dari seorang gadis biasa.. kini ku sudah berkeluarga.. mempunyai seorang suami-kuku yang sentiasa berada disisi.. dan anak2 Haris Safeyullah dan Hana Humaira,permata kami, anugerah dari Allah s.w.t yang menyinari hidup kami berdua setiap hari.. :)

Friday, December 15, 2017

Melbourne Winter Trip - Day 3 (Melbourne CBD)

0 comments
Salam semuaaa ;) semput2 update cerita Melbourne Trip ni kan ekekeke. End of 2018 kot baru habis cerita ;p

Ok Day 3. Hari ni plan nak pergi jalan2 kat bandar je. So hari ni tak sewa kereta pun. Kita naik train dan tram aje ;) Kenapa hari ni pergi bandar? Sebabbb bila google Queen Victoria Market Trading Hours, hari ni (Selasa) dia bukak sampai pukul 2 petang. So yeyyy. Kena tengok jadual dulu tau kalau korang nak plan pergi Queen Victoria Market ni. Kalau terpergi hari yang tutup buat naya je ;p Queen Victoria Market ni tempat wajib pergi kalau datang ke Melbourne ;)

Hari ni kitorang sarapan dulu kat rumah. Makan nasi lauk sardin, roti tuna, nasi impit, kuah kacang Brahim dan buah buahan. Bawang, minyak dan cili semua beli dekat Coles. Bahan2 lain macam sos ke perkakas ke banyak ada kat homestay, tuan rumah suruh pakai aje.

Pagi ni keluar tak ada lah seawal semalam. Tapi tu la hujan renyai2 la pulak. sejuuk je rasa.
dekat Springvale station, tengah tunggu train nak ke city (Melbourne Central Station).


nampak tak baju kuku kena hujan
Sila hadam ;p hehe x ingat sebenarnya abang aku capture gambar ni kat mana


Mood Hana sangat baik masa travel ni. Happy sangat mama tengok anak2 happy ^^ comel je semua. hehe.
apalaa yang Abang Haris dan Abang Danish main kat belakang ;)

Sampai ke Melbourne Central, kitorang duduk2 jap sebab hujan kat luar tu. Melbourne Central ni Train Station yang bersambung dengan Mall. Kat Mall ni kitorang sempat beli topup henpon ;p
awal2 dah tido Hana ni :'D cuaca sejuk sangat sampai sedap tidur

dengan abang abang pun tido sekali. sabo je la.
Bila hujan dah ala2 gerimis gitu, kitorang pun redah jalan kaki menuju ke Queen Victoria Market. Rujuk Google Map je untuk direction ke Queen Victoria Market.


Queen Victoria Market. Gambar google tau. sebab x amik gamba building pulak masa tu ;p


Gambar google juga. Queen Victoria Market ni besar. Ada bahagian souvenir, baju. Yang atas ni bahagian buah-buahan dan sayur-sayuran.


Seronok giler kat sini beli souvenir. Murah2 ok. Aku bawak 100AUD untuk souvenir sahaja, memang puas hati. terus terang, ada banyak lagi soyvenir kat rumah sekarang tak habis :'D aku beli koala yang boleh sepit kat mana2 tu, pelbagai key chain, patung kangaroo, lepas tu beli shopping bag yang tulis Australia. Shopping bag yang tu pun aku amik satu, simpan dalam henbeg bawak kemana2. Ma pun seronok siap beli beg dan bagi kat kawan2 ngaji dia.


Beli Syira, beli beli. Hehe rambang mata. Masa ni kiitorang terpisah dah. Aku dan kuku kat kedai lain shopping souvenir. Comel comel la kangaroo dan koala. Aku ada beli kangaroo gemuk, comel je. hehehe


Gambar Haris selepas pergi toilet kat luar Queen Victoria Market


Sampai pukul 2 petang juga la kitorang shopping dalam tu. Kitorang sampai pun dah lewat sebenarnya dekat2 pukul 12 tengahari. Lepas beli souvenir, kitorang beli buah anggur kat bahagian buah-buahan. rangup je rasa anggur tu. suka suka. Hana paling suka anggur. 

Untuk lunch, kitorang makan kebab je kat area Queen Victoria Market tu juga.
sedap. kejap je setel. Habis ;)

My family ;)
Selepas selesai bershopping di Queen Victoria Market, kitorang naik tram ke Fritzoy Gardens. Sebenarnya kitorang bawak bekal, sebab tu nak cari taman untuk makan. First time naik tram. Walaupun aku dah study nak naik tram nombor berapa, tapi last2 tetap keliru dan tanya2 kat local juga ;p end up kitorang salah turun station dan kena jalan jauh siket. Lepas tu kitorang yg ada 3 anak ni leceh siket la part bukak2 stroller tu :'D ada tram yang kitorang tak payah lipat stroller sebab tangga dia sama level dengan lantai tram station. Tapi ada yang tak sama tinggi, kitorang kena lipat :'D bertabah je la.
Kat Stesen tram. yang ni ok lah nampak la rupa stesen tram kan, ada kerusi n tempat berteduh. Kat tempat lain tu tak perasan pun tram station, tahu2 kene berdiri kat tengah jalan dan tram stop :'D Sungguh weh. Pengalaman sungguh.

Yang best jalan2 dalam bandar ni sebab ada free zone. So naik tram tak payah bayar. Tapi kalau dah keluar dari free zone, kena touch la Myki Card masing masing. Teringin nak duduk lama2 kat sini supaya jadi tere dah bab2 public transport diorang ni :'D
Kat Melbourne ni, banyak sangat gardens. Aku suka sangat sampai rambang mata nak pergi yang mana satu. Last2 aku pilih Fitzroy Gardens sebab garden ni garden lama, so nilai2 traditional tu masih ada, hehe lepas tu ada Cook Cottage, rumah lama2 yang aku rasa lawa lah bergambar kat situ. So english~~~ gitu. hehehe






Cook Cottage!
Cook Cottage! Suka suka ^^. tak dapat bergambar dari depan, gambar dari tepi pun boleh. Hehe

So kat Fitzroy Gardens ni kitorang berehat2 jap, makan2 bekal jap, pergi toilet dan perkara2 wajib yang lain. hehehehe
Tapi tu lah sayang tak boleh explore lama2 kat Fitzroy Gardens ni sebab dah petang sangat. Kalau explore lama2 lagi mesti lagi best boleh tengok taman bunga. Tak apalah, next time ya :)

Seterusnya, kitorang plan nak balik. Tak ada plan nak jalan2 di waktu malam pun sebab bawak anak2 kan. Penat dah masing2 walaupun duduk dalam stroller je ;p Plan malam ni pegi supermarket dan rehat2 dalam rumah je. Dan korang nak tau something tak? Masa ni tubuh badan aku tengah rasa tak ok sangat. Aku rasa sejuk sangat. Orang lain macam chillax je. Aku tak tau sebab apa tapi memang kurang cergas la berbanding diorang. Asyik nak duduk je. Rupa2nya aku tak sedar yang aku dah demam, boleh? Sebab cuaca sejuk sangat sampai aku tak boleh bezakan dah aku ni tengah sejuk ke tengah demam. Huhuhuhu. Tapi tetap boleh berjalan lagi la. Masa ni demam light2 je kot. Yang teruknya masa tengah malam nanti T_T  Nanti aku cerita.

On the way balik menuju ke Melbourne Central, kitorang jalan kaki je. Jauh la jugak tapi suka la tengok bangunan2, tengok Melbourne library yang cantik. hehe. Aku kalau travel memang macam ni, tak ada la nak yang selesa je, tapi memang suka meneroka. Anak2 ok je sebab duduk dalam stroller. Paling kagum, nekma la. Kuat betul beliau, Kitorang tanya dulu tak apa ke jalan. Nekma yakin sungguh kata dia ok dan dia lagi suka. ^^

Sempat bergambar. Apa nama bangunan ni aku tak ingat. Tapi dekat2 juga la dengan St Paul dan Flinders Station. 
Kitorang pergi Melbourne Central sebab nak naik train kat situ nak balik. Tapi kat Melbourne Central kitorang singgah Smiggles Store. Masa kat Malaysia sebelum ni, Syira ada kata nak pegi Smiggles Store kat Melbourne kot2 murah. Tapi masa pergi tu, tengok harga dia lebih kurang kat Malaysia je. Tak ada lah murah mana. Tapi kitorang beli jugakla siket buat kenangan ;p lagi pun Haris merengek2 nak pencil box. Sabo je la.
Pehh aku tengok pun teringin. best nya jadi budak2! besnyee!!!!



Hana tetap tidur di mana2 hehe. Masa ni aku memang dah rasa demam sangat dah ni, tapi tetap tengok2 juga. Sebab comel sangat semua. Kalau tak demam, lagi gila kot aku ;p mesti rembat banyak gila. Kuikui
Masa kat Smiggles ni dah malam dah, pukul 7 macam tu. Ayuh la balik. Aku memang tak sabar nak balik nak berselubung dalam selimut.


Haris dalam train pulang ke Springvale ^^

Ni gambar diorang pergi Coles. Aku tak ikut sebab demam.


Buah-buahan.
Malam tu aku makan panadol, setelkan anak2 bagi diorang selesa (mandi, tukar pampers, tukar baju, sikat rambut), lepas tu nak main ke apa main la, aku makan panadol, baring depan Heater lepas tu berselubung, tidurrrrrr. Masa tu fikir, aku ni asyik fikirkan anak2 je takut diorang tak ok dengan perubahan cuaca, selalu bagi diorang warm supaya tak demam, tapi dimana silapnya last2 aku yang demam. Tak apa lah, asalkan bukan anak2 demam T_T Tapi masa aku post kat instagram, kawan aku Suraya comment bagi nasihat kalau tak tahan sejuk suruh aku pakai 2 lapis thermal shirt. Ye la, memang aku pakai 1 helai je thermal shirt tu buat syarat, tak tau pula aku jenis tak tahan hihihi. Next time kena ingat la. Aku rasa Hana sentiasa nampak warm je sebab dia pakai long john Universtal Traveller kot. Memang tebal pun long john tu n kain dia nampak panas. Compare to aku yang pakai thermal wear uniqlo je hehheheehehe omak pakai yang murah siket dr anak ;p Alaa Hana tu pun dapat free long john sebab kitorang beli jaket kat Universal Traveller ;p

Masa tengah berselubung tu kuku ada kejut suruh makan, tapi aku rasa nak benda masam2 sup2 je masa tu. Sudahnya kuku buat megi tomyam :'D comel. Tapi nikmat tauu demam2 sejuk2 makan megi tomyam panas2. pehhhh. Aku memang harap sangat aku sihat sebab esok adalah hari nak main snow :'D giler kalau demam kau nak main snow :'D

Esok aku sambung cerita main snow ye. Bye bye ;)




Friday, November 17, 2017

Melbourne Winter Trip - Day 2 (Great Ocean Road)

0 comments
Hai sayang sayang semua~~ nama I Kak Ello~~ Kak Ello datang~~~~~ haha siapa dengar hot fm pagi2 biasa la dengar ayat Syuk ni ;p 

ok nak sambung cerita Melbourne Trip untuk hari kedua pula. Gigih ni nak sambung cerita. Dah la hari kedua ni banyak gambar. 


Hari kedua dimulakan dengan bangun awal2 untuk prepare bekal sarapan. Plan hari ni nak pergi ke Great Ocean Road. Kitorang keluar pukul 8 pagi. Masa bangun ni sejuk gilerrrr 9 darjah celcius. xde mood rasa nak duduk di dapur sebab air sinki sejuk melampau haha so buat yang termampu je lah. kitorang panaskan Brahims dalam microwave je dan bawak roti + tuna tin.

Anyway nak cerita juga, plan asal sebenarnya hari ni nak pergi ke Lake Mountain main salji. Great Ocean Road tu sepatutnya hari keempat. Tapi itu hanya di dalam itinerary. Bila nak travel ni kena rajin check weather forecast. Bila weather forecast menunjukkan hari keempat dijangkakan hujan sepanjang hari, maka x sesuaila kan nak buat road trip pada hari itu. Sayang la kalau kena duduk dalam kereta je. So kita tukar plan la ke hari ni sebab cuaca hari ni sangat baik. 

Pukul 8 pagi kami mulakan road trip. Jauh tau road trip hari ni. Sejauh 328 kilometer ++. Tapi banyak berhenti2 kat tempat menarik la. Pit stop pertama adalah Bells Beach. Sejauh 131 kilometer. Ayuhhh.

Hana yang behave ^^ mama suka mama suka.

Bells Beach

So this is Bells Beach. Bells Beach is the starting point of Great Ocean Road.


cantik kan? Tenang aje. Masa ni awal pagi lagi, kitorang je yang ada kat situ dengan lagi sepasang omputih. 

Kitorang hirup udara sejuk dulu, lepas tu sarapan dalam kesejukan giler T_T konon nak ala2 piknik la kan sarapan kat luar, x ku sangka sesejuk ini. 

Best nye ada meja, Macam tau2 je kan kitorang nak sarapan kat sini. hehe. dekat2 sini ada public toilet juga ;)

Hana dan Haris selepas sarapan ^^ nak tengok video diorang tak? ada ada. hehe
Siapa yang rasa nak mimpi ngeri dengar suara itik aku klik la play. kalau kawan2 opis aku ni diorang dah lari bertempiaran kalau aku upload video kat Instagram. Kuang ajar betul :'D

Comel kan Hana jawab '3' hehe.

Selepas kitorang selesai sarapan, kitorang lepak2 jap kat situ ambil gambar jalan2 turun bawah siket.

Memang tauu kuku ni. Kite ajak bergambar romantik, dia pilih bergambar macam ni pula. Romantik la sangat.
sejuk ke nekma. 

tak sure kenapa anak2 macam ni masa ni haha malas nak layan mama nak bergambar kot. 

kalau jalan dan explore siket, akan jumpa lorong ni ^^
wahhh canteknyaaa ^^
masa ni tengah jalan dengan kuku dan Hana. Haris tak ikut sebab main dengan Danish kat atas


tiba2 Haris cari kitorang. sabar je la. aku pun panggil la dia turun
Video di Bells Beach




Split Point Lighthouse

Selepas sarapan, bergambar, explore the place dan singgah public toilet di Bells Beach, kami meneruskan perjalanan ke pit stop seterusnya iaitu Split Point Lighthouse. Dalam setengah jam dari Bells Beach. Masa sampai ni, dah parking elok dah, tengah2 jalan kaki hujan pula, so sempat la berteduh jap dekat coffee house dekat2 situ. Lepas tu jalan kaki ke lighthouse laju2, ambil gambar, lepas tu aku berlari balik kereta sambil dukung Hana hehe. Sekali dah sampai kat kereta hujan berhenti kah kah. Begitulah, hujan die kejap ada kejap takde. That's why kalau dah plan nak pergi somewhere, pergi aje. Kalau hujan, berhenti lah kejap berteduh mana2. Nanti dah tak hujan, sambung la. Ok je macam tu ;)

Split Point Lighthouse ;)

tengah2 nak berjalan ke Lighthouse dari parking, tiba2 hujan. Kita berteduh dulu yuk.


Tumpang kejap je kat coffee house ni. tak elok lama2. hehe. Masa ni hujan, memang sejuk ler.


Di sebalik Lighthouse ada path yang menuju ke beach sana. Cantik ^^



Ada rock formation, ambil gambar dari bawah lighthouse


Masa ni tugas bawak lari Hana dah serah pada kuku. Hehe. Kitorang lari ke kereta, sekali sampai2 dah tak hujan. So kitorang tunggu Abang dan yang lain2 kat bawah pokok ni.



tengok tu diorang rilek je jalan turun balik sebab dah tak hujan haha. 

Tak banyak ambil gambar dekat lighthouse ni sebab hujan kan. Mana nak pegang Hana lagi, pegang kamera lagi ;) 




Bark Hut. Saja ambil gambar ni ;) dekat2 area parking lighthouse.


Apollo Bay

Dari Split Point Lighthouse kitorang ke Apollo Bay untuk lunch di Restoran Iluka yang glemer tu. Dalam 1 jam setengah (65.1 km) ke 2 jam dari lighthouse. Rata2 aku baca blog yang pergi ke Great Ocean Road mesti singgah sini makan. Aku pun masuk la dalam itinerary juga. Hehe.  Masa sampai ni rasa nak minum panas sangat sebab tadi jalan pusing2, omoo rasa mual sikit. Syira pun tahap dah pening2 nak minyak angin je. 





Halal certificate

Laparrr. Makan Fish n Chip. sedappp


n hot chocolate


Makan tau Haris n Danish. Jangan lapar2.



Us at Iluka ;) Time kat dalam ni boleh pulak terserempak dengan kawan FB yang kenal melalui page pasal Melbourne juga. Bertegur sapa la kejap. tapi tak ambil gambar la. Hehe
time sejuk2 pun rasa nak makan aiskem :'D haha sebenarnya time ni dah tak rasa sejuk dah sebab tengahari kan
Tengah2 makan, Hana ternampak playground dari kejauhan. Adododoiiii tak tenteram makan, dia dah merengek2 nak gi main playground. Baiklah baiklah. Tapi sebelum sempat sampai playground kitorang menyinggah juga kedai baju. hehe saja tengok2 baju2 sejuk sana. Semua pun nampak tebal dan selesa.
Mainlah anak2. Lagi pun puas hati dengan playground situ. Nampak selamat je. Kalau jatuh pun tak sakit sebab pakai kayu2 hancur tu. panggil apa eh kayu2 tu ;p


tenang je Apollo Bay ni. Iols sukaa


Lama juga lepak kat Apollo Bay ni layankan Hana main kat playground. Abang siap masuk store lagi beli makanan2. Tak boleh lama2 sangat lepak nya, nanti tak sempat nak pergi Twelve Apostles sebelum gelap.

Ayuuhh kita ke Twelve Apostles.


Twelve Apostles

Perjalanan dari Apollo Bay ke Twelve Apostles dalam 1 jam setengah (87.2 kilometer) ke 2 jam. Kitorang sampai dah lewat petang dalam pukul 5 macam tu. 

Masa sampai tu rasa Subhanallah, wahh cantiknya ^^ ditambah pula dengan nak sunset nya. so lagi rasa waahhh #takbolehnakdescribe. korang tengok lah gambar ya. Tak pasti sampai tak situasi sebenar dengan dalam gambar :D

lepas parking kereta, pergi toilet dulu. Comel Nekma


dari parking nak ke lookout point tu kena jalan sikit. Dalam perjalanan tu penuh dengan pokok2 yang macam ni la. nak panggil apa ya pokok2 macam ni ;p pokok2 liar kot ek? ;p
macam lukisan tak? cantiknya alam  ini



aku dukung Hana sebab ada warning Beware of Snakes. So takut la. Hana ni kalau dilepaskan dia suka lari sana sini huhu



Huwaaa cantiknya Twelve Apostles. Ini gambar belum sunset. kat bawah ni gambar masa sunset.





Subhanallah. sunset at Twelve Apostles. 



 Twelve Apostles is a collection of limestone stacks off the shore of the Port Campbell National
 




Mama dan Hana bergambar di kejadian alam yang sungguh menarik

The rock formations are sooo beautiful^^


ini baru belah2 sini.  ada lagi lookout point belah sana.
nampak tak ramai orang sedang menuju ke belah sana? dari jauh nampak kecik je orang2 yang sedang berjalan hehe




The other side of rock formation.


Ini tak termasuk dalam Twelve Apostles kot.
Zoom in

Sebelum balik, kitorang minta tolong tourist lain ambilkan gambar family dulu. hehe


Ayuh, sebelum gelap, nak tengok Loch Ard Gorge juga. 


Loch Arg Gorge

5 minit je dari Twelve Apostles. Tapi naik kereta la. hehe

So apa itu Loch Ard Gorge?

Nama Loch Ard Gorge ni sempena nama sebuah kapal pelayaran yang besar bernama Loch Ard yang karam berhampiran Pulau Muttonbird pada 1 Jun 1878 dulu2 setelah belayar hampir tiga bulan dari England ke Melbourne. Dari 54 orang, hanya 2 je yang terselamat sobs

Begitulah ceritanya. nak lagi faham tengok cerita kat bawah ni. hehe





Finally sempat ambil gambar di Loch Ard Gorge sebelum betul2 gelap. Pukul 6 lebih rasanya masa ni. Aku edit siket gambar ni supaya tak nampak gelap sangat. Menarik kan sini?


Dah lewat, ingatkan nak singgah makan di Port Campbel. Tapi last2 kitorang lalu je pekan comel tu. Tak singgah makan pun. Perjalanan balik ikut tol dalam 3 jam lebih. rasa lama gila perjalanan sebab tak nampak apa2 view kan. Anak2 semua tidur dalam kereta. Aku tak berapa, teman driver dengan co pilot kat depan, hehe. Kalau kat Malaysia tidur je aku, tapi kat sini tak mau la, rasa sayang kalau tido tak tengok luar hehe.

Sampai rumah tidur. capek. esok nak jalan2 dalam bandar aje. Nanti aku sambung lagi ye.

p/s : Aku ada buat video dekat Twelve Apostles, tapi entry lain nanti la aku upload ye.





 

Our Secret Garden Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez