dari seorang gadis biasa.. kini ku sudah berkeluarga.. mempunyai seorang suami-kuku yang sentiasa berada disisi.. dan Haris Safeyullah,permataku, anugerah dari Allah s.w.t yang menyinari hidup kami berdua setiap hari.. :)

Tuesday, November 22, 2011

Khamis, 20 Oktober 2011 (1 hari sebelum kelahiran)



terjaga waktu subuh..

eh nape perut x sedap ni...macam ala2 period pain yang x berapa sakit tu.. yang lite lite gitu... (aku dulu period pain mmg x sakit sgt, jenis yg lite2 bole tahan lg)

nak yak kot..

masuk bilek air, takut2 nak tengok bawah...

pheww~~~ x de pun darah lagi... lega2..

x yak pun..

dan sakit perut ala2 period pain masih berterusan..

tapi masih keliru..

oh hari ni kan cuti, walaupun ngadu kat kuku, tapi pada masa yang sama, masih nak teruskan apa yang dirancang.. nak gi checkup, servis kereta dan survey nursery... xmo layan sangat perasaan perut yang xsedap ni...

dan makin lama, dah rasa sakit period pain yang selang2... aku tahu aku dah hampir masa, tapi aku masih menafikan... lagipun orang kata, kalau nak gi spital tunggu sakit betul2 baru gi.. xdelaa kena seluk free2..


pukul 8 am.
masa gi checkup di poli ukm, masih bole borak2, gurau2 ngan kuku.. cam x sakit perut pun...
tetibe terjumpe kak siti kat poli..
disebabkan aku keliru, aku pun bagitau dia apa yang aku rasa.

kak siti cakap...
"akak rasa dd dah nak dekat ni.."

kuku lak suruh tunggu apa kata doktor jap lagi..

bile bgtau doc pasal setompok darah dan sakit mcm period pain.. doc terus buat surat suruh aku refer pada spital putrajaya dengan segera.. aduhhhhh....

tapi naluri aku berkata belum lagi... belum sekarang.. aku belum sakit lagi... jadi aku pilih untuk ikut naluri aku.. note : serius, korang akan merasa naluri tu bila tiba masanya..

selepas checkup, kitorang pergi sarapan, pastu pergi servis dik kelisa. memang dah buat appoinment. dan waktu ini kekerapan sakit 15 minit-10 minit. dan sakit makin kuat. setiap kali sakit datang, aku cuma mampu genggam kuat jari2 kuku je, sambil berselawat.

selepas servis, kitorang pergi makan kopok lekor+pisang goreng+nasi ambeng+bihun soto+air kelapa kat pintu masuk putrajaya. kerlas x.
pastu pergi presint 14 untuk pergi nursery2 yang aku dah list kan untuk survery.
masa ni kekerapan sakit makin kerap, dan setiap sakit yang menjelma tu membuatkan aku xleh berdiri tegak.. mesti akan jadi bongkok. tapi degil tu xnak pergi spital lagi ;P

ada banyak senarai nursery yang kitorang nak gi, tapi last2 hanya sempat presint 14 je. sebab aku daaaa takkk tahannnnnnn sakittt ;P pastu perasaan risau dah mula rasa tentang bayi didalam kalau aku main tangguh2. tapi sebenarnye kan insticnt aku kan masih kuat cakap belum tiba masanyaaa sekarang lagi, dan aku xkan masuk wad malam ni. xtaulaa kenapaaa naluri aku mmg kuat masa tu. hihi

kitorang terus pegi spital putrayaja. (dalam kepala fikir, alamak ma ayah masih di gombak ni, plan asal nak amik hari sabtu, ahuk2).

sampai spital, solat dulu. lepas tu jalan slow2 ke dewan bersalin. perasaan masa tu jangan cakaplaaa... takutttttt, berdebar2 T_T

sampai kaunter, tunjuk surat, terus aku disuruh masuk ke dalam.. dalam hati : aku xmo masuk wad lagi, xmo xmo... xtau nape aku betul2 rasa x bersedia lagi, terlalu pantas.. at least kalau ma ayah dah ada kat putrajaya, mungkin aku akan tenang siket...

masuk2, berdebar sgt... segala2nya teralu asing dn aku... ok, mula2 kene tukar kain, check tekanan darah.. pastu kene baring.. nurse pasang CTG.. heart beat baby ok, syukur.. contraction pun mmg dah nampak dah... xlama kemudian, doc dtg nak seluk cek bukaan.... untuk newbie cam aku ni, aku xberapa memberi kerjasama, aku terkeraskan badan.. hehe.. maaf ye doktor... takutlaaa kene seluk... tapi sebenanyee xdelaa sakit sangat.. cume x selesa je la... tak bess ;P

sekali doc cakap bukaan dah 2cm.. whatttttttttttttt???

aaaaaaaaaaaa...


doc cakap "sepatutnye awak dah kene masuk wad dah ni... bukaan awak dah 2cm.. tapi katil dah penuh.. kajang pun dah penuh.. awk duk putrajaya kan.. so samada awak nak gi HKL atau awak nak balik dulu, nanti da sakit datang semula ke sini.. tapi atas risiko sendiri la ye"

aku dengan konfidennye "saya nak balik dulu.." (mata bersinar2)

itu ini itu ini. terus jalan laju2 jumpe kuku yang sampai tertidur tunggu kat luar (agak lama aku kat dalam, 2jam ke 3 jam tah)...
rasa lega sangat x payah masuk wad lagi...

lepas tu, balik umah jap. pastu terusss gi gombak ambik ma ayah..

dan pada waktu itu... contraction dah kerap jadi less than 5 minutes... sakitttt... kuku terpaksa drive dgn sebelah tgn sahaja, sebab sebelah lagi untuk genggam tangan aku setiap kali contraction datang.... aku xleh duk tegak... sangat sakit... beristighfar.. berselawat.. tapi xleh guna suara... sangat sakit... cume mampu melafazkan tanpa suara sahaja...


dah smpai gombak, amik ma ayah laju2..

pastu balik putrajaya laju2... aku tau belum tiba masanya lagi... jadi x yah pegi spital dulu...


bersambung....


7 comments on "Khamis, 20 Oktober 2011 (1 hari sebelum kelahiran)"

ameris on November 22, 2011 at 9:38 AM said...

alahaii... berdebar je baca kisah dd.
mcm akak dok tempat dd plak. cepat la sambung.....

tengkuyu on November 22, 2011 at 11:02 AM said...

hish...bahaya dd ni....walaupun naluri tu kata belum tiba masanya...tapi takut baby kat dalam tu...akak kalau sakit terus pi spital...first child bolehlah buat cam tuh..bila anak ke-2 dan seterusnya cepat-cepatlah pi spital...kang terberanak dalam kiter...

ummihasan on November 22, 2011 at 11:21 AM said...

betul cakap tengkuyu.. first baby boleh la buat camtu.. masuk 2nd baby, jgn buat perangai gitu, sbb bukaan akan jadi lebih hyper cepat.. hehe, tulisan dd dah keibuan.. tahniah :)

Zana Adieyza on November 22, 2011 at 12:43 PM said...

berdebar tp dalam masa yg sama bahagia dgr pengalaman dd... next entry plzzzz...

BrightEye on November 22, 2011 at 3:09 PM said...

Very interesting story.. leh jadi satu pengajaran bagi kite yg baru berkahwin/ bakal bergelar ibu.. can't wait to follow ur next happening story..

Queen on November 24, 2011 at 5:15 PM said...

sempat lagi tuh..haha.. nik masa masukhospital..walaupun baru 1cm.sakitnya ya Allah... nasib baik cepat bukaannya..jadi malmatu jugak bersalin..bayangkan..tukar baju pun cepat2 sbb contraction sangat kuat dan kerap,..padahal baru 1cm..hahahha....

selalu baca pengalaman org mcm ni..sempat gi mkan...happy2.. seronok2... nik tak merasa pun..hahhaha.. =p

ok..dd..teruskan..seronok oo teringat balikkisah lama2 gini. =p

dd dudu on November 29, 2011 at 11:53 AM said...

{kak ameris}
da sambung hihi

{tengkuyu}
ok ok noted untuk 2nd child ;p heehee
tq ye :)

{ummihasan}
yekeee, ok2 noted jugak.

wah keibuan ke ;p

{zana adieyza}
tq zana ;)

{be}
thanx be. be apa kabar? ;)

{queen}
wahh rezeki nik bukaan cepat.
dd bukaan cepat smpi 8cm je pastu sangkut. ahuk

rezeki dd sakit lama ;p

 

Our Secret Garden Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez