dari seorang gadis biasa.. kini ku sudah berkeluarga.. mempunyai seorang suami-kuku yang sentiasa berada disisi.. dan anak2 Haris Safeyullah dan Hana Humaira,permata kami, anugerah dari Allah s.w.t yang menyinari hidup kami berdua setiap hari.. :)

Tuesday, July 24, 2012

laju2




pagi tadi terlewat bangun. pukul 5:20 terjaga, terus melompat dan berlari ke dapur macam gaya rumah terbakar mintak tolong. naseb baik x sakit kepala sebab bangun dengan aksi macam tu. sebab dah plan baik nak sahur makan nasik lemak. mahu frust kalau x sempat! terussss rebus telur laju2, kopek bilis laju2 (motip x kopek awal2), panaskan minyak laju2, basuh bilis laju2, goreng laju2, tetibe kuku muncul kat dapur. mintak tolong potong timun. tapi relax je laa kuku potong, xde laju2 macam aku pun. buang kulit telur pun slow2. motip. lepas bilis siap digoreng, aku panaskan sambal yg ada laju2. ok 10 minit siap!!!!!!!!

oh nasik nye mana? ada ada dalam periuk. memang dah siap2 masak sebelum tido kul 12:30 malam tadi, lepas tekan suis cooker tu terus tinggal dan aku tido krooh kroohh hehe. kosser nak bangun awal dan masak nasik lemak sebab cooker kitorang tu jenis lambat masak. 45minit baru siap masak. puk.

kul 5:30 sahur laju2. kuku tegur "makan slow2.." hik2 mesti dia tgk aku makan macam nak tercekik jek. eh jap2 lupe ingatan, rasanya yg kuku tegur tu semalam punye dialog masa berbuka. hew2.. pagi tadi dia tegur lepas aku cakap "ahh kenyanggnyeee..".. then die jawab "dah awak makan laju2".. laughing 

haris naseb baik tido lg. kalau x, xleh bayangkan mana nak makan nasik lemak mana nak tahan2 tangan kecik haris yg suke menggapai lauk2.. tergapai sambal panas baru tahuu hee hee

 so far ok lahh, dah 3 hari berpuasa, masih sempat bersahur, berbuka walaupun ada si comel yang makin lasak dan kitorang cume duduk bertiga je. xde sapa yg bole tulun selain kitorang sendiri ;p cume sahur hari pertama kat tengganu haris dah bangun join the club. aku bagi dia main tupperware jap. hihi

masa berbuka pun sama. bagi dia tupperware, sudip, sudu dan apa2 lah peralatan dapur yang plastik sebab haris suke. nanti dia main la sorang2 sebelah mama abi dia. tapi cepat je dia busan sebenanye. so pandai2laa kitorang merempuh cabaran itu hehe. hari pertama bagi dia makan masa berbuka, kire buka sekali laa tapi die duk fokus kat makanan kitorang pulak. kuh kuh kuh


semalam baca blog yongnana cakap pasal playroom. masa diorang berbuka, aidi main dalam playroom. ok gak cam tu kann. tapiiii umah aku cam x sesuai pulak sebab 2nd room sangat jauhhh kat hujung sana. jauh dari hall kalau nak pantau dan tengok2. huk2. so xpela haris, haris nak gapai2 pun gapai je laahhhh hee hee mama redha hee hee


 omg, teringat roti homemade yang sedap gile kat Hai Peng Kopitiam kat Kemaman!!!


 dekat kopitiam ni aku makan nasi dagang, nasi lemak dan 2 ketul roti ni!! sedap gileeeeeeeee... nex time kalau pegi lagi aku nak makan byk2 roti ni dan tapau jugak!!!!



8 comments on "laju2"

Ezzan Yusop on July 24, 2012 at 10:41 AM said...

apsal awak tak bagi haris main brush blusher? mesti dia suka hehehe...

aloh aloh i want ze bread...

rosealley on July 24, 2012 at 10:56 AM said...

aduhh teringatnya roti tuuu, sedaap!

y.o.n.g.n.a.n.a.1.8.8.1. on July 24, 2012 at 11:29 AM said...

Haha..Aidi kalau mood dia okey pandailah dia cari playroom dia untuk main. Kalau dia "terlebih baik", memang dia bising jugak tu. Nak berbuka sama-sama katanya. Bagi biskut baby tu kat tgn dia baru dia senyap. Hehe.

BrightEye on July 24, 2012 at 12:19 PM said...

leh plak last skali mention roti tu.. cedapnyee.. jgn mkn selalu nnt bum2..hehe

dd dudu on July 24, 2012 at 1:01 PM said...

{ezan}
dd nye brush tah kemana tah.
eceee nanti haris suke mekap plak. hik2

nak nak rotii nakk

{rosealley}
aduhhhhhhh sedap bangattt

{yongnana}
yong bg biskut baby yg cane hehe

{be}
demi sedap punye pasal bum2 pun xpe be hew2

ameris on July 24, 2012 at 1:07 PM said...

comelnya dd buat keje laju2.
akak plak mcm lipas kudung sejak ada 2 bby ni. time nk sahur tu la 2 org tu bangun... mkn laju2 gak mcm dd.

Queen on July 26, 2012 at 9:31 AM said...

nik buat mas ani masih bersilat dgn lil sufiyyah
baik masa sahur
baik masa berbuka
memang penat la

masa sahur..org sahur die pun nak sahur
pastu mas aberbuka..time tuela die panjat sana.. panjjat sini..masuk dalam bakul..keluar bakul..nasib tak terantuk je

Semalam makan tenang sikit.
dahtau tektik..
sediakan meal die sekali
so sekarang dinner dgn kami
dah pandai nak suap nasi sendiri
suap lauk sendiri
since dah one year
lebih mudah la bab makan..
just bagi makan sendiri
tapi mencabar tang die buat perangai die baling makanan
baling sudu
tumpahkan air..

tapi pengalaman la tu kan
memori tu =)

meriah la ras aberbuka walaupuncuma bertiga
sibuk dgn keletah die
=)

CaDLyNN on July 30, 2012 at 8:40 AM said...

haris suke main tuppurware?
comel :p

 

Our Secret Garden Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez