dari seorang gadis biasa.. kini ku sudah berkeluarga.. mempunyai seorang suami-kuku yang sentiasa berada disisi.. dan Haris Safeyullah,permataku, anugerah dari Allah s.w.t yang menyinari hidup kami berdua setiap hari.. :)

Monday, February 4, 2013

nak share apa yg aku rasa


nak share something..

semalam aku dan kawan2 melawat seorang kawan kami yang baru kehilangan  babynye selepas beberapa jam dilahirkan..

erm cane eh nak cakap.. nak share ngn korang apa yg aku rasa..

siriyes susah nak sampaikan hihi..

camni camni..

aku rasa bersalah sangat sebab selama ni aku selalu fikir simple terhadap semua perkara. mungkin environment aku yang simple, keluarga yang simple, kehidupan aku dari kecil pun simple x complex menyebabkan aku pun jadi simple, asyik fikir positif je. ada jugak fikir negatif tapi untuk masalah2 simple je la. lepas tu aku dan sekeliling aku pun jarang ada berlaku sesuatu yang perlu buat aku fikir berat2. paham x maksud aku ni.

so bile aku dapat tau rakan2 atau keluarga yang ditimpa musibah.. aku rasa sedih, tapi aku berfikir berat mata memandang, berat lagi bahu memikul.. aku tau xde sapa yg bole rasa apa yang orang tu rasa selagi x berada di tempat die.. apa yg kita bole buat cume memberi kata2 semangat... dan kite selalu lihat comments yang asyik2 ulang ayat "be strong.. sabar.. tabah.. " bla bla...
termasuklaa aku T_T pernah bg comment macam tu juga T_T .. but of course dengan niat yg baik..



tapi semalam.. bile melawat kawan aku yang kehilangan bayinye.. aku rasa x ok... aku rasa nak nanges, dan rasa nak pukul diri sendiri...


sebab.. masa mula2 sampai tu, kawan aku tiba2 macam x ok lepas salam2 ngan kitorang... die mcm nak cuba tahan.. tapi last2 die panggil suami dia.. n suami die mcm paham dan bawak tisu dan pujuk.. berderai air mata die jatuh...


tau x kenapa aku rasa nak pukul diri sendiri..
sebab aku rasa macam "woiii kenapalaa aku x sensitif???????????????? yang aku pi bawak haris yg masih kecik tu kenapaaaaaaaaaaa???? kawan2 aku yg lain xbawak anak pun... aku pi bawak pulakk.. sepatutnyee aku kene sensitif yg kawan aku tu baru kehilangan bayi T_T"

rasa teruk gile masa tu... terus bisik2 ngan kuku.. kuku pun ckp yg die pun rasa serba salah gak tadi.. tapi kitorang ni mmg jenis bawak haris kemana2 T_T bukan jenis tinggal T_T

aku tanye kawan aku lg sorang.. "shee.. kite salah ke sebab bawak haris? kite rasa bersalah sangat ni.."

shee jawab "x x u xsalah.. its ok its ok.."

tapi tu laaa, patut aku kene sensitif ngan sume2 ni.. tapi xtaulaa kan nape kawan aku nanges.. rasanya bukan sebab nampak haris.. sebab lepas tu ada cite2 bile die dah ok.. dan dari cite2 die hrmmm aku rasa kurang serba salah siket..


sebab kawan aku cite yang lepas die keluar hospital die mmg xkuar rumah xjumpe orang melainkan close family n fren.. dan semalam die cite ada kawan die nak dtg 2 orang.. yg tu mmg rapat laa.. so xkesahlaa... tibe2 rupe2nyeee ada seprais berbelas2 lagi org yg ikut skali dtg rumah.. n kawan aku terus x ok.. rasa takut nak jumpe org.. menggigil...awkward.. sedangkan sebelum ni die ok jenis suke jumpe rmai2 orang..


tu yg aku maksudkan tadi.. kite kdg2 berfikir terlalu simpel untuk perkara2 macam ni, termasuk laa aku.. kadang2 niat kite mmg baik nak melawat kawan untuk bg semangat, tp kite kene paham yg bole berlaku die belum bersedia untuk jumpe org.. yg kes kitorang xpe, dah ckp awl2 nak dtg berapa org, n die ok.. tp kes surprise tetibe muncul segerombolan org tu ermm mcm x ok plak bg pendapat aku..

kawan aku ada cite gak masa dalam tempoh bersedih tu, tv pun die xbole dengar.. die rasa kenapa tv tu perlu wujud.. die rasa biseng sangat.. ermm pastu smlm bole pulak haris yg awal2nye diamm jek duduk atas riba kuku tetibe nanges sebab nampak aku.. uhuk2 terus kheri bawak haris keluar T_T wuwu rasa bersalah betul semalam.

lepas tu masa die meluahkan perasaan, die ckp die stress tengok comments yang asik duk ckp "sabar, be strong..tabah... "... sebab itu yg die sedang lakukan, she said "i'm tryingggggg"..... die sedang cube untuk sabar, be strong, tabah... tapi org yg comment tu tau sebut je x tau apa yg die rasa... pastu ada comment yg ckp macam "u jgnlaa camni.. nanti baby x tenang.." bla bla.. ok what the...... punye comment.

bg aku comment tu bunyi agak mendesak.. huhu


kesimpulannye berhati2 laah nak bg comments walau niat kite baik..

aku cite kat kuku pasal tu,kuku jawab "memang laa, betul la tuu... kite pun xpenah comment kat sape2 cakap sabar be strong tabah.. diam jeee itu yg terbaik..klu nak comment jugak haaa bg laa cadangan ke tips ke atau surah yang bole diamalkan.. bukan tau cakap sabarrrrrrr je.. even ada satu ceramah agama tu, ustazah tu marah sngat orang yang duk comment sabar sabar sabar... apa tu sabarrr, yang comment tu tauu ke????!!"


erm aku harap korang paham la ey maksud aku share cite ni.. sebab aku baru rasa sensitif dengan perkara2 macam ni.. harap lepas ni aku x ulang kesilapan yg pernah aku buat sebelum2 ni.. :)

7 comments on "nak share apa yg aku rasa"

joeayu on February 4, 2013 at 10:54 AM said...

insyaAllah akan cuba beringat jugak~ sedih..

Madam Amie on February 4, 2013 at 11:03 AM said...

DD..thats why sometime akak rasa if ada kawan2 sekeliling yg ada masalah ttg anak ke..suami ke..apa2pun..better diam dari berkata apa2.. doakan yg baik2 shj... wallahualam..

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P on February 4, 2013 at 11:03 AM said...

ya Allah, kita hidup ni memang selalu di uji kan. kita rasa kita yang paling teruk di uji tapi ada lagi orang lain yang teruk. takpelah, insyaallah ada hikmah nya setiap kejadian

dd dudu on February 4, 2013 at 11:05 AM said...

{joeayu}
jom jom beringat. huhu


{along mony}
itulaaaa, itula yg dd rasa skg T_T ada ofismet dd yg sedang ditimpa musibah pun smpi skg dd xckp apa2 sedangkan nak je ckp apa2. huhu bg die ok dulu


{mrs yana}
huhu betul tuu... sob2

ameris on February 4, 2013 at 11:56 AM said...

tu laaa kan . kdg2 kita rasa hidup kita dah ok dan tak sensitip dgn mende2 camni. akak pun kena take note jugak laaa

mun-e on February 4, 2013 at 12:20 PM said...

dd.. kenapa dgn baju pengapit LJ??

ps: komen ttg topik dah dijawab diwhatsapp.. hehe

dd dudu on February 4, 2013 at 12:39 PM said...

{kak ameris}

kannn. huk huk sama la kiteww

{muni}
ko da tgk belum. nanges laju2. aku jwb kat wasap je laa hahaha

 

Our Secret Garden Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez