sangattt kak hasnah punye, memang byk partition dan alat2 tulis x bergerak
hee hee jauh beza dengan aku punye
hee hee
ni ada siket lagi alat tulis aku hee hee

nway kitorang wajib kene labelkan setiap ruangan alat tulis tu.



ok seterusnya adalah laci yang berlabel Recycle Paper

aku dividekan recycle paper kertas A4 dengan sampul2 surat. nak buang sayang, leh je guna balik



nak tengok laci Peralatan aku??

ada CD je.laughing yang lain sume dah SISIH. tinggal ni je. hee hee


meja belah kanan aku. ruangan peribadi kitorang xleh letak keychain lebih dari 3. tsk tsk. so keychain2 lain aku simpan dalam bekas lain. gambar x sure bole letak ke x, klu bole nak letak gambar haris. nota2 pun xleh tampal tau melainkan nota tu adalah tulisan komputer, bukan tulisan tangan. dulu penuh nota tulisan tangan aku kat dinding, sume dah kene sisih


oh jangan sisih kipas USB saya tu ye, berguna kalau tiba2 aircond x berfungsi



oh rupe2nye alat2 tulis aku byk kat sini hee hee sebab tu laci tadi kosong hee hee


fail2 untuk buat rujukan keje (bukan fail projek, fail projek kat rak fail yang khas). nomborkan, labelkan dan pastikan ada reference


nota2. hehe nampak comot ada kertas2 UAT dan pengujian yang belum sempat difailkan


Rak peribadi

apa yang ada dalam rak peribadi?



laci peribadi punn kene ada partition2 gak, kalau x nanti dapat sticker warning



pantry ;p




dan akhir sekali devidekan tempat letak payung dan souvenir2

ada ofismet aku kan, kelakaa sangatt.. dia laki tau, dia xnak buat partition2 ni, demi nak elak diaudit, last2 die pegi sorok laci dia rolling on the floor sekarang partition dia x de laci crying kelakar sangatcrying

oklah tu je. nex time aku nak upload gamba2 5s dari partition kawan2 opismet yg lain. diorang punye gempakk giler... aku x kreatif so, biasa2 aje la. asal x tolak markah je ;p

ok bye2 uols. jap lagi audit, xtau laa kene comment apa hihi.


ok korang ada tugasan sekarang. nak tag kat sume yang baca ni sila tunjukkan gambar meja keje korang. hew hew hew

note : nak beli Felinna Inchloss dengan harga bes? klik sini ;)

11 comments on "5s lah kiteww"

mun-e on November 22, 2012 at 11:40 AM said...

mane korang dpt stand tuk jadikan partition dalam laci tu?

ade jual katne.. hehe

dd dudu on November 22, 2012 at 11:51 AM said...

beli kat cosway ada, kedai jepun(ape tah nama kedai jepun yg glemer tu tetibe lupa haha) pun ada.

aku order ngn cosway je, aku letak kat rak peribadi. tapi yg laci alat tulis tu, aku pakai polistrin je. yg tu ketua 5s sediakan, so pandai2 laa aku kene potong pakai pisau supaya jadi partition hik2

mun-e on November 22, 2012 at 12:58 PM said...

kedai jepun yg tetiba glemer tu DAISO ke? haha

wahhh..very the... gigih korang nye 5s ye..sampai ke laci cek nya hik2.. kat sini xde tgk dalam2 laci pon..tak detail sgt la hee

fami on November 22, 2012 at 3:45 PM said...

mcm mn lh rupa meja n laci en.suami kte ek..huhu

dd dudu on November 22, 2012 at 3:50 PM said...

{mune}

ha ah daiso. betul2

ha ahh cek sampai laci2 gituu


{fami}
nanti dd suh sape2 amikkan gamba meja n laci en. F ;p hak2

Ezzan Yusop on November 22, 2012 at 5:13 PM said...

iols nasib baik pegawai yg sblum ni dh siap2 label. iols guna je. hehehe. tp xde lah partition tu...

eh dd, buat tag lah post ni..iols pn rs mcm nak post gmbr meja kat ofis ni hehehe

dd dudu on November 22, 2012 at 5:17 PM said...

{ezzan}

ok dah. sila buat tag itu skg ye.

muni, lisa, ros dan sume2 kawan2, mohon tunjuk meja anda skg haha

Zana Adieyza on November 26, 2012 at 11:19 AM said...

dd, kira untunglah boleh letak keychain.. office zana x boleh langsung ada hiasan.. sedih!!

xleh letak kasut jugak.. so selipar gie toilet atau suray kena sorokkan time audit.. sorok kat mana?? pandai2lah sorok..

kat atas meja pen xleh lebih 5 batang.. giler teruk tau!!

tp dlm laci kitaorang x payah label.. label luar laci jer.. hehehe..

dd dudu on November 28, 2012 at 12:10 PM said...

{zana}
yekee zana, wahh tmpt korg lbih ketat ye rules hehehe

Fizah on May 14, 2013 at 3:55 PM said...

wahhhhh KEMASSSSnyaaaaaa...i like!!! =)

mari join giveaway susunatursioca

http://susunatursioca.blogspot.com/2013/04/sticky-post-giveaway-istimewa-mei-jom.html

=)

WanDianna on August 19, 2017 at 11:57 PM said...

Alhamdulillah... perkongsian yg bermanfaat.. terima kasih.

 

Our Secret Garden Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez