dari seorang gadis biasa.. kini ku sudah berkeluarga.. mempunyai seorang suami-kuku yang sentiasa berada disisi.. dan Haris Safeyullah,permataku, anugerah dari Allah s.w.t yang menyinari hidup kami berdua setiap hari.. :)

Thursday, January 2, 2014

Memori percutian di Kundasang, Sabah




Assalammualaikum semua. 

nah nak bagi gambar teaser dulu sebelum meneruskan coretan ini. wah gitu ;p



Subhanallah. indah sungguh ciptaanMu Ya Allah.

panjang tau entry ni. kalau belum solat p solat dulu. 
lepas tu bawak jajan/kacang sekali ;p


inilah dia entry mengenai memori percutian kami di Kundasang, Sabah yang akan dikenang sampai bila2.


Day 1

percutian ni pergi bersama2 kuku, haris, ezzan, ros dan izuan aka GENG BFF. hehe

kitorang bertolak pada 25 Disember 2013. Krismas day uolsss. flight pada pukul 8:30 am menaiki pesawat MAS.



bes betul percutian kali ni bile nak amik gambar sebab izuan bawak die punye stick tu. xtau laa apa nama die, aku panggil stick je hahaha so bile nak amik gambar senang, semua orang bole masuk hik hik big grin
menarik kan.


kitorang sampai airport KK dalam pukul 11 pagi mcm tu. baru kutahu airport dekat je ngan laut. cam dekat sangat. hihi nice. sampai2 kitorang jln2 sekitar bandar KK dulu untuk lunch dan beli bekalan2 makanan untuk kehidupan di Kundasang karang. beli kat Giant je. bekalan seperti Maggie, roti, biskut, jajan dan air hot chocolate. dah tau Kundasang mesti sejuk, so bekalan maggie malam2 perlu ada klu sejuk sangat nak keluar tongue

dekat KK aku sempat beli casing baru untuk iphoneku. motip sangat kan. aku kann xtau laa memang hantu casing. suke tgk casing2 lawa2. tapi yg flip punye laaa yg aku suke.

ok dah habes membeli belah, kitorang pun gerak laa ke Kundasang. perjalanan dianggarkan 2 jam. nway kitorang sepatutnye dapat kereta sewa Avanza, tapi pemilik kereta sewa yang kami dah hubungi awal2 bagi kitorang Exora dengan alasan orang sebelum yg pakai Avanza tu extend percutian die. choi. jangan harap la kitorang nak rekomen si kak M ni pada sesape yg nak pakai kereta sewa kat sana sebab servis terukkk. selalu x reply wasap ezan. ceh.

dalam perjalanan ke Kundasang yang berbukit bukau tu nak dijadikan cerita, kereta Exora tu sekali temperature tinggi, habis bauuu hangit. tersadai lah kami di tepi rumah yg ada seorang pakcik tua dan ada anjing, ayam.



dah macam cerita seram ala2 cerita 'Wrong Turn' atau ala2 'The Mist' pun ada dengan rumah ala2 misteri ni, kabus yang menyelubungi kami, dan dah hampir senja. kat sana malam cepat tau, pukul 6 petang dah gelap. 

tapi dalam gambar di atas, walaupun kereta tersadai kami tetap ceria, ahakkk. lama jugaklaa tersadai dan cube jln jugak selepas temp dah ok tapi still sangkut2 lagi. mmg x bole nak teruskan. lama jugak nak tunggu kereta baru sampai. kereta baru yang kami dapat adalah Hilux. adehh.. dah la bonet togel macam tu xde penutup. terpaksa cover dengan plastik2. last2 kitorang sampai Kundasang dah malam. wuwuwuwuwu. kalau sampai petang bole gak la jalan2.


Day 2

hari kedua adalah hari pendakian Kuku dan izuan ke Gunung Kinabalu. uwaaaaa nak join jugakk crying tapi xmo la tinggalkan haris. biar sorang je yang naik dulu. pendakian diorang ni diorang dah booked 3 months earlier.pagi2 kitorang bangun awal dan sarapan di Restoran Penataran dan pi hantar diorang kat Kinabalu Park.





omg! tingginya Gunung Kinabalu!! tengok live sangat terkejut ok. pastu rasa cantik sangattt. selalu nampak gunung hijau2, sekali nampak gunung ni kat puncak die adalah batu. lepas tu di saluti siket2 dengan awan. wahh very nice~



cantik. Subhanallah.

lepas tu, salam2 ngan kuku dan melepaskan dia pergi crying tapi sempat amik gambar bertiga seblum die berkumpul ;p


our little family!


disebabkan Gunung Kinabalu ni banyak benoo sejarah pendaki die, so mmg agak riso laa kat kuku ni. sayang suami kann, harus hati asyik x tenteram je selagi xde apa2 berita die di atas.
lepas tu klu uols nak tau, kuku ni x training apa2 pun sebelum mai sini. bole?? 

perjalanan kuku dan izuan pada hari pertama adalah 6km sehingga ke Laban Rata, dan bermalam 1 malam di Laban Rata. pastu kul 2:30 pagi kot gerak lagi 2 km ke puncak.


ok sepanjang tiada mereka di sisi, kitorang teruskan cuti2 dengan berjalan2. girls day out percuma haris. hehe

mule2 menikmati keindahan Kundasang ni.

tenang jek~


lepas tu kitorang gi Dairy Farm. bawak haris tengok lembu.


 moo moo~~



 comel je rossa perut dah 5 bulan, nampak dah hehe.

kat Dairy farm jugak, kitorang p bagi kambing makan rumput. pastu makan aiskem susu yang segar. sedap woihh.. memang x sempat laa nak amik gambar dengan dukung haris lagi pegang aiskem lg hehe.dappp dappp. segarnye~~~~ 

susu aku x beli sebab aku x suke susu putih hahaha. ros ada beli.




gambar wajib kalau tiba di Dairy Farm ni.
sori gambar x clear, yg ni print screen dari instagram.

ok lepas tu kitorang pusing2 lagi Kundasang tu, pastu saja2 berjalan di Kiram's Village. Kiram's Village ni asalnye umah yang kitorang nak booked hari tu tapi x jadi, sebab apa xingat daa..

nama rumah dia comel2 macam carrot, cabbage, hihi kiut love struck

ezzan dan ros di Kiram's Village. sooooo garden garden kan.



omma dan Haris-xperasan-pulak-baju-dan-seluar-terangkat di hadapan cottage yang soooooo lovely di Kiram's Village~~~~  
love struck

apakata kalau korang gi Kundasang korang try menginap di Kiram's Village ni pastu cite kat iols best ke tak duk sini. iols teringin la nak duduk hihi sebab kiut sangat.


sempat haris tembak bunga kan. penggg!! 


ok next~~~ kitorang pergi Pekan Kundasang. lunch Nasi Ayam di satu kedai melayu tu, dan pergi kedai runcit beli mangkuk, pisau, sudu, telur, bawang. hihi motip?

lepas tu kitorang terus jalan2 lagi saje2 nak tengok Kinabalu's Pine Resort. resort ni agak glemer jugakla di kalangan pelancong2 yg nak menginap di Kundasang, sebab scenery die yang cantik. lagipun ia dikelilingi pokok2 pine. kalau dapat Blok P paling indah, balkoni mengadap baik punye scenery. tengoklaa gambar2 kat bawah ni, kite lafaz Subhanallah k.







bunga merah ni pun cantik sangat hingga haris terpesona.




aku sayang anak ini, kasih sayang kami akan kubawa kemana2 jua ku pergi. happy






breathtaking view~



gamba belah kanan atas ni, yang gamba ros dengan ezan adalah berlatarbelakangkan gambar blok P Kinabalu's Pine Resort


lama jugak la kitorang lepak kat atas ni sampai Haris bole 'yak' dengan tenangnye. dah habis yak die bgtau la mama kan. menapak laa mama ni pergi cari toilet bedekatan hik2. dukung haris turun bukit naik bukit. 
xpe, mama suke je haris yak hari-hari. jangan x yak. yg tu mama riso. love u son. 

ok dah lepak lama ni, kitorang pun turun laa. oh ye lupe nak cite, since kuku dah panjat kinabalu kan, cer teke siapa yang bawak Hilux tu? aku? xmungkin haha. ezan laa~~ kool seh~~

kat bawah tu dalam perjalanan, kitorang beli sayur yang da siap2 potong, konon2nye nak buat sup sayur la malam karang hehe. pastu beli jugak buah-buahan. lepas tu kitorang tapau KFC siap2 untuk malam. malam2 xnk kuar dah. 

dalam perjalanan pulang ke penginapan, kitorang singgah balik Kinabalu Park tempat yang hantar kuku izuan pagi tadi, saja2 nak ronda2 lagi. ronda punye ronda naik atas hujan laa pulak, telepas nak tgk scene yang cantik2. tapi kiotrang jln sampai Timpohon Gate jugakla hihi.

lepas tu balik rumah untuk solat, berehat. mlm tu just mkn KFC sama2. cuaca malam tu adalah sangat sejuk sampai klu bercakap pun keluar asap. hadoi x tahan betol. lepas makan2, tidokan haris, pastu layan movie bertiga pastu tido. hehe percutian yg sangat relax. x kejar2 masa.


Day 3

Day 3 ni kitorang duk umah je menunggu mereka yg mendaki tu pulang.

oh ye kuku dan izuan selamat sampai di puncak dalam pukul 7 pagi macam tu. i'm proud of u suamiku. tahniah sangat2. jom nak share ngan korang gambar yang diorang snap di puncak. indah sangat. mari lafaz Subhanallah.


cube bayangkan kite duduk atas awan. bes x? wuwuuwuw bes sangat2 kalau benar2 terjadi pada diriku.

tahniah kamu berdua. 


kat bwah ni pulak gmbar2 yang diorang snap sepanjang perjalanan.

awan depan mata. boleh kalau nak sentuh. pehh~~~ nak juga~






ok berbalik pada kami bertiga yang duduk dirumah ni ;p kitorang duduk umah jek, lepak2, layan haris. lagipun hujan sepanjang hari. rasa lega sangat sebab dah berjalan semalam amik gamba2 yg cantik sebab hari ni bile hujan, satu apa pun xnampak ;p hanya kabus semata2. gunung kinabalu pun x nampak langsung. hoho naseb baikkkkkkkkkk  dah berjalan2 semalam dan cuaca baik smlm.









dah tengahari tu lapar, berjalan lah kaki weols ke restoran berdekatan.


mama x larat nak dukung haris, so haris kene kerah tenaga sendiri panjat tangga yang sangat curam dan byk. haris adalah sangat happy~~ hihi


nway, mengenai penginapan, kitorang kali ni nak relax2 kan, so amik penginapan yang sangat nature gitu. kitorang pilih JResidence Hotel.

dikelilingi dengan alam semulajadi yang menghijau, malam2 dengar bunyi cengkerik dan unggas. kupu2 dan serangga berterbangan buat haris ketakutan kekeke. tngah mandi pun kupu2 terbang sekeliling ok hihi hee hee

pengalaman yang sangat menarik, kecuali part curam sangat nak naik jln besar dari hotel ni. curam sangat2.



inilah dia penginapan kami. yang hujunggg belah kanan sekali tu rumah ros. yang belah kiri tu umah ezan, lepas tu umah ku. share satu balcony untuk makan2 dan juga share dapur. dapur yg palinggg belah kiri. perfect place to us. sesuai sangat dah. hehe.

haaa ni pulak bukan rumah weols, dulu nak book la rumah ni tapi da fully booked da~~ umah ni scenery die paaalingggg cantik. boleh nampak gunung2 dan juga matahari terbit. serius sangat cantik. nak tau camne scenery die meh tgk gambar bawah. mari lafaz Subhanallah dulu.


waaa cantiknyee pemandangan~~



ok dalam waktu Maghrib macam tu baru laa mereka yang mendaki tu sampai ke bawah. muke masing2 penat jek dan jalan terjengket2. hehehe. lepas tu siap beratur kat KFC bole? nway perjalanan diorang sangat mencabar sebab hujan turun jek, so trek adalah licin, basah.


motip 2 malam makan KFC? lepas tu kitorang trauma dah nak tengok ayam. bile balik semenanjung asyik cari ikan jek skang haha.

malam2 tu makan KFC sambil mendengar pengalaman kuku dan izuan di gunung kinabalu. sangat seronok~



memori~ (^_^)

Day 4


say bye bye to JResidence. hehe nak bertolak ke KK kembali.






our mist house. kami x kan lupe kan rumah yang sentiasa berkabus ini.


kitorang singgah sarapan di Pekan Kundasang, ada satu kedai melayu tu x ingat la nama.

ingat nak ajak diorang gi Poring, tapi macam x sempat hihi sebab ingat nak jlan2 kat KK jugak. so Poring tu kalau korang gi Kundasang singgah2 la ye, cantek juga tempat tu. tmpat air panas dan ada canopy walk.

dalam perjalanan ke KK, kitorang singgah di Tamparuli nak tengok la Rumah Terbalik.
tapi kene bayar rm10 sorang la, kosser nak bayar, bole? ;p kedekut x. 

hehehe so amik gambar dari restoran sebelah je. boleh nak amik gambar rumah terbalik dari restoran tu, janji korang adalah customer restoran tu hehe.






kereta pun terbalik


inilah restoran sebelah rumah terbalik. iols minum mango smoothy dengan kek cheese kuku punye. dap dap.
amik gambar dari luar rumah jek ;p tauu dahhh dalam rumah macam mana, kan slalu je org share gambar ;p hehehehheeheheh



dah sampai KK, kitorang check in Hotel Gaya City Centre yang di tempah tru agoda. 


ok sangat2 hotel ni. harga masih rate kitorang ;p , pastu bilik ok shower ok, toilet ok, pastu betul2 lah depan suria shooping komplex, pastu x jauh dari Pasar Filipina, pastu x jauh jugak dari Jesselton Point tempat naik2 bot. cafe die pun dah gugel, halal. hehe nice nice. suke suke.

nway kitorang dah sampai KK tu petang sangat, nak berIsland Hopping pun xsempat. kalau nak Island Hopping bes kalau 1 hari atau setengah hari. lagipun diorang gelap cepat sangat, so klu kul 4 baru g jeti mmg x sempat la hihi.

melihat laut sambil layan haris tunjuk2 bot 


great friends untuk bercuti2!!!! x pernah ada masalah ngan diorang ni hehe sekepala gitu.
Us at Jesseltoin Point
lepas tu kitorang laparrrr, gi pasar filipina makan seafood. udang besarrrrrrrr tapi x amik gamba pun sebab keadaan masa tu sgt x sesuai dengan tempias2 hujan masuk, lagipun henbeg kuku yg pegangkan, henpon sume dlm tu. huhu. mmg x amik gambar ar. lepas makan seafood jalan2 cari cenderamata, pastu pulangkan kereta sewa, lepas tu masuk Suria shopping kejap teman ezan cari panadol, lepas tu berehat di bilik.
malam ni malam terakhir di Sabah.


Day 5

pagi2 turun sarapan di Cafe hotel. betul2 la haii mengadap laut. nice~~~



sarapan borak2, erm nak jalan2 takut xsempat, naik bilik kemas2 packing2 dan dalam kul 11 naik mpv yg hotel panggil ke airport. 


lepas tu tunggu laaa untuk flight pukul 1:40 pm.





isi minyak haris dulu sebelum naik ;p

sepanjang penerbangan haris adalah tido. penat agaknye. mama dan abi layan mp3 yang disediakan. layan habis~~ hohohoho.

sampai KLIA, kitorang naik erl je untuk pulang ke rumah.
habis sudah percutian kami di Kundasang yang meninggalkan seribu memori untuk dikenang. terlalu banyak pengalaman manis, kelakar, dan paling x bole lupe adalah setiap kali nak berjalan kitorang kene naik tangga yg sangat curam dari JResidence sebab Hilux xlepas kalau ada penumpang kuh kuh kuh jalan tu terlalu curam. Driver je yg lepas. 

makanan2 yang kitorang jumpe kat Kundasang jugak byk yang berunsur kicap. kuh kuh kuh memang begitu ya??? teringat set lunch di Restoran Penataran. Terung masak kicap, fish fillet masak kicap dan ayam masak kicap. motip??

;p



49 comments on "Memori percutian di Kundasang, Sabah"

ameris on January 2, 2014 at 5:11 PM said...

akak gi honeymoon kat kundasang dulu. mmg best.

dd dudu on January 3, 2014 at 9:14 AM said...

{kak ameris}

akak menginap kat mana dulu?

rosealley on January 3, 2014 at 10:14 AM said...

tq dd wat entri kenangan, hihi

dd dudu on January 3, 2014 at 10:17 AM said...

sama2 rosealley hehe

Singgah Jab on January 5, 2014 at 5:28 PM said...

Salam perkenalan...akak pun dah penah pegi dulu...tahun 2011...best sngat

Queen on January 6, 2014 at 9:22 AM said...

bestnya.

nik mmgteringin nak pi kk..

CaDLyNN on January 20, 2014 at 10:11 AM said...

nak pi jugakla...mcm best je

dd dudu on January 20, 2014 at 10:33 AM said...

{Singgah Jab}

wsalam. akak dulu menginap kat mana ;p haha sume kite tanya

{queen}
gi kak gi kak gi tauuu

{cadylynn}
beshhhh :D

Anonymous said...

Saya pernah menginap di kiram's village.chalet yg warna putih tu wpun nmpk kck tp 2tingkat. Mlm2 mmg sejuk sbb gunung kt blkg tu je.suhu mmg sejuk smpikn hot shower mcm xberfungsi.view mmg cantik.price pun ok.tp byk anjing berkeliaran.plus,towel x disediakn.klu no jg kena sewa.rm5 klu x silap.

Abu Tholhah on April 1, 2014 at 6:04 PM said...

Hebat....:) kami cuti skolah hujung bln 5 ni akan bercuti ke sabah...:) Thanks dd atas perkongsian...:)

dd dudu on April 2, 2014 at 8:24 AM said...

{anonymous}

menarikkk umah comel tu 2 tingkat rupenye :D

{Abu Tholhah}
sama2. selamat bercuti ya :)

Anonymous said...

Menariknya sabah..bley rekemen keta sewa n hotel2 yg mampu milik kt kk n kundasang..kalo ada no fon lg ok tq..rekemen anda amat sy hargai huhu

dd dudu on April 16, 2014 at 11:50 AM said...

{anonymous}
kereta sewa : sy kurang bernasib baik dpt tuan kete sewa yg kurang bertanggungjawab, mintak kereta lain bg kereta lain, rosak pulak tu, dan susah nak jawab tepon. so sy xnak rekemen beliau

penginapan: boleh cube JResidence tp pastikan kereta anda lepas untuk naik bukit yg curam sbb JResidence ni kat bawah yg sgt curam jln dia. boleh google JResidence untuk booking. saya x simpan no. tepon, sbb semua pun melalui emel.

boleh cube Kiram Village's. cottage die cantek2.

Kinabalu Pine Resort pun ok dan cantik.



Farah d on April 21, 2014 at 2:41 PM said...

subhanallah.. cantik sangat!!

dd dudu on April 21, 2014 at 3:09 PM said...

{farah d}
memang cantik sgt ;)

goblogbyfarah on April 22, 2014 at 11:28 AM said...

awak, sharelah sapa owner kereta sewa tu. saya pg sana next month, so takut teramik keta sewa yg sama.

dd dudu on April 24, 2014 at 8:12 AM said...

{goblogbyfarah}

kak M namanya... hehe membantu x? ;p

goblogbyfarah on April 25, 2014 at 3:50 PM said...

hehe. ok bukan org yang sama. tq so much! ;)

Anonymous said...

Salam akak.nk tnye.bape no umah yg akk nk duduk kt residence tp dh full booked tu ya? n lg satu kt residence tu nmpk mountain x pemndgn dia?

dd dudu on April 28, 2014 at 10:02 AM said...

{anonymous}
house 3 ;)

ooh pemandangan x nampak mount kinabalu tauuu.

Anonymous said...

kak M tu kak Maya ke yg no fon dia 019-8325485 tu ke?

arie daniell on May 28, 2014 at 8:28 AM said...

hai sy org sabah..sapa2 nak sewa keta..boleh lah cntact saya...0109498346 Sarah..heheh sapa yg dtg sabah may ni..haa kami sdg maraya kan pesta KAAMATAN...nak tengok boleh pergi satu tpt nama KDCA..jom ke Sabah..maaf yea akak cantik..tmpang iklan kejap...post ni mmg mnarik...

Anonymous said...

Would Like to SHare..

Blogger from KUndasang

http://www.mykundasang.blogspot.com

My Kundasang

Thanks

Hani on August 5, 2014 at 3:48 PM said...

Kundasang mmg terbaik...lebih2 lagi kalo nak dijadikan tmp Honeymoon...paling best bangun awal pagi tgk view gunung kinabalu mmg superb!
Saya cadangkan stay kat Kundasang, cuba penginapan yg view gunung kinabalu :)

My blog: http://sabahtourpackages.wordpress.com

Roslan Lan on September 21, 2014 at 1:52 AM said...

Assalamualaikum...
maaf menganggu d blog ini,
sy Roslan Syarikat Taxi Limousine d negeri Sabah, jika sesiapa yg dtg ke Sabah utk Bercuit boleh lah berhubung terus dgn sy,
sy akan memberikan kepuasan percutian anda bila ke negeri Sabah,
Roslan (+6016 8392919) whatsapp, wechat, telegram..
www.taxisabah.com
terima kasih sy ucapkan..

hafizi on September 23, 2014 at 6:49 PM said...

memang cantik dekat desa cattle kundasang, saya pun dah ke sana..

Ibrahim bin Tamanan on September 30, 2014 at 10:41 AM said...

Anyone want to visit Sabah? We at Borneo FullForce Tours & Travel can arrange it for you!

Contact us:
(O) 088386380
(M) 019-8856318
(e) info@borneofullforce.com

Visit our website for more information at
www.borneofullforce.com

restoransrisembilanria on December 16, 2014 at 6:38 PM said...

memang menyeronokkan,memori yang tidak kan terlupakan :)
p/s:

Ahmad Ikhwan on February 2, 2015 at 5:33 PM said...

Perkhidmatan kereta sewa murah kota kinabalu .saga blm 1 hari rm 95
Perkhidmatan teksi murah kota kinabalu
Please call 0128525437

J Residence on February 19, 2015 at 9:11 AM said...

J Residence
Sangat Dekat Taman Kinabalu =)
www.jresidence.com
0128696969

Anonymous said...

Pada saya yang tinggal di Sabah ni, lodging/hotel bukan masalah. Berlambak. Tapi kereta yg tinggi cc untuk daki Mesilau dan bergerak ke tempat menarik dan tersembunyi macam Kompleks Sukan Ranau. Setakat ni saya akhirnya dah jumpa seorang pakcik teksi Unser yang hanya charge RM250 sehari KK-Kundasang-KK. Ini termasuk berjalan-jalan ke semua tempat menarik di Kundasang dan Ranau. Tak tahu la harga tu dapat sebab dia selesa berurusan dengan saya selama ni atau tak. Rata-rata kalau ambil van sewa+pemandu RM480++ sehari.

Anonymous said...

Sekadar menolong ini nombor telefon salah seorang pakcik teksi Kundasang yang pernah bawa jalan-jalan sekitar Kundasang dan Ranau. Ini tak ke KK ye. In case tayar kereta hangit kat Kundasang dan tak confident tak naik bukit tinggi. Pakcik Madai: 0198404416

Anonymous said...

Ini satu lagi. Pakcik Japrin Kundasang: 0143514711.

Roslan Lan on April 23, 2015 at 1:32 AM said...

Assalamualaiku..
kami akan MeRealisasikan percutian anda bila berkunjung ke sabah,
Syarikat SUHAZRINAH ENTERPRISE SDN.BHD adalah syarikat ‘Taxi Limousine’ yang beropersi sejak 5 Tahun yang lalu, mempunyai pengalaman yang mendalam tentang tempat-tempat yang menarik di sabah.
Kami menjemput anda ke sabah untuk bercuti dengan kadar Harga yang rendah dan berpatutan,
sila hubungi kami untuk mendapatkan pakej yang lengkap.
+6016 8392919 (whatsApp, wechat, Telegram & Kakao Talk)
email: taxisabahlimo.com
http//:www.taxisabah.com

Borneo Kinabalu on October 12, 2015 at 12:40 PM said...

Assalamualaikum..
kami akan MeRealisasikan percutian anda bila berkunjung ke sabah,
BORNEO KINABALU TOUR & TRANSPORT SDN. BHD

PAKEJ 3HARI 2MALAM
RM305/Pax Minimum 10 pax

01/ Hari Pertama (OVERNIGHT KUNDASANG)
1000 : Jemput di Lapangan Terbang KKIA Terminal 1/2
1030 : Melawat Rumah Terbalik (up side Down House) Tamparuli.
1130 : Melawat Pekan Nabalu
1230 : Melawat Ladang Lembu (Mini New Zealand).
1400 : Makan Tengah hari di Kundasang.
1600 : Check in Hotel/Homestay/Chalet (Kundasang)
1900 : Hantar untuk Makan Malam pekan kundasang.
*Tour Tamat*

02/Hari Kedua (TOUR KUNDASANG & RANAU)
0900 : Jemput dari Hotel/Homestay/Chalet
1000 : Melawat Ikan Spa.
1130 : Melawat Hot Spring, Canopy Walk & Air Terjun.
1600 : Melawat Jambatan Tamparuli.
1700 : Melawat Yayasan Sabah.
1730 : Melawat Masjid Bandaraya Kota kinabalu.
1800 : Melawat Signal Hills.
1830 : Melawat pasar kraftangan (Pilipino Market).
2000 : Check in Apartment Marina Kota kinabalu.
*Tour Tamat*

03/ Hari Ketiga (SAPI, MANUKAN ISLAND & AIPORT TRANSFER)
0830 : Check Out dari Apartment Marina ke Jeti Jesselton Point.
0900 : Menaiki bot ke pulau Sapi (aktiviti pantai & snorkelling).
1200 : Makan tengah Hari BBQ yang disediakan.
1245 : Menaiki bot ke pulau Manukan (aktiviti pantai & Snorkelling)
1500 : Menaiki Bot ke jeti Jesselton Point.
1530 : Jemput dari jeti Jesselton Point & Melawat Tanjung aru Beach.
1700 : Transfer ke Airport KKIA T1/2
*Tour Tamat*

Pakej ini Termasuk :
1). Pengangkutan Selama 3Hari 2Malam
Van Pelancongan @ Taxi Limousine
Pemandu
Minyak
Muatan Maksimum 10 Dewasa
2). Penginapan Homestay Kundasang & Marina Apartment Kota Kinabalu
May Homestay Kundasang (1Night)
Marina Apartment Kota kinablu (1Night)
3). Tiket-Tiket Masuk tempat lawatan
Rumah Terbalik (up side down house)
Ladang Lembu
Hot Spring
Ikan Spa
4). Pulau Sapi & Manukan
Tiket pulau Sapi
Tiket pulau Manukan
Insurance
Bot
Jaket Keselamatan
Maks Snorkelling
Makan Tengah Hari BBQ di Pulau Sapi.

farhana fadzil on November 12, 2015 at 7:39 AM said...

Boleh minta contact number? Borneo kinabalu tour and transport

rohaidah ad on December 10, 2015 at 10:30 PM said...

Tiap tahun g kundasang...😀

Riko Adryansyah on December 21, 2015 at 12:04 PM said...

Assalamualaikum Tuan/Puan.

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Kami memberikan pengkhidmatan yang baik dengan penuh rasa kekeluargaan dengan harga tour yang sangat berpatutan di daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia seperti : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

Contact person : Riko Adryansyah
Mobile : +6281365654104 ( WhatsApp )
E-Mail : riko_kitaholidays@yahoo.com

Bogalakon Tour on December 22, 2015 at 9:39 PM said...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Tuan/Puan Perkenalkan kami Bogalakon Tour & transport sebuah Company yang memberikan perkhidmatan tour groud handing di beberapa tempat favorit lawatan.

Kami berpengalaman dibidang pelancongan,,,Insyallah,driver & tour guide kami santun,jujur dan mesra yang selalu akan bawa anda ke tempat kawasan favorit Bandung,Jakarta,Bogor.

Bagi Tuan/puan yang hendak bercuti dan memerlukan Hotel/kereta untuk transportasi semasa di Bandung,Jakarta dan Bogor,boleh hub kami:


Call : +62 878 24 600 700
WhatsApp : +6281220 375 375
Fb: Dicky Bogalakon
Email: bogalakontour@gmail.com

Sila anda tidak usah ragu untuk menanyakan persoalan apapun tentang seputar Bandung,Bogor,Jakarta

Insyaallah dijamin kami bagi harga yang sangat berbaloi & service yang terbaik.
Terima Kasih.

Amsyahril Syahril on April 20, 2016 at 11:48 AM said...

JOM PI PADANG DAN BUKITTINGGI,

PENGKHIDMATAN PAKET TOUR DAN SEWA KENDERAAN UNTUK LAWATAN YANG BERBALOI DENGAN FAMILY KAT PADANG DAN BUKITTINGGI.

Assalamualaikum Tuan/Puan.


Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.

Kalau Tuan/Puan nak melawat ke PADANG dan BUKITTINGGI, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Kami menyediakan PAKET TOUR UNTUK PADANG DAN BUKITTINGGI, dan juga untuk PENGKHIDMATAN KENDERAAN SAHAJA dengan harga yang sangat berpatutan dengan driver yang mesra, educated, baik hati, sopan, suka menolong dan sudah lama berpengalaman dalam memberikan pengkhidmatan pada pelancong dari Malaysia.

Kami berusaha menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakna dengan famili dan rakan-rakan di masa percutiannya bersama kami.

Wassalam
Contact person :

1. Amsyahril
( Director )

Mobile : +62 852 6300 7445 ( WhatsApp )

2. Riko Adryansyah
( Tour & Transportation Manager )

Mobile : +62 813 6565 4104 ( WhatsApp )

E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.




Kyran Trans on June 20, 2016 at 11:44 PM said...

Assalamualaikum Mr / Mrs
We (Kyrantrans) as a tourist vehicle rental agent in Bandung and Jakarta participated promotion ...
The units are offered:
Suzuki Apv
Toyota Avanza
Inova
Toyota Hiace
Isuzu short Elp
Isuzu long Elp
Amenities:
Latest vehicle / manicured + friendly and experienced driver.
Kyrantrans as a tourist vehicle rental agent in Bandung and Jakarta, which has been used to take tourists inside the country and abroad are ready to take you for a tour around enjoying the beauty of the city of Bandung and Jakarta.
For more details please Mr. / Mrs ask us about the history of the sights and inexpensive place to shop:
Call: +6281312767300
+6281573307300
WA: +6281809692300
Fb: Kyrantrans
Email: Kyrantrans@gmail.com
Website: Kyrantrans.com
Kyrantrans will give the price according to the budget of Mr. / Mrs.
"Do not be Fooled by TOUR & Travel Cheap price"

Kyran Trans on June 20, 2016 at 11:45 PM said...

Assalamualaikum Mr / Mrs
We (Kyrantrans) as a tourist vehicle rental agent in Bandung and Jakarta participated promotion ...
The units are offered:
Suzuki Apv
Toyota Avanza
Inova
Toyota Hiace
Isuzu short Elp
Isuzu long Elp
Amenities:
Latest vehicle / manicured + friendly and experienced driver.
Kyrantrans as a tourist vehicle rental agent in Bandung and Jakarta, which has been used to take tourists inside the country and abroad are ready to take you for a tour around enjoying the beauty of the city of Bandung and Jakarta.
For more details please Mr. / Mrs ask us about the history of the sights and inexpensive place to shop:
Call: +6281312767300
+6281573307300
WA: +6281809692300
Fb: Kyrantrans
Email: Kyrantrans@gmail.com
Website: Kyrantrans.com
Kyrantrans will give the price according to the budget of Mr. / Mrs.
"Do not be Fooled by TOUR & Travel Cheap price"

Raziman Rent Car Sabah on October 7, 2016 at 12:08 AM said...

Assalamualaikum...

Kami menyediakan perkhidmatan sewa kereta dan homestay di Kota Kinabalu pada harga paling murah

1. Viva RM90
2. Myvi RM120
3 Saga RM120
4. Alza RM140
5. Exora RM150
6. Avanza RM170
7. Vios RM180
8. Urvan RM230

Homestay RM100.00 semalam

Hubungi sy Raziman utk pertanyaan lanjut 0129600702
0129600702 (Whatsapp)

Raziman Rent Car Sabah on October 7, 2016 at 12:08 AM said...

Assalamualaikum...

Kami menyediakan perkhidmatan sewa kereta dan homestay di Kota Kinabalu pada harga paling murah

1. Viva RM90
2. Myvi RM120
3 Saga RM120
4. Alza RM140
5. Exora RM150
6. Avanza RM170
7. Vios RM180
8. Urvan RM230

Homestay RM100.00 semalam

Hubungi sy Raziman utk pertanyaan lanjut 0129600702
0129600702 (Whatsapp)

Percutian Bajet Sabah 2017 on December 19, 2016 at 12:40 AM said...

Mohon Maaf kami ingin menumpang iklan...

TIPS PERCUTIAN MURAH KE SABAH!!!
Mari Bercuti Ke Sabah.... 2017

Assalamualaikum Tuan Puan...
Bercuti la ke Sabah....!!
Kami bersedia mempermudahkan segala urusan percutian anda di sini...

Antara Kelebihan kami:

Kereta sewa pandu yang murah, baru dan berkeadaan baik..
a) Nissan Urvan RM230 sehari
b) Toyota Innova RM200 sehari
c) Toyota Avanza RM160
d) Nissan Grand Livina RM170
e) Proton Exora RM150
f) Produa Alza RM140
g) Toyota Vios RM160
h) Proton Saga Flx RM120
i) Produa Myvi RM120
j) Produa Viva RM100
k) Proton Waja RM120
l) Proton Preve RM150
m) Viva 660 RM70

* Harga di atas adalah minimum sewa
untuk 3 hari ke atas...
* Penghantaran kereta percuma ke
Airport dan tempat penginapan.
* Kadar harga lebih rendah untuk sewa
secara bulanan.

Antara kelebihan yang anda dapat apabila memilih kereta sewa kami adalah :

1. Pilihan Homestay dan Hotel dengan harga
istimewa daripada kami bermula harga
RM68 dan ke atas di Kota Kinabalu dan
kundasang...

2. Homestay Condominium Marina Court di pusat bandar Kota Kinabalu hanya pada harga Rm250 semalam!!!

3. Pemandu Pelancong..
Sekiranya anda ingin perlukan pemandu sepanjang percutian kami menyediakan pemandu berpengalaman dan mahir dengan tempat2 percutian menarik di Sabah... upah bagi pemandu kami adalah RM100 untuk 12 jam sehari...

4. Harga istimewa ke Pulau Manukan , Sapi atau Memutik..
Sekiranya anda memilih perkhidmatan kami, kami akan memberikan anda harga istimewa RM20.00 sahaja seorang utk tambang bot dan Percuma SET SNORKLING & life jacket ( harga utk 1 pulau sahaja).. harga tak termasuk jetty fee, island fee...
Kami juga memberikan harga istimewa untuk Water Sport berikut:
* Banana Boat RM30 (15 mnt)
* FlyFish RM60 (15 mnt)
* Parasailing RM55 (15 mnt)
* Jetski RM140 (30 mnt)
* Sea Walking RM150 (30 mnt)

5. Harga istimewa untuk melihat Proboscis Monkey dan Fireflies... Klias Beaufort..
Harga RM45.00 adalah termasuk tambang menaiki bot, Hi Tea dan Makan malam...

Hubungi kami
0163751978
Boleh Call atau Whatsapp


Nicole Balboa on January 10, 2017 at 4:54 PM said...

Hi,sesapa dtg ke Kota Kinabalu Sabah,yg ingin mencari kreta dan guide utk jalan2 area kota kinabalu atau trip ke kundasang,boleh WhatsApp sy 01126899385..sy ada membuat trip ke smua area kota kinabalu termasuk trip ke kundasang..

Nicole Balboa on January 10, 2017 at 4:54 PM said...

Hi,sesapa dtg ke Kota Kinabalu Sabah,yg ingin mencari kreta dan guide utk jalan2 area kota kinabalu atau trip ke kundasang,boleh WhatsApp sy 01126899385..sy ada membuat trip ke smua area kota kinabalu termasuk trip ke kundasang..

cehee on March 10, 2017 at 7:46 AM said...



Salam,

Kami menyediakan perkhidmatan kereta sewa di Kota Kinabalu Axia Auto Rm100/day. Selesa dan jimat minyak.  Kenderaan lain juga ada. Saga,Myvi, Alza,Exora,Innova,Hiace. Perkhidmatan pemandu juga ada. Call/Watsapp 0142011144 untuk tempahan.

Terima kasih.

cehee on March 10, 2017 at 7:46 AM said...



Salam,

Kami menyediakan perkhidmatan kereta sewa di Kota Kinabalu Axia Auto Rm100/day. Selesa dan jimat minyak.  Kenderaan lain juga ada. Saga,Myvi, Alza,Exora,Innova,Hiace. Perkhidmatan pemandu juga ada. Call/Watsapp 0142011144 untuk tempahan.

Terima kasih.

 

Our Secret Garden Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez