dari seorang gadis biasa.. kini ku sudah berkeluarga.. mempunyai seorang suami-kuku yang sentiasa berada disisi.. dan Haris Safeyullah,permataku, anugerah dari Allah s.w.t yang menyinari hidup kami berdua setiap hari.. :)

Thursday, November 29, 2012

celoteh dd

3 comments

- mataku bergenang masa tengok Adam & Hawa tadi, bole? malu ok nak nanges dalam opis hahaha. tp lum nanges lg. memang mata berkaca2 masa part ain salam mak am dan salam am dengan penuh keinsafan. ain pun nanges sampai merah2 muka mintak ampun kannn. motip iols feeling2 gitu. nasib baik xde sape lalu dpn partition td. klu x malu laa iols.


- "maafkan aku, mengganggumu~~~~.." haha asik duk ulang2 hari2 tengok video jozan yg johan jadi awie turolling on the floor tengok banyak kali pun mesti gelak part awie menyanyi tu rolling on the floor walaupun dah ada episod lain,tp aku still nak tengok lawak yg ni. yg minggu kedua nye x bes sgt ;p



 hoii tengok banyak kali pun aku bole terhibur lagi. tapi tgk part menyanyi je la. johan ni kelakar la.

hari tu di kenehingan kesunyian waktu lunch, terdengar kawan opis 'T' gelak terbahak2 sampai org tertanya2 die ni gelak pasal apa, pastu dgn kitorg gelak2 sekali sebab dgr die gelak sebab die gelak memang mengundang org lain untuk gelak, ingatkan gelak pasal apa,  rupe2nye die pun tgh layan video ni hee hee

 - aku memang mudah terhibur. mudah sangat2. tengah nak solat ni, kuku dan haris gi berbaring kat tepi katil sambil pandang aku (kuku pulak pergi goyang2kan kaki die), terus aku gelak, bole? padahal nak solat ni. teruknye. teruss aku terbalikkan diorang suruh pandang tempat lain. jangan pandang aku solat. muke haris dah la kiut. muke die nak memahami apa yg aku tengah buat lagi laaa kiut. camne nak tahan.


- aku pakai tau felinna inchloss tu. sapu pagi2, tapi smpi ke malam rasa berangin kat tmpt sapu tu. lama nye die bekerja bakar lemak ek. malam2 tengah bg haris mkn tetibe rasa panas2/berangin kat tmpt tu, hihii tetibe je. pastu lepas pakai mesti asyik rasa nak terpoopoo je. tp bukanla cirit. die buang lemak ke ape eh? sapa bole jawab soalan aku. tapi aku xtau ada penurunan berat badan x sebab aku mmg dah lama x timbang lepas frust dengan kegemukan selepas bersalin. org duk ckp aku x gemuk x gemuk, tp dari segi saintifik dan matematiknye aku memang dah gemuk ok. kuku pun ada tegur2 ;p


- aku xjual tau felinna tu, tapi kawan aku jual. nama die Ummu Athiah. murah lak tu die jual.
so sape nak beli Felinna Inchloss dengan harga RM 73 sebotol atau 2 botol dengan harga RM 120(+ RM6 postage) je klik  sini ;)


bye


Wednesday, November 28, 2012

kursus yang best

8 comments
Salam.
ok iols baru je masuk opis hari ni. sebab 2 hari semalam pergi kursus. nama kursus tu Kursus Pengurusan Masa, tapi banyak sangat aktiviti dan dapat hadiah2.

 penceramah kitorang kann laki tau, Encik A, tapi dia bahasakan diri dia "ahkaaakk" .. hee hee 
kau ada? crying

kusus tu memang bes, sebab die dengan isteri dia suke cerita pengalaman masing2, org dah byk makan garam kan, so banyaklaah cerita2 kehidupan ni...pastu "ahkakkk" sangat suke buat lawak.

aku memang xde tertido pun, hiu2.

yang paling penting banyak sangat ilmu dan pengajaran yang aku dapat dari kursus ni. ada yang aku muhasabah diri dan nak ikut nasihat diorang. memang terpengaruh jugakla dengan kursus ni. paling aku ingat adalah pasal tido. contoh klu kite sehari tido 8 jam kan. let say kite hidup untuk 60 tahun. cube kira berapa lama kite dah tido? 20 tahun uolssss semata2 untuk tido jek. haishhh.
so kurang2kan laa tido ye. buat perkara yg lebih bermanfaat. lagipun dalam Islam xdepun cakap kene tido 8 jam sehari. omputih je cakap cam gitu. tido 5 6 jam ok daa. tapi terpulang laa pada masing2 kan. kalau xmampu xyahlah. tapi bg aku 20 tahun tido tu lamaaaaaaaaaaaaaaa nyeeeee.



muka ceria pegi kusus. eh nape lengan dd nampak besar? ooo sebab duduk sebelah kak yanti yg kurus kotcrying (monolog jaga hati sendiri ;p)



alice dan kak ain
makanan

kitorang ada 4 aktiviti. dan setiap aktiviti tu kalau menang dapat hadiah. hadiah ada banyakk sgt kat meja diorang sediakan, kitorang cume pilih je nak hadiah apa hehe.



aktiviti pertama dia bagi kain felt, suruh setiap kumpulan buat apa2 menggunakan kain felt. kumpulan kitorang buat henbeg kecik ni. dapat hadiah untuk rekaan paling berseri dan kreatif.. berseri dan kretip kewwrr? ;p tddmka ;p

masa presentation adalah sangat lawak sebab setiap kumpulan die punye presenter lawak abes. kebetulan 3 lagi kumpulan pun buat henbeg tauuu, motip sgt. so masing2 cakap laa henbeg masing2 paling bes sebab anti-peluru laa, anti-ragut laaa, henbeg bole cas henpon laaahttp://l.yimg.com/us.yimg.com/i/mesg/emoticons7/20.gif

 nak nanges aku sebab kelaka sangat, siu siu.



masa amik hadiah, nampak ada kereta mainan, so aku amik keta mainan laa untuk haris. xnampak dah hadiah2 lain ;p hehehe


aktiviti kedua kene buat sandwich dan plating. disebabkan aku ni kaki tengok masterchef memang aku bagi idea masterchef abesssss katttt  kumpulan aku. dengan sandwich bertingkat2, pastu balut roll sandiwch pakai kulit timun, hehe sume pun aku dpt idea dari masterchef. 


last2 kalah sebab kulinari sngat2 ;p skemaa kowttt cam serius2 gitu hidangan kitorg. yang menang tu yg comel2 ada gelas dlm pinggan, ada payung haha mcm2.


aktiviti ketiga buat menara menggunakan kad manila. yeyy menang dapat no. 2 walaupun x cantek sgt menara kitorang. sebab menang? sebab menara kitorang ada penunjuk kiblat kat puncak menara, pastu letak mesin air gedegang kat tingkat bawah menara, hahaa kau ada? ;p pastu ada pokok ada kereta. cume xletak org jek, penceramah kata kalau dlm bidang arkitek klu kite buat rekaan kalau xletak orang boleh dpt markah kosong, gitu.

 aktiviti terakhir kena buat bakul menggunakan suratkabar. kumpulan kitorang menang dapat no. 1 heee


gubahan2 bunga menggunakan tisu sebabkan markah lebih ;p alaaa kitorang gugel ngan youtube je, ekeke.

 untuk hadiah2, aku amik lori ngan bas mainan pulak.

 



motip sume hadiah pun amik untuk haris? hehehee xde amik untuk mama pun


kelaka, bile balik rumah je ada je aku muncul ngan hadiah mainan haris. semalam bawak balik kereta mainan, hari ni lori dengan bas pulak.


terus kuku tanya "awak ni pergi kusus apa sebenanye?" hee hee




note : nak beli Felinna Inchloss dengan harga bes? 2 botol RM 120 je surprise klik sini ;)

Thursday, November 22, 2012

5s lah kiteww

10 comments
biasa kan dengan 5s? kalau yang keje sektor government rasanya biasa dah dengan term 5s ni, cume ada yang apply ada yang x je hihi.

cam tempat aku keje ni, memang apply sesangat, ada audit sume2. macam hari ni, ada audit dalaman 5s, so gigihlaa kitorang kemas2 partition masing2 supaya xdapat markah rendah dan xdapat sticker ala2 sticker warning gitu.

ok untuk yang xtau 5s tu apa, erm jap epe ekk. malas pulak nak gugel hahahaha 5s tu sisih, susun, sapu, seragam dan sentiasa amal.

die macam nak kite jadikan tempat keje kite ni persekitaran yang berkualiti la. macam xde barang2 yg x penting, barang2 diletakkan tempat yang betul, x bersepah. jadikan dia berkualiti sangat macam contoh ada kawan kite nak pinjam selotep la kan. "dd, nak pinjam selotep." dalam masa 1 saat aku dah bagi dah selotep tu kat dia. pantas x ;p sebab selotep diletakkan di tempat yang berlabel. so xde laa kite nak bukak laci tu bukak laci ni cari selotep, terus jadi 5 minit. gitu


"dd, nak pinjam fail sistem dot dot"

zappp zapppp "nahh ini failnya".. sekelip mata fail tu dapat diberi sebab fail tu senang kite nak cari, ada label, nombor dan reference. so xdela nak terbongkok2 dan angkat2 kertas tu kertas ni cari fail berkenaan ;p

haa berkualiti x ;p


ok so sempena ada audit hari ni dan aku pun dah kemas2 meja dan laci aku ni, so nak share gambar.

tp seriusly klu dibandingkan dengan kawan2 yang lain, laci aku biasa sangat. x secantik dan sekreatif diorang.

ini adalah laci, labelkan yg mana letak alat tulis, recycle paper dan peralatan





laci alat tulis saya
kitorang diwajibkan untuk buat partition dalam laci. tujuannye untuk elak barang2 tu bergerak sana sini, tapi walaupun aku dah buat partition, alat2 tulis aku still bole bergerak jugak sebab alat tulis aku sikit rolling on the floor

motip sangat alat tulis aku sikit kan, kui kui. nak tengok contoh opismet, kak hasnah punye?


haaa cunnn sangattt kak hasnah punye, memang byk partition dan alat2 tulis x bergerak
hee hee jauh beza dengan aku punye
hee hee
ni ada siket lagi alat tulis aku hee hee

nway kitorang wajib kene labelkan setiap ruangan alat tulis tu.



ok seterusnya adalah laci yang berlabel Recycle Paper

aku dividekan recycle paper kertas A4 dengan sampul2 surat. nak buang sayang, leh je guna balik



nak tengok laci Peralatan aku??

ada CD je.laughing yang lain sume dah SISIH. tinggal ni je. hee hee


meja belah kanan aku. ruangan peribadi kitorang xleh letak keychain lebih dari 3. tsk tsk. so keychain2 lain aku simpan dalam bekas lain. gambar x sure bole letak ke x, klu bole nak letak gambar haris. nota2 pun xleh tampal tau melainkan nota tu adalah tulisan komputer, bukan tulisan tangan. dulu penuh nota tulisan tangan aku kat dinding, sume dah kene sisih


oh jangan sisih kipas USB saya tu ye, berguna kalau tiba2 aircond x berfungsi



oh rupe2nye alat2 tulis aku byk kat sini hee hee sebab tu laci tadi kosong hee hee


fail2 untuk buat rujukan keje (bukan fail projek, fail projek kat rak fail yang khas). nomborkan, labelkan dan pastikan ada reference


nota2. hehe nampak comot ada kertas2 UAT dan pengujian yang belum sempat difailkan


Rak peribadi

apa yang ada dalam rak peribadi?



laci peribadi punn kene ada partition2 gak, kalau x nanti dapat sticker warning



pantry ;p




dan akhir sekali devidekan tempat letak payung dan souvenir2

ada ofismet aku kan, kelakaa sangatt.. dia laki tau, dia xnak buat partition2 ni, demi nak elak diaudit, last2 die pegi sorok laci dia rolling on the floor sekarang partition dia x de laci crying kelakar sangatcrying

oklah tu je. nex time aku nak upload gamba2 5s dari partition kawan2 opismet yg lain. diorang punye gempakk giler... aku x kreatif so, biasa2 aje la. asal x tolak markah je ;p

ok bye2 uols. jap lagi audit, xtau laa kene comment apa hihi.


ok korang ada tugasan sekarang. nak tag kat sume yang baca ni sila tunjukkan gambar meja keje korang. hew hew hew

note : nak beli Felinna Inchloss dengan harga bes? klik sini ;)

Wednesday, November 21, 2012

aku yang berfikiran sempit ke ek... :(

15 comments

aku skang dah jadi ibu2.. so blog2 yg aku baca memang kebanyakan memang dari golongan ibu2 laa.. dan kebanyakannye diorang batch macam aku jugak, baru jadi ibu.. 

tapi sebenarnye.. hrmm cane ek aku nak ckp..

ada beberapa perkara yang aku x sependapat bile baca entry2/comments yang bersungguh2 mereka tegakkan..

tapi aku xkan taip kat sini la.. i will keep it to myself..

tapi skang aku rasa aku xde geng, kenapa aku rasa aku sorang je rasa kurang selesa/ segan dengan apa yang diorang utarakan dan gambar2 yang diorang publish.. aku ni kampung sangat ke.. contohnya gambar "ibu sedang dot dot dot.." ....dan gambar "ibu tengah dot dot dot.." (ada 2 jenis gambar sebenanye).. memang xpernah terfikir dibenak ku untuk upload dan tayang kat orang... walaupun "elok je gambar tu, bukan nampak apa2 pun....."

aku xtau korang dapat paham ke apa yg aku sampaikan ni... tapi aku harap korang x paham laa hahaha sebab aku x nak kene bantai... aku x nak kene bambu dengan orang ramai/geng2 ibu dengan apa yang aku rasa ni..

tapi sungguh, aku rasa segannn................ naturally perasaan segan tu timbul.. terfikir jugak adakah jantina lagi satu kalau baca/tengok gambar macam tu akan rasa segan2/xselesa x? ke x kesah.. hee



aku terbaca comment sorang ni macam marah sebab kawan die biseng2 tegur ada org upload gambar macam tu... terus aku rasa sentap, sebab aku pun sependapat ngan kawan dia... so aku terasa "dimarahi" oleh pengcomment tu..

tapiii aku memang xsependapat, aku memang x rasa gambar macam tu perlu diupload...tapi kalau ikutkan, suka hati diorang la kan nak upload kat fb atau kat blog.. tu page diorang.. tapi itulaa, kite yang terpandang ni rasa segan.... kalau dd la kan, gambar macam tu dd simpan as private je.. :(

aduhhhh.. aku ni berfikiran sempit sangat ke.. kecik ati klu aku sebenanye ketinggalan zaman sangat.. duhhhhh.. tapi itu yang aku rasa,.. aku harap korang xkan paham sampai bila2 apa yang aku ckp ni,
sebab aku memang x nak org paham, aku x nak orang pandang serong kat aku.. 


walau bagaimanapun, style aku, aku akan hormat orang lain, aku xkan comment atau tegur apa yang orang lain rasa die buat tu betul. jadi ibu2 sekalian, teruskan lah jika rasa apa yg dibuat itu betul.. lain orang lain pendapat kan :) aku paham... lagipun yang penting suami korang xkesah..


jangan sms aku tanya apa aku cakap ni tauu... xyah teka2.. aku cume lega sangat dapat luahkan dalam blog..

bye

-aku ibu yang konservatif rupenye (-_-")


hrm bak kata yana, entah2 orang lain pun ada yang x selesa dengan apa yang kita tengah buat hihi. tah2 ada je kot yg dd buat org lain xselesa, who knows :)
give n take gitew




note : nak beli Felinna Inchloss dengan harga bes? klik sini ;)

Tuesday, November 20, 2012

happy 2nd anniversary to me n kuku ;)

6 comments

our anniversary today.. tapi kuku tengah outstesen seminggu, bole? bole? bole????????

bulan 1 baru nak gi memane bercuti relax2, sebab nak elak cuti sekolah. 
ku pasrah, ekekeke.




2 tahun yang lepas ;)



ape ek ucapan nak bagi kat kuku untuk anniversary yang kedua tahun ni. ok2.

- awaak, terima kasih sebab buat kuih cheese hari tu, walaupun cheese tu jadi cair hee hee    

- awaak, terima kasih sebab buat puding roti yang akhirnya menjadi sarapan kite selama 3 hari hee hee   

- terima kasih sebab guntingkan rambut kite sebab harga kedai gunting mahal sekarang http://l.yimg.com/us.yimg.com/i/mesg/emoticons7/20.gif

- terima kasih sebab selalu buat haris dengan kite gelak

- terima kasih sebab buat vade yang sedap hari tu  hee hee 

motip aku asyik fikir pasal mkn jek hee hee




note : nak beli Felinna Inchloss dengan harga bes? klik sini ;)

Monday, November 19, 2012

haris akan tido balik kalau tengok mama dan abi tido

6 comments


kalau terfikir kan pasal anak, memang boleh buat diri ini senyum sorang2. tapi ada satu perkara tu, aduhaii aku rasa kelakar laaa.

haris kan, die x bole tengok aku ngan kuku tido!!! dia x bole berjaga sesorang, die akan join tido balik selagi aku ngan kuku x bangun2, hew hew hewwwww bile die bangun, die akan duduk, pastu die pandang aku, pandang kuku. pastu die tepuk2 muka aku, x berjaya, die pegi panjat2 badan abi die, x berjaya jugak untuk kejutkan kitorang, *aku sedar la masa tu, dah bangun tapi buat2 tido lg, bukak mata siket2 skodeng je apa haris buat. lepas tu die korek2 hidung aku, x berjaya jugak. setelah macam2 aksi dia buat, tengok kitorang x gerak2 jugak, lalu haris pun baring semula dan tido balik http://l.yimg.com/us.yimg.com/i/mesg/emoticons7/71.gif kelaka, x de nanges x de apa, bole tido balik pulak http://l.yimg.com/us.yimg.com/i/mesg/emoticons7/71.gif omooo omooo mama sengih jap sebelum sambung tido balik.

selalunye hari keje bile die bangun pagi tu memang aku tengah siap2 nak gi keje dan hantar die taska.tapi masa cuti seminggu minggu lepas aku memang cuti betul2 lah. bangun pun lambat. haris pulak jenis bangun awal.so setiap kali pun macam tu. bangun, duduk, kaco abi kacau mama, x berjaya, booom tido balik. hew hew hew.

ada sekali tu aku perasan die dah bangun, die duduk, die pandang kiri (mama), pandang kanan (abi), tapi kitorang x gerak2. pastu die tido semula. alolololo cian dia http://l.yimg.com/us.yimg.com/i/mesg/emoticons7/71.gif

petang semalam aku dan kuku ngantuk gile. haris pulak tengah aktif main tu main ini. aduhhh ngantuknyee mama. kitorang pun letak je haris atas katil bagi die main dengan si besar dan geng2 lain. aku dan kuku jadi pagar katil tu untuk mengelakkan haris turun dari katil *sila jangan bayangkan bagaimana rupa pagar itu. hahaha

aku cakap kat kuku "awakkk ngantuknye, jom buat2 tido. jap lagi kalau haris nampak kite dua tido mesti die tido"

http://l.yimg.com/us.yimg.com/i/mesg/emoticons7/71.gif

kitorang pun buat2 tido. buat2 tidoo laa sangat kannnn. hahaha akhirnya krooohh kroooh  lena sangat tido. sebelum lena tu sempatlaa aku merasa tepukan2 tangan halus di mukaku. paappp pappp lama2 tu senyap..... tengok tengok haris dah tidoo sendiri daaa kat tengah2 kitorang http://l.yimg.com/us.yimg.com/i/mesg/emoticons7/71.gif padahal sebelum tu die tengah aktif main sengsorang panjat2 kepala katil ;p

alololo cian die tido sendiri, tapi comel sangat watak begini, mama terhibur http://l.yimg.com/us.yimg.com/i/mesg/emoticons7/71.gif hew hew haris memang tak bole keseorangan dan kesunyian kan ;p ikut perangai siapa la ni kan ;p tapi bagus juga, leh mama tido lama2 siket ;p



tetiba gambar hiasan


note : nak beli Felinna Inchloss dengan harga bes? klik sini ;)
 


 

Our Secret Garden Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez