dari seorang gadis biasa.. kini ku sudah berkeluarga.. mempunyai seorang suami-kuku yang sentiasa berada disisi.. dan anak2 Haris Safeyullah dan Hana Humaira,permata kami, anugerah dari Allah s.w.t yang menyinari hidup kami berdua setiap hari.. :)

Tuesday, November 29, 2011

saat kelahiran





vakum?

macam mana rasa vakum tu ye..

tengah2 aku blur tu,
aku nampak doc+nurse macam tengah bizi2 dan bergerak cepat2....


tiba2, aku perasan ada bungkusan kain hijau diletakkan atas perut aku..
dan terdengar dialog "potong tali pusat, potong tali pusat"

aku.... termangu2...

"baby saya dah keluar ke.." bole aku tanya camtu?

then doc ngan nurse jawab "dah... selamat dah ni.. sume dah selamat"

Ya Allah.. syukurrr...

motip aku x perasan part aku divakum? aku ingatkan vakum = sakit.. tapi aku xrasa apa2.. tapi cian kat bb :( mesti bb yang rasa sakit, maapkan mama :(

pastu motip aku xperasan bb keluar? slalu klu baca pengalaman bersalin orang lain mesti akan rasa ada satu mende besar burppppp keluar dari perut, dan terus rasa lega.. tapi aku xrasa apa2... sedar2 perut dah kempis dah.. aku mamai sangat kottt...ahuk


"syukuurr.. Alhamdulillah... terima kasih terima kasih... Ya Allah.. terimaa kasihh yee doktor terima kasih ye nursee.."

pastu itu jelahh perkataan yang duk keluar dari mulut aku.. sampaikan doktor cakap "inikan memang keje saya".. heheeee

masa tu, aku x tengok lagi muka baby.. nurse dah bawak baby dalam kain hijau pergi (mesti penuh dgn darah kan)..

aku tetibe pelik nape aku xdengar suara bb ku menangis macam dalam drama2 tv tu eh.. cuak japppp

"nurse.. nape baby sy tadi x nangess.. dia ok takk" *muke risau..

"okayyy....... cume baby awak penat siket.."

ohhh... harap2 sumenyee okay..... sian bb td sangkut lama sangat.. wuuuu


lepas tu, doc nak jahit bawah tu...
aku time tu x heran sangat pasal jahit tu, bole? patutnyee rasa takutlaa kan..

sebab aku rasa lemahh sangatt, aku rasa nak tidoo jee... redha je laah apa yang doc nak buat.. masa tu sakit contraction memang terus hilang ahh..berjam2 aku rasa sakit tadi, dalam sekelip mata hilang sume... Subhanallah..
rasa lega sangatttt rasa bersyuukurr sangat bb daah selamat... susahnyee nak gambarkan... duk fikir2 perasaan syukur tu sampai rasa nak tido jekkkk....

jahit sakit x??
honestly, contraction lagi sakit ;P jahit tu macam kene inject jek.. sakit siket jekkk... lagipun masa tu aku malas nak layan kannn... fikiran tengah ke lain hehe....

bila dah selesai jahit semua, nurse cepat2 tukar alas katil aku.. oh xtaulaa hospital lain camne, tapi so far kat spital putrajaya ni aku selesa laa dari segi kebersihan... cepat2 bersihkan darah sume2 tuu... xkasi kite x selesa... ada laa nurse tu terlewat siket jek, dengar doc tegur suruh cepat2 bawak kuar sume kain2 yang darah tadi dari bilek...

dah selesai sume, aku ckp dengan nurse aku haus sangat.. then die dtg bawak milo.. hehe comelnyee milo, nape bukan air kosong ;p aku minum laju2.. haus sangat...

pastu sambung nak tido..

tengah mamai2 tu, nampak baby ku dibawa masuk... dah dimandikan dan pakai baju.. Subhanallah.. anak mama... :')

Subhanallah... syukurr ya Allah.. Alhamdulillah... anak ku berada di depan mataku sekarang.... aku pandang jeee bb haris... haris pandang balik dengan mata kecik die tu... tapi bb haris sangat kool... dari tadi x menanges langsung... kool betull.... keliru akuu..

lama aku pandang bb.. xtau nak gambar perasaan macam mana...

dan akhirnyaa.... xlama lepas tu,, kuku pulak yang masukk..... (sebelum tu aku asik tanye nurse je bile nak panggil suami sy masuk hahaaha annoyingnye aku skali lg)..

kukuuuuuuuuuuuu :'(

*part waktu itu tak reti pulak aku nak cerita ni.. terlalu indah untuk disampaikan dengan menaip ni... bagaimana air muka kuku, perlakuan kuku, ucapan2 kuku...serius x reti nak cite haahahaha... so let me keep it to myself ye ;) tapi momen itulah momen yang paling mengharukan dalam hidupku.. tskk tskk..... nak nanges plak masa menaip ni..

then, kuku azankan bb haris...
sungguh mendayu2..

ok, that part aku tersedu2 kat katil.. :'( air mata mengalir perlahan.. momen itu..terlalu indah.....sungguh... mengharukan... :')

masa kuku azan, my haris tetap kool.. x nanges...
oh my... Ya Allah.. sayangnye pada haris (selingan : masa aku taip ni, hari ke 36... smpi skg haris x kuat nanges, jenis kool.. syg sgt kat die)..

xlama kemudian nurse masuk untuk ajar nyusu... masa rasa hisapan pertama haris tu, aku mengalir air mata. Subhanallah, indahnye ciptaan mu... baby yang baru keluar dari perut terus pandai hisap?? Subhanallah...

note : lepas bersalin, aku mmg byk nanges tau hahaha siket2 nanges siket2 nanges;p smpi skg ;p


pastu nurse bawak haris kuar balik untuk jumpe pakar tuk check2...
xlama kemudian nurse bawak masuk balik haris..

tangisan pertama haris aku akhirnya dengar masa petang2 siket, aku tgh mamai2 nak tido.. haris nanges manja2 minta perhatian je..heehee comel anak mama..



oo inilah die yee yg slalu gerak2 geletek mama dlm perut tu ye :')
welcome to the world sayang :')





Haris Safeyullah Bin Mohd Khairi

maksud - Pelindung pilihan Allah


jadi anak yg baik ye sayang :)





tidurlah sayang... sian dia penat mama push x keluar2 :')




~Terima kasih ku padamu Tuhanku
Tak mungkin dapat terlukis oleh kata-kata
Hanya Dirimu yang tahu besar rasa cintaku pada Mu
Oh Tuhan anugerah Mu tak pernah berhenti
Selalu datang kepadaku Tuhan semesta alam
Dan satu janjiku tak kan berpaling dari Mu.


Terima kasih Allah
-omma dd-






14 comments on "saat kelahiran"

Ezzan Yusop on November 29, 2011 at 9:30 AM said...

motip i pun nak nanges baca? huk huk :'(

Cimas Tc on November 29, 2011 at 9:37 AM said...

tahniah diana.. :) alhamdulillah, sume selamat kan..syukur Allah bagi kita sakit sbg penghapus dosa..sakit bersalin Allah jela yg tau..huhu..moga haris jadi anak yang soleh.. :)

rosealley on November 29, 2011 at 10:31 AM said...

bergenang la aku baca entri ni, napa touching sangat ni, wuwuuu

dd dudu on November 29, 2011 at 11:39 AM said...

{ezzan yusop}

jom nanges sama2 :')

{cimas}
eh cimas laaa ;p
makasih cimas..
erm tu laaa, masa sakit2 tu fikir sakit tu penghapus dosa, sejuk siket hatiii

haris jadi anak yg soleh yee :)


{rosealley}
eh rosa dah balik kl kewwr?

Mr n Mrs Zaidi on November 29, 2011 at 12:44 PM said...

vakum xde rse ape2 ker sis..?? ehmm risau lak sy nak bersalin nnt... harap2 dipermudahkan la..ape2 pun haris anak yg baik insyaallah... like mother n father dia la...

** sis, check list untuk ibu ape yg kne bwk??** :)

qasehqaleef on November 29, 2011 at 2:17 PM said...

uwaaa..kite nangislah kak bce... takut pun ada... haris.. mokcik tk gie tgk lagi...

aYenZ JamiL (^0^)/ on November 29, 2011 at 2:49 PM said...

sama ar..nak nanges juga baca..
dD..sori masih xberkesempatan nak dtg, da berminggu2 xsihat..insyaAllah mgu ni..
take care ya..

dd dudu on November 29, 2011 at 3:09 PM said...

{mr n mrs zaidi}

ntah, sis x rasa apa2 pun masa vakum tu, siap x seda pun divakum.

hehe InsyaAllah.

oh klu untuk brg mak nanti bawak laaa kain batik, maternity pad, disposable panties, pencuci muke, berus gg ubat gg, sabun klu nak mandi, tuala, baju nak pakai masa kuar wad, erm apa lg ye.. kalu kite ingt nanti kite tmbah yee


untuk brg baby lak bwk laa baju lengan panjang, sluar, receiving blanket, sarung tgn kaki, pampers, baby wipes, napkin saje2 bawak kot2 ada kegunaan

brg mandian x yah, nanti nurse yg mandikan ;)


{qasehqaleef}
mokcik ayu, haris tunggu kat umah ni hehe

dd dudu on November 29, 2011 at 3:09 PM said...

{kakyen}

xpe kakyen, bile2 nak dtg msj je ;)

Mr n Mrs Zaidi on November 29, 2011 at 3:32 PM said...

mcm senang jer laluan sewaktu sis nak bersalin...sayu plk bila baca blik entry2 sis nie.. ape2 pun sis mmg tabah n kuat la..sbb kbynk dgr citer org yg kne vakum mse bersalin rse sakit walaupun dh guna epidural..

oh ye, kepala baby haris tak bonjol ker kne vakum?? anak buah sy smpai skrg kpla dia bonjol sbb vakum tu?? hihihih..

anyway tq for info brg2 yg nak kne bwk tu yek sis....

sis duk hospital brp hari??

Cimas Tc on November 29, 2011 at 4:29 PM said...

Diana, seronok kan dapat breastfeed baby..hopefully diana dapat teruskan exclusive bf sampai 6 bulan, then sambung 2 tahun.. :) jom2 fully bf anak2 kita..diana cuti berapa lama?

dd dudu on December 1, 2011 at 1:01 AM said...

{mr n mrs zaidi}

oo yekee, vakum patutnyee sakit ek.
omg.. Subhanallah

ermm ha ahh kepala haris nurse ckp xnampak sangat bonjol. cume ade kesan tersangkutttt jeeek ar

sis duk spital 1 mlm je pastu balikk


{cimas}
kite cuti 2 bulan jekk.

itulaa mmg nak sangat exclusive bf haris ni. moga dipermudahkan laa

chaiyukkk

Zana Adieyza on December 2, 2011 at 10:38 AM said...

air mata zana pun mengalir masa baca entry ni.. sedih... terharu.. gembira..

berharap agar zana akan rasa saat2 indah ni..

♥S@R@♥ on December 6, 2011 at 10:15 PM said...

nak nangis gak rasa baca entry..

xdpt nak bygkan kalau sara hadapi dugaan ni.. meraung terus agaknye..sobsob..

pe2 pun alhamdulillah haris dah sihat..

yup susu ibu memang the best ;)

 

Our Secret Garden Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez