dari seorang gadis biasa.. kini ku sudah berkeluarga.. mempunyai seorang suami-kuku yang sentiasa berada disisi.. dan Haris Safeyullah,permataku, anugerah dari Allah s.w.t yang menyinari hidup kami berdua setiap hari.. :)

Tuesday, November 29, 2011

kuning




Salam korang. sebenarnye kann hati aku meronta2 x sabar nak cerita pasal haris. nak cerita apa yang haris suka buat sekarang, haris camne camtu camni, nak upload gamba2 ceria dia, nak cerita lah semua2. tapi pada masa yang sama, aku nak jugak share dugaan2 kecil yang aku hadapi selepas melahirkan bb haris. so cerita pasal haris yang bes2 ceria2 terpaksa queue la kejap ek. hik2

so xpelaa, ibarat kite susah2 dahulu, senang lenang kemudian. sekarang aku akan cite yang xbes x bes dulu, dan dah abes cite sume, aku akan cerita yang bessss besss jekkkkk pulak sampaiii ke sudaahh heeheee.




erm aku kan dapat rezeki sakit bersalin lama kan. satu hari lebih jugak aku sakit contraction tu. tapi bak kata orang, sakit tu penghapus dosa, jadi itulah yang aku pegang masa tu. minta ampun banyak2 pada Allah s.w.t.

sehari selepas aku bersalin, kawan2 rapat ada datang rumah. ada jugakla ngadu kat ros kan "kenapaa budak2 remaja yang keluar berita bunuh/buang baby diorang tu, cam senang je diorang bersalin eh dalam toilet? xde doctor x de nurse xde sape2 yang sambut, tapi cam senangg jeeee bersalin, sambut baby sendiri, pastu buat cam xde apa2 berlaku, siap boleh sorok2 lagi"

then tau x apa ros jawab?
ros jawab "sebab Allah dah tarik nikmat sakit bersalin diorang, sebab tu diorang bersalin senang"

Subhanallah. baru aku faham. terima kasih ros. syukur aku dapat merasa sakit bersalin tu camane eh :)


eh bukan ke tajuk entry ni kuning? ;p


ok. nak dijadikan cerita lepas aku keluar spital, hari ke4 kot, nurse datang rumah melawat bb hari, then nurse suruh gi klinik hari tu jugak untuk cek haris sebab nampak kuning. pegi klinik, rupe2nyeee kuning haris dah tinggi gilerr..... bacaan 21.. 21 tu dikire sangat tinggi tauu... kene warded dengan segera, tapi hospital putrajaya penuh, so kitorang kene pegi hospital kajang.. aku sebagai ibu haris kene masuk wad skali lah..

dalam hujan2 tu kitorang ke spital Kajang... dalam hati aku pun ikut hujan sekali.. risaukan haris, pastu aku rasa takut masuk wad.. sebab mesti kuku xleh teman punye... aku masih kekok2 lagi jaga haris... pegang pun kekok2 lagi...aku xpandai.. boleh ke aku nanti berdua dengan haris sahaja??

note : hari tu masa malam pertama di wad hospital putrajaya selepas bersalin, ma yang teman aku dan bb haris, so tiada masalah la.



sampai2 Hospital Kajang, gulp.... waaaa nampak sangat hospital lama... huk2

ingat nak rekues wad/bilik kelas 1.. sekali kuku tanya sana, diorang kata spital Kajang xde kelas kelas. ahuk2.


xpe2 demi haris, apa2 sahajalah :)

ok kalau nak tau, kat sinilah bermulanye episod air mata aku. 3 hari kat spital kajang, 3 hari jugaklaa keje aku menanges je. mata sentiasa bengkak. air hidung sentiasa meleleh. sangat episod air mata.

masa sampai2 tu, hanya aku dan kuku dibenarkan masuk. ma ngan ayah xleh masuk. disebabkan kuning haris sangat tinggi, doktor bagi kebarangkalian2 yang saaangattt negatif. diorang letakkan haris bawah lampu biru tu dalam keadaan xpakai baju dan dipuasakan :'( untuk rendahkan kuning haris. so doc kata kalau kuning haris x turun jugak atau naik, akan jalan prsedur tukar darah. which is sangat menakutkan :'(

aku xnak bb haris lalui semua tu :( then doc bg lagi kebarangkalian implikasi2 kesan dari kuning yang tinggi. termasuklaaa rosak kat otak, tlinga, mata.....

aku takutt :(

aku dan kuku hanyaa duduk di atas kerusi, kuku pegang jee tanganku sambil aku tersedu2. (aku tahu kuku pun sedih gak tapi kalau aku nanges die pun nanges sape nak pujuk sape ye dok ;p) aku dah xpeduli orang keluar masuk. lantak ah rupe apa aku masa tu.

kuku teman aku masuk wad. wad kat Kajang lain dengan putrajaya. ermm. putrajaya nnye wad selesa siket, cam private hospital.. kat kajang ni banyak2 katil mcm dorm tapi xde langsir pemisah.. huhu... aku duduk je atas katil, rasa sedih sangat ingat kat haris.. masa aku duduk tu, kuku yang kemas2 beg masuk dalam almari, susun2 barang sume.. huhuuu :(

pastu kitorang melawat haris dalam bilik yang haris kene letak bawah lampu biru tu... sedihnyeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.........
xpakai baju...... harissssssssssssssssssssss crying


pastuuu haris kan dipuasakan, xbole menyusu.....
luluh hati aku ngan kuku masa nampak haris yang ditiarapkan mencari2 susu... die hantuk2kan mulut die kat permukaan bawah tu.... Ya Allah, sedih sangatttt crying

aku menanges teresak2... x sanggup nak tengokk...
in fact, masa tengah taip ni pun air mata berjejeran, terbayang masa tu..

janganlaa aku ingat part tu, memang akan nanges punye..... sampai bile2...


xlama kemudian, kuku disuruh balik..menanges lagii... sad


aku duk katil buat keje sendiri.. aku bawak tau pam spectra gedabak tu. aku pun mengepam je laa susu sambil air mata kuar.... haris xdpt menyusu sebab puasa, xpeee, biar mama simpankan susu2 ni tuk haris yee :'( sedih gile mengepam sambil menanges...

aku xbertegur sapa langsung ngn katil sebelah2... aku tgk katil lain ada laa borak2 ngn katil sebelah.. dunia aku hanyalah dengan haris, dan mengepam...

selesai mengepam aku gi bilik haris diletakkan tu. haris menanges kuat2 sebab lapar kan.. aku pok pok belakang die kasi die tidurr, pujukkk2 dieee... sedihhhhhhhhhhhhhhhhh... aku xnak tidurr....

masa tu aku hari ke4 berpantang... beberapa jam aku membongkokkan diri untuk tepuk2 haris yang kejap2 menanges... sambil hantuk2 mulut die ke permukaan.. kadang2 aku bg puting kosong yang nurse bg.. bg harapan kat haris :'( aksi aku yang membongkok tu sampai aku rasa tekanan darah rendah, nak pitam.. camne ni... haris nangess, aku lakk masih nak tepuk2 dia...uhuuu


dan akhirnyee... doc datang bagitau berita gembira.. kuning haris dah turun... haris xperlu puasa dah.. haris dah bole tido ngn aku tapi lampu biru kene ikutla... syukurrrrrrrrrrrrr


masa kat katil aku, haris menyusu laju sangatt... lapar sangat die... lepas tu haris tido lena.....

bagitau aku camne aku xbole x xnanges bile nampak haris camni? bagitauuu akuu :'(
Ya Allah sedihnye aku tengok gamba haris bawah lampu biru ni. :'(
masa ni haris dah tidur nyenyak. haris tido ngn mama.
tp xpakai baju, sian haris :'(
mata pun ditutup..

hati aku sentiasa diruntun sedih setiap kali tengok haris..
aku cume berdoa agar kuningnye turun. dan kite bole balik, bersama dengan papa kat umah.


sepanjang duduk di wad ni, setiap pagi, kaki haris akan dicucuk untuk amik darah untuk dapatkan bacaan kuning,
Haris nanges masa kene cucuk je la. lepas tu senyap. x berlanjutan nanges die.
wuuuuwuuu tapi yang sekejap tu pun aku xsanggup dengar. wuwuuwuw

nurse kat sana memang slalu lah pujuk aku heeeheeeeee.
diorang panggil kite "mak"..

"mak janganla sedih.. ni bacaan baby dah makin kurang.. ok lah nii"

;)


sepanjang aku kat sana, pagi petang, kuku xpenah miss untuk datang.
yang kelakanye, dia sampai, aku nampak muka dia aku menanges. masa die nak balik pun aku menanges haha. sampai kuku cakap "camni kite xyah datang laa".. hahaaa yelaa kalau xnampak muke kuku xde pulak aku nanges. kui kui

aku siap suruh kuku kalau nak balik, balik curi2 laa, xyah salam2.. sebab masa salam2 tu yang aku akan nanges. heheheeh yelah tu, cube bayangkan kalau kuku betul2 balik curi2. meraung aku ;p keke

sangat episod air mata kan aku sepanjang kat spital kajang ni.


hari ketiga. doktor cek haris. Alhamdulillah, kuning dah turun 13. dah bole balik.
hati sangat berbunga2 :)

aku berazam tuk bagi bb haris susu ibu banyak2 setiap 2 jam. itu sahaja penawar dia.
haris tidur camne pun aku akan kejut setiap 2 jam.

x mungkin aku akan masuk wad lagi dengan haris kerana kuning.
aku xnak berpatah balik.
aku xnak ulang lagi momen2 sedih dalam wad..
tidak akan ulang episod air mata itu....
tidak akan ulang semula..

tidak akan....

-omma dd loves haris so much-


note : semenjak dari hari tu, aku x berani makan halia, lada hitam dan apa2 yang berwarna kuning....

Alhamdulillah, dah 2 kali pegi checkup kuning haris selepas tu, sume ok, normal :) susu ibu memang penawar..



13 comments on "kuning"

ayjaz on November 29, 2011 at 4:59 PM said...

alhamdulillah..sume dah kembali normal yer dd..hope dd n baby haris sihat slalu.. :)

ummihasan on November 29, 2011 at 5:03 PM said...

aku paham keadaan kau.. sama.. mmg air mata je teman..

aYenZ JamiL (^0^)/ on November 29, 2011 at 5:14 PM said...

("~)
ayat2 ros sgt mature..huu xpernah pun terfikir smpai situ..huu~

take care dD..sejak bgelar omma..sayu je citer dia ni..huu~

My SouL and My HearT on November 29, 2011 at 5:16 PM said...

bergenang air mata bila bc part baby haris kena warded tu..sebab anak kita lebih kurang sebaya..sedangkan bila anak batu sikit pun saya dah gelabah..ini kan pula bila kena masuk ward..tapi pe2 pun,Alhamdulillah...baby haris dah sihat.

dd dudu on November 29, 2011 at 6:48 PM said...

{kak ayjaz}
Alhamdulillah.. tq kak ;)

{ummihasan}
uhuk2 hasan penah masuk wad dulu?

{kakyen}
hehe masa tu ros kate die dgr org lain yg katee

yekeeee, xpe1 nanti later2 akan ada ayat2 ceria balik heee


{my soul and my heart}
tul2. bb batuk pun kite dah cuakkkkk

hrm terima kasih yeee

qasehqaleef on November 30, 2011 at 8:57 AM said...

sekali lagi kite mnangis... kesian haris.. tak taulah kite cmne nanti....

Ezzan Yusop on November 30, 2011 at 9:04 AM said...

Oh My Harissss :'(

rosealley on November 30, 2011 at 11:05 AM said...

sob sob, sedihnya aku baca entri ko yang ni, alhamdulillah sume selamat kan, bb haris kuat:)

dd dudu on November 30, 2011 at 2:25 PM said...

{qasehqaleef}

hati ibu kann, ahuk2

{ezzan yusop}
:(
:(
xpe episod air mata itu dah berlalu, hee

{rosealley}
sob sob sob. tidak sanggup aku hadapi klu berlaku lg, ahuk2

bini edy on December 1, 2011 at 8:36 AM said...

sedihnye..mamalisa nanges jugak sebab teringat kisah imani kene jaundice dulu2..emmmmm..kasih ibu....

Cimas Tc on December 1, 2011 at 9:13 AM said...

diana..cian awak n baby haris..xpe2, redha ye, Allah yang takdirkan semua, tentu ada hikmahnya.. :) senyum2 je dgn baby haris ye..

masa pantang mmg emosi sgt tak stabil la..menangis tu mmg selalu..selalu je saya call suami, just nak bgtau hari ni ialah hari saya sedih...tanpa reason..haha..camtu pun buleh tau..so, banyak2 sabar ye, kerana Allah..InsyaAllah Allah ringankan beban di hati kita.. :)

kucincomey on December 1, 2011 at 3:27 PM said...

waaa... bb haris pun kene kuning jugak eh? bb saya pun kene jugak.. masuk NICU hospital putrajaya sehari then boleh balik.. igtkan dah ok, bile balik umah mak kat seremban, check lagi rupanya kuning bb makin naik.. masuk pulak hospital seremban 3 hari.. sgt sedih sbb bb takleh pakai baju, hanya pampers je selama 3 hari.. =(

Zoe on February 12, 2012 at 1:37 PM said...

time anak aku kena jaundice aku nangis gak masa nurse ambik darah dia.memang le dia ambik darah ikut tapak kaki baby,tapi part dia bawak masuk bilik dan baby menangis macam histeria tu yang buat hiba tu.terbayang amende la yang diorang buat kat baby sampai cenggitu sekali tangisannya.isk...
anak aku tak dipuasa kan sebaliknya aku dipaksa menyusukan baby sentiasa supaya baby kencing dan berak untuk singkirkan bilirubin yang berlebihan dalam badan dia

 

Our Secret Garden Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez