dari seorang gadis biasa.. kini ku sudah berkeluarga.. mempunyai seorang suami-kuku yang sentiasa berada disisi.. dan anak2 Haris Safeyullah dan Hana Humaira,permata kami, anugerah dari Allah s.w.t yang menyinari hidup kami berdua setiap hari.. :)

Sunday, November 27, 2011

dalam labour room



masa baru masuk labour room kan, aku duk asik tanya misi je, bile nak panggil suami saya masuk bile nak panggil suami saya masuk.. hehe ngadenye..nak sangat kuku masa tu...
misi jawab "saba ye.. jap lagi kite panggil suami awak masuk"

kalau nak tahu, masa tu sakit contraction Subhanallah, terlaluuuu hebat.... berganda2 sakit dari contraction sebelum2 ni yg aku duk ckp sakit2... aku xpernah bayangkan contraction sesakit itu, aku ingatkan bersalin nak kuarkan bb yang sakit, sebab ada darah2 kannn ;p contraction mana ada darah2 ;p tapi rupe2nyee yang xde darah tu yg lg sakit dari bersalin yg ada darah. ok aku silap.

xlama kemudian, kuku masuk.. syukurrr dapat nampak muke kuku...

masa tu aku tengah menangis sebab sakit sangat.. nampak kuku, lagi bertambah sebak.. kuku mengucup lembut dahiku dan membisikkan kat telinga ayat2 yang membuatkan lagi laaa berjujuran air mata..

"awakk.. kite halalkann sumee dan ampunkann sumee.. awak xde pernah buat apa2 salah pun pada kitee"

"mak pesan supaya awak ikhlas.. ikhlaskan sumee.. sakit macammanapun awk kene ikhlass"

then me said "sakitttt... :'( "

kuku pujuk2 lembut..

aku faham.. aku perlu redha kesakitan ini.. aku xleh merungut... sakit macam mana pun aku perlu ikhlas..

then kitorang sama2 berselawat...
aku baca doa nabi Yunus selagi yang terdaya, wpun kadang2 xdpt diluahkan dengan kata2, aku baca dalam hati... aku redha...



masa kat labour room tu, bukaan aku naik sangat cepat... dari 4cm, naik 6cm.. pastu naik lg naik lg, dan akhirnyaa 8cm.. masa tu waktu Subuh dah.. kuku hepi dah sebab jangka bb akan lahir waktu subuh, hari jumaat.. so nice :)

tapi yang sebenarnye bukaanku kekal 8cm T_T.. xnaik2 ke 9cm, 10cm T_T

selang sejam atau beberapa minit, doc akan masuk cek bukaan, tapi hampa masih 8cm...
dari Subuh hinggalah ke TENGAH HARI...
bayangkan.. dengan kesakitan contraction, aku rasakan setiap minit bagaikan satu jam.. lambat sangat masa berlalu...

doc xleh nak suruh aku push selagi bukaan xnaik 10cm..

lepas tu doc nak offer epidural ngan pain killer tapi x lehh... sebab bukaan dah 8cm, dah agak lewat..
tp aku pun memang xde plan nak epidural pun.. tahan je laa labuu ;P
tp nurse ada bg mende alah kat mulut tu suh aku sedut2..


dan akhirnya aku rasa lemah sangat... dan setiap kali contraction datang, selepas tu mesti aku tertidur, rasa xlarat sangat... mamai2 khayal2... pastu kuku mesti kejut aku sebab bile aku tido, bacaan jantung bb ikut slow jugak.. motip bb ikut mama dia tido ;p sabo je lah haris ;p

berlarutan sampai laa ke tengahari... dan kuku masih setia di tepi... menggenggam erat tangan..

pada masa yang sama, setiap kali contraction datang, aku try push, dengan harapan ada bukaan laa kalau aku push2 macam tu.

dalam pukul 11 macam tu kot, doc check bukaan masih kekal 8cm T_T

"kejap lagi saya datang lagi, kalau masih 8cm, saya xde pilihan, awak kene dibedah. kite risaukan baby awak"

gulp. kuku dah risau sangat. seboleh2nye die xnak aku dibedah.
aku pulak. dalam otak "buat je laa pape... asalkan baby saya selamat".

huk2

dan akhirnyaa.. doc masuk, check bukaan... dah 9cm.. syukur, Alhamdulillah.

terkejut kitorang tetibe 1 team masuk dengan segera.. dan buat itu ini cepat2.. masing2 dah ready untuk sambut baby ku.. x sempat tunggu sampai bukaan 10cm da, sbb doc dah risau baby kat dalam..

kakiku dikangkang, diletakkan atas tempat kaki tu..

aku x berapa ingat lepas tu.. yang aku ingat cuma bila aku rasa nak yak, aku push sekuat hati..
mereka bersorakk.. kadang2 doc menegur kesilapanku.. kadang2 doc memuji aku..

"dah nampak kepala.. nordianah push lagiiiiiii!! gudddd gudddd"

yang sebenarnyee aku dah dalam dunia aku sendiri.. aku daaa x nampakkk daaa ramai2 orang kat situ.. suara kuku di telingaku pun aku da x dengar daaa.... aku cume berusaha kuattt untuk kuarkan bb..

tapi bb xkeluar2 gak.. mungkin aku rasa dah kuat aku push tapi sebenarnye x.. aku pun xtau.. doc ckp kepala bb da sangkut kat tengah2 da

*note : sampai skarang nampak ada kesan kepala haris yang tersangkut tu

then tetibe, aku dengar doc minta kuku keluar sebab diorang nak jalankan prosedur vakum.. diorang xkasi suami tengok, xtaulaa kenapa...

bersambung..

6 comments on "dalam labour room"

Mr n Mrs Zaidi on November 28, 2011 at 9:06 AM said...

bila baca storie sis nie, sy pun rse sebak jer...alhamdulillah sis selamat melahirkan haris yg comel lote tu....

FaizahShafie on November 28, 2011 at 9:57 PM said...

dd, samala. dua2 kali aku nak bersalin bila nampak muka husband ka labour room mesti rasa nak menangis.

adekah sebab aku banyak dosa? hehe

dd dudu on November 29, 2011 at 11:46 AM said...

{Mr n Mrs Zaidi}
hai sis, menunggu hari ye

hihi Alhamdulillah..

{faizah shafie}
kann :') rasa nak nanges.
sob2.

eh? ;p

Mr n Mrs Zaidi on November 29, 2011 at 12:46 PM said...

sy due bulan 4 next year...tp dri skrg kne sedia mental & fizikal...takut jgk...xde pengalaman..nhuhuhuhu...

kucincomey on November 29, 2011 at 12:52 PM said...

sakit contraction mmg tak dpt digambarkan. kan? tp lepas tgk bb, terus sakit tu sume ilang & rasa lega sgt².. tp syukur, dd dpt bersalin normal.. saya pulak kene ceaser.. =( tp alhamdulllah, yg penting bb sihat & selamat.. ^_^

btw, haris comelnyeeee.. =)

dd dudu on December 1, 2011 at 1:03 AM said...

{mr n mrs zaidi}
hehe itulah yg kite rasa beberapa bulan yg lepas ;p

tapi InsyaAllah, ibu2 memang akan diberi kekuatan untuk lalui sume tuu :)

{kucincomey}
betul, mmg xleh digambarkan

oo yekee, erm xpe2, asalkan bb selamatkannn ;)

 

Our Secret Garden Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez