dari seorang gadis biasa.. kini ku sudah berkeluarga.. mempunyai seorang suami-kuku yang sentiasa berada disisi.. dan Haris Safeyullah,permataku, anugerah dari Allah s.w.t yang menyinari hidup kami berdua setiap hari.. :)

Wednesday, November 30, 2011

Demam bengkak susu



hai uols. nak share.
sepanjang aku berpantang ni, dah 2x kali aku demam bengkak susu.
sakit gak sebenarnye. tapi boleh je tahan. cume lebih kepada xselesa lah.
dah laa sakit kat situ, pastu demam, xsedap laa badan ahuk ahuk.

masa demam yang pertama kali tu, jatuh hari yang ramai datang umah nak melawat. haishh rasa bersalah pulak sebab x dapat kuar jumpe tetamu. terbaring je dalam bilik. memang xlarat sangat.

nway, aku ada apply tip yang orang bagi, letak kubis sejuk kat 'situ'. *motip xtaip perkataan sebenar tapi asyik taip "situ" je hahaha korang paham2 sendiri je laa eh "situ" tu apa ;p. kuku sangat rajin ulang alik ke peti sejuk untuk tukar helaian kubis baru kui kui. kubis bile letak kat "situ", cepat je panas, bak kata kuku 'dah masak terus'.. haha punyelaa panas kan badan aku masa tu.

lagi satu tip untuk cepat baik, tuamkan "situ" dengan air panas/suam. haa yang ni memang aku rajin buat sampai skang walaupun dah x bengkak susu. rasa selesa sangat kat "situ" bile kene tuam. terasa aliran susu tu berjalan lancar, xde rasa keras2 kat saluran2.


kali kedua kene demam bengkak susu masa hari ke20 lebih, x ingat dengan tepat.
bila dah baik demam dan bengkak tu, tetibe perasan ada ketulan pulak kat bawah cik keti.
omg takut gileee, ketulan apa pulak ni...

kebetulan misi ada datang rumah masa tu melawat. tunjuk kat dia. misi suruh aku gi klinik cepat. sebab die takut ketulan tu adalah susu yang tersumbat. die cerita sebelum ni pernah ada kes macam ni tahap orang tu kene operate bahagian tu untuk buang susu yang tersumbat tu, siap ada nanah lagi. takutt gilerrrrrrrrrr crying

misi keluar je rumah, terus aku kol kuku, nanges2. memang dah terbayang kene operate lah.. takut gilerr......


petang tu jugak kuku balik bawak aku gi klinik. bile jumpe doctor, syukurrrr xde istilah2 operate. doctor bagi antibiotik xnak kasi kuman masuk saluran tersumbat tu, pastu suruh aku teruskan tuam2 dengan air panas.

Alhamdulillah, selepas byk kali tuam dengan air panas, baik dahhhh, xde dah ketulan iteww :)

ok dah habes cerita pengalaman demam bengkak susu saya.

byeeeee


note : disebalik sakit bengkak susu ni, aku bersyukur pada-Nya, sebab ada banyak susu untuk diberikan pada haris. sekarang ni dah arrange masa bebetul, selang beberapa jam akan pam selalu untuk kosong kan "situ". hehe

apalah mama ni pakaikan sy stokin hijau macam ni, macam nak main bola sepak pulak.

hee hee

makasih mokcik ciare untuk baju itik ni. mama saya suke gile. cayang mokcik ciare, hik2





10 comments on "Demam bengkak susu"

BrightEye on November 30, 2011 at 8:08 AM said...

Panjangnye stokin bb haris.. hehehe tomei2..sempat lg haris senyum bila dpt tau mama dia nak snap..

Mr n Mrs Zaidi on November 30, 2011 at 8:43 AM said...

comelnya baby haris nie...dh pandai senyum dh...bengkak susu tu terjadi sebab ape yek sis... sis ade mkn2 ape2 x untuk tmbh susu badan tu..?? berat haris brp mse lahir tu??

~ape la mama haris nie, bju kuning stokin hijau..dh la panjang..dh xmacho dh haris..nnt xde gegel nk ngorat la..~

dd dudu on November 30, 2011 at 2:23 PM said...

{be}
hehe panjangkan ;p saje jee mama diee

{mr n mrs zaidi}
- berat haris 3.19 kg. lupe lak nak cite hari tu

- bengkak susu sbb byk sgt susu, so kite kene kosongkan situuu. masa bengkak susu tu berlaku, sis makan sayur sawi batang putih sebelum tu. sayur tu mmg akn bykkan susu.

-erm ada makan lobak putih ngn sawi btg putih. tp klu bengkak susu, sis kurangkan ah mkn, nanti bengkak balik hehe

- hahha tu laa pasallll. sian hariss jd mangsa mama dia ;p

Queen on November 30, 2011 at 5:07 PM said...

alhamdulillah..susu banyak....keep it up dd... jauh lagi perjalanan...semoga berjaya dalam membrikan yang terbaik buat haris.. =p

ini tips nik kalau bengkak susu :
pump je..hehhehe..gerenti puas hatio..before that bersihkan dulu N...supaya takde salurantersumbat..lepas tupump.. pergh..lega.. =p

dd dudu on December 1, 2011 at 12:59 AM said...

{queen}
Alhamdulillah. tqqq nikk

eh betul. memang rasa lea gileee lepass pammmmmm, kosong jee rasa... pastu xlama kemudian berat balik hehe

kucincomey on December 1, 2011 at 3:14 PM said...

dd, saye pun byk kali kene bengkak susu ni.. cume tak demam je.. yg ketulan tu mmg rajin sgt terjadi.. mmg sakit laa..kadang² bila bagi bb menyusu, ketulan tu still ade.. bile urut² ketulan tu, baru ketulan tu susut & lega lepas bb menyusu..

Ciare Baha on December 5, 2011 at 10:37 AM said...

saye memang suke bangat baju itik ni. cinta pandang pertama.. kalo ade saiz besar konfem bleh beli sedondon utk habang yayen =p

* eh sopannya bersaya ;p

mama glam on January 5, 2012 at 7:59 AM said...

alhamdulillah susu dd banyak. Macam akak, bila rasa je macam berketul, akak akan kerapkan masa mengepam sampai rasa berketul tu hilang. X best kan rasa demam bengkak susu. Sangat2 x selesa! So dd, keep it up bebeh untuk simpan stok susu haris. Lebih xpe, jangan kurang je...

Rule of thumb biasanya kalau nak rasa lega masa naik kerja, dd kene ada lebih kurang 100 bekas stok susu utk haris. So, insya Allah kalau kene out station, stok susu akan sentiasa cukup.

Lagi 1, sebenarnya, akak pernah jumpa 1 doktor ni masa kena bengkak susu masa pantang anak 1st dulu. dia x galakkan guna kobis neither makan antibiotik masa bengkak susu. Kobis tu akan kurang susu, antibiotik pulak x ingat nape dia x bagi. Tp, bg yang mmg byk susu, mungkin x berapa rase kobis tu kurangkan susu. kalau yg x berapa nak byk susu, mmg terasa kobis tu mcm stop kan production.

Sbnrnye kan dd, akak perasan, kita ni kena bengkak susu sebab 'situ' tu tengah nak membesar. Susu yang byk x mampu ditampung oleh 'situ', tu yang terjadinya bengkak susu.

EH membebel panjang pulak akak.. Hehehhe... Anyway, Hope this help ya sis!

p/s: anyway, congrates ya dd dudu & kuku!

dd dudu on January 5, 2012 at 8:10 AM said...

{mama glam}

makasihhh mama glam untuk comment yg panjang dan tips2, hehe

err dd xde laa stok smpi 100 bekas. kof kof kof. stok dd mmg nyawa2 ikan je ni haa, tp Alhamdulillah masih cukup tuk haris hari2. tp mmg nyawa2 ikan ar, hik2

seb baik keje dd xde outstation. cume risau klu ada kursus sepanjang hari arrr

Norehan Setapa on August 1, 2013 at 9:17 AM said...

Comelnye baby, siap pakai stokin panjang lagi..Bengkak susu memang biasa terjadi pada ibu-ibu..kena kerap pam supaya breast kosong n hasilkan suu baru

jom visit blog saya
http://vitaminpilihansemua.blogspot.com/

 

Our Secret Garden Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez