dari seorang gadis biasa.. kini ku sudah berkeluarga.. mempunyai seorang suami-kuku yang sentiasa berada disisi.. dan Haris Safeyullah,permataku, anugerah dari Allah s.w.t yang menyinari hidup kami berdua setiap hari.. :)

Monday, April 2, 2012

pengalaman viva voce





what is a viva voce?

A viva voce refers to an oral examination taken at the end of a Masteror Doctoral research degree programme. It is used to test the abilityof the student to present orally his/her knowledge of the subject-matter being examined in the thesis or dissertation examination.

klu dalam bahasa melayu nyee, viva tu ada laah presentation research master kite laa, dan ia selalu digambarkan dengan dahsyatnye dan menakutkan. awal2 amik master by research ni, aku dan kengkawan belum pape dah takut ngn viva. padahal baru 1st semester masa tu.

tapi akhirnyee masa itu tiba jua, pada jumaat lepas, 29 Mac 2012.

sebenarnye aku malas nak cite pengalaman viva aku sebab x manis pun.
nak menanges dan menyorok pun ada kalau ingat balik.
tapi korang perlu ingat yee, x semua org lalu macam aku lalui. macam along mony, dia punye ok je viva. along hebat, hehe.

tapi untuk orang yg xpandai bercakap macam aku ni, dan xpandai nak menjawab soalan, dan x pandai membela diri sendiri, it was a scary moment untuk aku.

serius aku x nak ingat balik, tp nape tah aku tulis gak entry ni. muke pun x ikhlas ni nak menaip, ekekeke.

disebabkan x berapa nak ikhlas, aku taip secara point2 aci x. malas nak cite by perenggan. x bess


- actually masa sampai2 tu aku nampak persepsi yang baik pada tempat viva tu. so bertenang siket. ok, honestly selama ni aku bayangkan viva tu aku berdiri kat depan sorang2, dan examiner duk kat tempat penonton, ala2 macam conference.

tapi yang realitinye tidak, dia adalah bilik kecil. aku dapat bilik Viva 3. dalam bilik tu ada meja macam meja miting, kitorang duk secara bulatan. dan aku boleh rujuk2 tesis kat depan aku. sangat santai kan.

dapat capture tempat duduk supervisor aku je.


- ada aku, Dr. M - my supervisor, Dr. T - my supervisor comittee,

pengerusi - Dr. S
internal examiner - Dr. N
external examiner - Prof. F
external exminer 2 - x hadir, tapi Dr.S pengerusi bacakan report bagi pihak


- pukul 10 start, tapi aku dan supervisors kene keluar dulu untuk examiners berbincang itu ini. aku dan supervisors masuk balik pukul 10:30. start bentang,
Q & A. dan akhirnya tamat pada pukul 1 tengahari. 2 jam setengah aku divivakan! sangat lama. sampai menyanyi2 perut aku. harap dorang x dengar. hehe


dah tamat tu, kene keluar kejap untuk examiners bincang keputusan aku.xlama kemudian, masuk balik, then dorang bagitau result. nantilah aku bgtau korang result aku.


- erm korang~~~ tetibe aku x jadi nak cite. ekekeke, klu sesapa nak tahu, call je lah aku eh. bagila aku masa jap untuk merawat luka di hati. hahahaha cume yang paling aku ingat, aku di aju soalan bertubi2 sampai aku terdiam. Prof F x abes tanye lg, Dr. S dah tanye soalan. tetibe Dr. N pun tanya soalan lagi. walaupun aku faham research aku, tapi bile keadaan aku dah tegang, aku xleh nak bertenang, dan x dapat menjawab dengan baik huhu. Dr. M dan Dr. T dah bgtau awal2, ape2 yang berlaku pun suruh aku tarik nafas dan jawab satu2 dengan tenang. tapi last2 aku xdpt nak apply tips tu pulak. suami dan rakan2 terdekat pun kenal aku x pandai handle2 mende camni hehe. tinggal aku x nanges je. Dr. M dan Dr. T pernah cite ada student nanges masa viva, ok la tu aku x nanges hehe.



- tapi banyak perkara yang aku belajar dari viva ni, amik yang positif laa. kalau tetibe aku gatal nak wat pHD kan, aku takkan memain masa wat tesis. walaupun salah format tulis nama references, aku telah dihentam teruk2 masa viva tu, so xkan berani buat lagi. salah tulis formula huruf j pastu j kecik jadik j besar pun aku xkan berani salah lagi. takut kene marah macam hari tu. dan even literature review, work org lain pun aku kene study betul2 walaupun tu bukan keje kite. sebab x sangka examiner tanye details gambarajah work org lain, huhu sungguh aku x sangka.


oklahh... finally, Alhamdulillah my thesis has been accepted. LULUS but with major correction. kene siapkan correction dalam masa 60 hari. tp disebabkan examiner nak cuti sabatikal, aku kene siapkan within 30 hari. xtau sempat ke x. Tawakal je.


note : examiner yang nampak sangat garang dan serius semasa viva, berubah menjadi ceria semasa menyampaikan keputusan "congratulation". xsangka cepatnye sisi muke berubah. huhu


note 2 : korang jangan comment congrat/tahniah eh, sebab honestly selagi x siapkan pembetulan, aku x di consider lulus lagi.

note 3 : banyak lagi yang aku tak cerita ni, yang memalukan dan menakutkan sume aku xcerita. hehehe

note 4 : perlu ingat ye, x semua pengalaman viva macam aku. orang lain punye ok je. cume aku kan xpandai sangat dan examiner aku agak tegas dan details orangnye. even supervisor aku pun cakap Prof F terlalu details.

note 5 : aku masa google pengalaman viva voce, sume blog pun cite yang bes2 dan bagi tips je. rasanya blog aku je yang sebaliknya hahahahaha. selamat mengenali dd dudu uols~~


ok bye. walaupun lulus, hati x lah gembira sangat setelah apa yang ku lalui macam2 dalam bilik tu. tapi ape2 pun, Alhamdulillah, finally.


balik rumah terus cium si kecik ni




6 comments on "pengalaman viva voce"

Along Mun-e said...

Its okey DD...semua nye akan jadi satu pengalaman yg indah bila time konvo nnt... heheheh...

wewe on April 2, 2012 at 3:04 PM said...

Chaiyok2 dud

dd dudu on April 2, 2012 at 3:27 PM said...

{along mune}

hehehe ok ;p


{wewe}

chaiyuk2 siapkan pembetulan

ja_on_seven on April 4, 2012 at 11:51 AM said...
This comment has been removed by the author.
ja_on_seven on April 4, 2012 at 12:06 PM said...

ohh pedulikan Dr. ABC, Prof. XYZ itew..

yg penting sket lg ko dah ade master..hehe

hmm seronoknye jd examiner tu bole buli2 ko.. hikhikhikh

dd dudu on April 4, 2012 at 3:02 PM said...

{ja}

hahaha so positif. i like~~

motip sonok? ;p

 

Our Secret Garden Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez